imageVanmorgen in De Telegraaf: Nieuwe lieve kippen op komst. Wageningse wetenschappers zijn erin geslaagd lievere legkippen te fokken die niet zoals hun agressieve zusters hun lotgenoten het liefst het hok uit of dood pikken.

We hebben het hier de laatste tijd nogal over kippen. Niemand stelt zich de vraag of een kip nog wel een kip is. De plofkip is een doorgefokte vreetmachine op snelgroei-stand. De Wageningse wetenschappers zijn er nu in geslaagd om de rivaliteit uit het dier weg te manipuleren. Eindelijk de volmaakte zombie-kip?

Dat allemaal voor het genoegen van onze portemonnee. Het dier dat zo verfokt is weet er zelf toch niks van. Maakt het wat uit?

Mijn voorspelling: de biologische en scharrel-snelgroeier worden binnenkort voor de echte liefhebbers van kip verdrongen door 'echte kip' (zoals Slow Food zou zeggen 'vergeten huisdierrassen' - ook ooit gefokt op bepaalde eigenschappen natuurlijk, een proces dat nog steeds doorgaat).

De zombie-kip zorgt ervoor dat we weer echte rassen willen. Ze zullen gaan voor € 20-25 per kilo. En dat is niet dankzij Wakker Dier, hoewel ze wel aan hun normen zullen voldoen. Allemaal door en voor de culi- en aanstormende culi-elite.

Word wakker Wakker Dier. Het argument zit ook hier ergens anders. De aspirationele early adapters moet je hebben. De massa wil allang geen 'looser' meer zijn en zal volgen. 'Less' wordt dan 'more', want we gaan minder eten (zoals Pollan zegt 'pay more, eat less'). Iedereen blij.

Voor zo'n multifunctionele prachtcampagne is vast wel een mooie subsidie te vinden bij VWS, EZ én LNV tegelijk.
Dit artikel afdrukken