image‘?’: Das synthetische Mischgewebe

Fransen blijken flink over te stappen op biologische producten. Traditioneel houden Fransen van goed eten, maar ook van flink spuiten met verdelgingsmiddelen. Dat lijkt dus om te slaan.
De groei in verkopen van biologische producten wordt bepaald door nogal wat verpakte en processed foods. Niet alleen de basale producten als vlees, groenten, fruit en zuivel dus, maar juist ook de pakken muesli’s, verpakte koekjes en voedingssupplementen op biologische basis blijken verantwoordelijk voor de groei.

Ik zag dit nieuws gelijktijdig met de reactie van Astrid op mijn posting over het rood/groen-systeem van de Consumentenbond. Daarin klinkt het verwijt door dat de voedingsindustrie ‘to blame’ is voor de slechte en onnatuurlijke kwaliteit van het eten dat zij ons voorzet. Ik heb er uitgebreid op gereageerd, met als strekking dat de voedingsindustrie slechts een uiting is van keuzen die we als maatschappij, in opvolgende generatie-cohorten, maken. Maw, they’re not to blame. Uitsluitend het diffuse ‘wij’ – dat meerdere generaties beslaat – kun je een verwijt maken. Wel lastig, want je kunt ‘ons’ er niet op aanspreken. Astrid roept op tot een boycot van producenten die doorgaan met het produceren en vermarkten van onnatuurlijke producten.

Het nieuws uit Frankrijk, dat je ook ziet in verschillende andere Europese landen, zou een aanwijzing kunnen zijn dat we als maatschappij beginnen te schuiven. Samenlevingen stemmen met de voeten.

Het lijkt erop dat we ons beginnen te realiseren dat we geen tech, maar natuurlijke wezens zijn. Met spijt of met plezier – dat hangt van je voorkeuren en passies af – constateren we waarschijnlijk min of meer bewust dat de evolutie van ons lichaam niet zo snel kan gaan als onze technologische impact op de wereld. Toch maar weer een beetje meer natuur dus, omdat we aanvoelen dat we geen heer en meester zijn over de natuur in ons eigen lijf?

Als er een markt is – en dat blijkt het geval – zal de voedingsindustrie volgen ;-)

Of zie ik dat nou helemaal verkeerd?
Dit artikel afdrukken