We hebben het onderwerp hier regelmatig langs gehad. Er is weer beweging in de stellingen.... Steun uit onverwachte hoek.
Afgeschoten wilde ganzen moeten niet meer worden vernietigd, maar voor consumptie worden verkocht. Dat vinden biologen Adriaan Guldemond en Henk Kloen. Zij stellen voor dat wilde ganzen worden verkocht als streekproducten, zoals Staatsbosbeheer en park De Hoge Veluwe doen met geschoten wild dat overlast geeft. Het aantal ganzen dat in Nederland overwintert en broedt is in de afgelopen 50 jaar sterk toegenomen. Zij zorgen echter voor overlast en schade en de overheid laat ze daarom onder strikte voorwaarden afschieten. Van de 60.000 geschoten ganzen per jaar worden er zo`n 30.000 geleverd aan poelier en groothandel. Zo`n 40% (24.000) wordt voor eigen gebruik door de jagers meegenomen. De overige 10% wordt vernietigd.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Zuid-Holland hebben CLM Onderzoek & Advies, het bureau van Guldemond en Kloen, de mogelijkheden van consumptie van wilde gans laten onderzoeken. In de brochure van het project Ganzenbord geven chef-koks recepten voor wilde gans. De Faunabescherming is fel tegen het afschieten van wilde ganzen. De Vogelbescherming roept boeren op te proberen ganzen te verjagen en ze slechts in uiterste gevallen af te schieten.
Bron: Consumentengids - p. 8 met dank aan MKB
Dit artikel afdrukken
Afgeschoten wilde ganzen moeten niet meer worden vernietigd, maar voor consumptie worden verkocht. Dat vinden biologen Adriaan Guldemond en Henk Kloen. Zij stellen voor dat wilde ganzen worden verkocht als streekproducten, zoals Staatsbosbeheer en park De Hoge Veluwe doen met geschoten wild dat overlast geeft. Het aantal ganzen dat in Nederland overwintert en broedt is in de afgelopen 50 jaar sterk toegenomen. Zij zorgen echter voor overlast en schade en de overheid laat ze daarom onder strikte voorwaarden afschieten. Van de 60.000 geschoten ganzen per jaar worden er zo`n 30.000 geleverd aan poelier en groothandel. Zo`n 40% (24.000) wordt voor eigen gebruik door de jagers meegenomen. De overige 10% wordt vernietigd.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Zuid-Holland hebben CLM Onderzoek & Advies, het bureau van Guldemond en Kloen, de mogelijkheden van consumptie van wilde gans laten onderzoeken. In de brochure van het project Ganzenbord geven chef-koks recepten voor wilde gans. De Faunabescherming is fel tegen het afschieten van wilde ganzen. De Vogelbescherming roept boeren op te proberen ganzen te verjagen en ze slechts in uiterste gevallen af te schieten.
Bron: Consumentengids - p. 8 met dank aan MKB
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ailko, ik had het stuk al gelezen toen het nummer van de Consumentengids op de mat viel en het klinkt heel nobel allemaal. Maar is er ook een markt voor? Zijn er voldoende kopers te vinden voor ganzenvlees of blijft het een nicheproduct, net zoals andere soorten wild? Ik kan me geen rush op ganzenvlees voorstellen. Wij eten dit jaar opnieuw vlees van wild dat is geschoten op de Veluwe, dus ik ben zeker geen tegenstander van het principe, begrijp me goed.
@Nico, maak je daarover maar geen zorgen. Hoewel we het nu verleerd zijn is gans altijd een van de meest gegeten vogels geweest. Dus het zal weer even wennen zijn. Er wordt zoveel afgeschoten dat het de niche waarschijnlijk ontstijgt .En persoonlijk vind ik ganzenvlees erg smaakvol, met een niet te stevige wildsmaak. Erg sappig bovendien, mits goed bereid.
Inderdaad! Ganzenvlees is heerlijk.
@Ailko: stuur me maar wat adressen van verkooppunten en wat leuke recepten. Eruit met de plofkip, erin met de wilde gans!
deze zijn vorige maand geschoten.
ge kunt natuurlijk niet alleen de jonge schieten.... wij maken ze als volgt klaar:
1. voorgerecht; roken in de 'weber'; grilbriketten aansteken en de nat gemaakte weber-kachelhoutjes er op; warm roken dus gedurende 30-45 minuten. dun trancheren en serveren met de gebakken wilde ganzenlever en gebakken schijfjes appel; levers in boerenboter bakken; eerst door de bloem halen anders krijgt ge ze niet los van pan
2. borsten; rosé braden in boerenboter; de borsten in alufolie laten rusten en dan op een houten plank trancheren; serveren met bv een portosaus.
ailko ! pas op ! de borsten van een luie malse boerengans zijn sappiger dan de borstspieren van een vliegende wereldreiziger...
ik schaam te zeggen; we hadden er zoveel (12), dat we alleen de borsten uitsneden en de levers uithaalden. poten kunnen taai zijn, maar goed voor een confit. de gehele gans bv met tamme kastanjes en cognac etc. etc. gaat met een jonge wel maar ge gaart nooit alles gelijk...
koopt van een boer een tamme...