imageDus ook maar meteen IK Kies Bewust eisen voor het ongeboren kind? Het moet niet gekker worden ....

Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap voornamelijk junkfood heeft gegeten, houden de rest van hun leven gezondheidsproblemen. Brits onderzoek op 150 babyratten wees uit dat slecht gevoede moederratten ongezonde kinderen baarden. De helft van de proefdieren kreeg tijdens de zwangerschap gezonde voeding toegediend, de andere helft junkfood zoals donuts, chocola en snoep. De laatste groep bleef gezondheidsproblemen houden, ook toen ze volwassen waren.
Meer meisjes
Ook wanneer de kinderen, eenmaal geboren, gezond gingen eten, bleven de gezondheidsproblemen (hoge cholesterol, bloedsuikerspiegel en insulineniveau) bestaan. Overigens bleken vrouwelijke ratten meer vatbaar voor de negatieve effecten van junkfood dan mannelijke. Dit zou wijzen op een verschil in metabolisme bij mannen en vrouwen.

Je bent wat je moeder at
Volgens de onderzoekers moet de conclusie niet zijn dat, eenmaal een ongezonde baarmoedertijd, het geen zin meer heeft om gezond te leven. Wel betekent het dat moeders verantwoord moeten eten tijdens hun zwangerschap. Of, zoals een van de onderzoekers, dr. Stephanie Bayoll het uitdrukte: “Het gezegde luidt: ‘je bent wat je eet’. Maar je kunt met evenveel recht beweren dat ‘je bent wat je moeder at’."

Dit artikel afdrukken