image

Op agripress.be vanmorgen zo'n berichtje dat aanleiding geeft om even door te denken. De Texelse mosselkweker Sil Boon heeft een manier bedacht om milieuvriendelijk mosselen met veel vlees te kweken. Hij heeft zijn ideeën ingediend bij het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en ... dat bleek zijn ideeën niet innovatief genoeg te vinden om ze voor een prijs in aanmerking te laten komen.

Ik ken de ideeën niet in detail en heb ze niet kunnen vergelijken met mogelijk soortgelijke ideeën, maar mij bekruipt de gedachte ook wel eens: zit innovatie nou alleen in de toepassing van meer 'harde' techniek of kan het ook uit gezond verstand voortkomen?

Neem nou die prachtige transgene tomaat - meer anti-oxidanten in de schil, goed voor hart- en bloedvaten - die onlangs werd ontwikkeld aan de WUR. Of neem de ontdekking dat en ontwikkeling van een groene thee-extract - goed voor sowieso al heel veel - ook nog eens de ziekte van Huntingdon kan helpen voorkomen. Mooie techproducten! Toch zijn er natuurlijk ook gewoon slimme oplossingen die niets met techniek te maken hebben maar wel uiterst innovatief zijn omdat ze een vastgeroeste manier van denken of doen doorbreken.
Dit artikel afdrukken