We hebben het er wel vaker over. Ik at ze voor het eerst afgelopen januari op de horecava. Eigenlijk best lekker!

Meelwormen zijn een perfecte vorm van bio-industrie. Dat stelt Marian Peters, promotor van insectenteelt als vernieuwende vorm van landbouw. Een meelworm zet 60 tot 80% van wat ze eten direct om in eiwitten. Daarnaast leveren de wormen nauwelijks uitstoot, maar wel veel warmte - die elders hergebruikt zou kunnen worden - en heel weinig mest. En die is dan nog mooi poedervormig ook, aldus de promotor.

Roland en Michel van de Ven kweken al enkele jaren meelwormen in een voormalige champignonkwekerij in Deurne. In zes ruimtes worden miljoenen insecten gekweekt in verschillende stadia. Die bakken waar de meelwormen in worden gekweekt staan in het donker. In die omstandigheden gedijen de meelwormen het best. De meelwormen worden verkocht aan groothandels in voer voor vissen, vogels of reptielen en dierentuinen. Daarnaast vindt er een groeiende afzet plaats aan restaurants.

Insectenkwekerijen
Van de Ven in Deurne probeert samen met sprinkhanenkweker Meertens in Someren, het bedrijf Kreka in Ermelo en groothandel Ruig in Oostzaandoormiddel van de Vereniging van Nederlandse Insectenkwekers (Venik) de markt te vergroten. De bedrijven krijgen enige ondersteuning van Wageningen UR en HAS Den Bosch. Deze doen onder meer onderzoek naar consumentengedrag, praktijk en soortkeuze.


bron: Brabants Dagblad met dank aan foodholland


Tevens een link naar de uitzending van netwerk 15 mei jl. waar een heel onderdeel was gevuld met dit onderwerp. Is er iets op tilt?
Dit artikel afdrukken