De slagers hebben vorig week extra spiezen staan rijgen vanwege dit lekker lange Koninginneweekend. Vanavond ook een BBQ gepland? Of alvast vrienden uitgenodigd voor volgend weekend?

Het is prachtig weer. Maar wel een beetje erg vroeg. Komt het alleen door ons of ook door zg. metastabiele evenwichten in de natuur zelf (er lijkt evenwicht, maar soms verandert de natuur heel snel - ook zonder onze invloed)?

Doet het ertoe als maatregelen de in gang gezette processen niet kunnen omkeren? Doet het ertoe of - zoals sommige wetenschappers blijven stellen - de trend in miljoenen jaren gemeten niet opwarming maar juist afkoeling is? De huidige opwarming is dan te beschouwen als een tijdelijk piekje van bijv. een paar honderd of duizend jaar. Statistisch heet dat een outlier.

Klimaatverandering is voor ons en de komende generaties mensen een feit. Het zorgt voor allerlei problemen. Minder opbrengst van gewassen die opeens die teveel zon krijgen en te weinig water. Snel veranderende planten, dieren, insecten en verhuizing van soorten. Revolutie in plaats van evolutie.

Onze hele eetproductie kon er economisch en politiek wel eens ernstig door in de war raken. Productie moet verplaatst worden. Misschien wel naar plekken waar we dat helemaal niet willen. Om over de 'verhuiskosten' nog maar te zwijgen.

Er zijn dus niet alleen maatregelen nodig om het door mensen veroorzaakte deel van de oorzaken in te dammen - de inzet van de huidige politiek geformuleerde milieumaatregelen - maar ook om met de gevolgen om te gaan.

Een denksprong waar we nog niet aan toe zijn? Er zijn Amerikanen die denken dat de US-government inmiddels geheime experimenten uitvoert om het weer te veranderen.

Science Fiction of echt? Ik heb geen idee, maar weet wel dat we in een 'urban', dat wil zeggen volledige maakbare (denk)wereld leven.

Dit artikel afdrukken