image

Naar aanleiding van mijn bericht dat de biologische afzet groeit en de commentaren die erop kwamen, vandaag het woord maar eens aan de beleidsmakers uit bio-land.

De markt voor biologische producten zit in de lift. Zoals het er nu naar uitziet kan op korte termijn het aanbod niet meer in de vraag voorzien. Voor de biologische boeren is die periode van schaarste wel even prettig, omdat de productie eindelijk volledig als biologisch afgezet kan worden waardoor de prijzen eindelijk op niveau komen. Zij willen er geen omschakelaars bij maar de extra productiemogelijkheden vooral eerst zelf benutten. Biologica vroeg drie bestuursleden van de Vakgroep Biologische Landbouw LTO/Biologica naar hun visie hoe in te spelen op de groeiende marktvraag.

Martin Wiersema, voorzitter van de Vakgroep Biologische Landbouw LTO/Biologica, consteert dat de extra vraag, voornamelijk aangestuurd door de export, niet op korte termijn ingevuld kan worden omdat er te weinig omschakelaars zijn. Hij vindt dat de Vakgroep de belangen van de huidige bioboeren moet behartigen, en dus niet zelf actief nieuwe omschakelaars werven. De stimulans moet dus uit de markt zelf komen, bijvoorbeeld via afspraken met ketenpartijen, aldus Wiersema.

Ook Cor Bosch wil nog geen nieuwe omschakelaars zoeken. Hij is voorzitter van de Vereniging van Biologische Varkenshouders (VBV). Er is momenteel een tekort is aan biologisch varkensvlees op de Europese markt van 10 tot 15%. Als Nederland dat tekort invult en de omringende landen ook, dan heb je over twee jaar weer teveel. Wij hebben binnen de VBV afgesproken dat eerst de huidige varkenshouders kunnen uitbreiden. Ook hebben de varkenshouders, die twee jaar geleden gestopt zijn, een brief gekregen met de vraag of er interesse is om weer terug te schakelen. De volgende stap is pas nieuwe omschakelaars zoeken, aldus Bosch.

Kees van Zelderen, voorzitter van de vereniging van biologische melkveehouders Natuurweide, wil eerst de huidige bioboeren de kans geven om uit te breiden. In Friesland hebben de laatste 23 bedrijven groen licht gekregen om hun omschakeltraject af te maken. Tot medio 2007 komen deze nieuwkomers er bij en kunnen we de vraag bedienen. Ons voorstel is dat de overheid de biologische sector meer quotum geeft, zodat de huidige melkveebedrijven kunnen uitbreiden, zegt Van Zelderen.

Gisteren kwam ook het bericht dat het aantal bioboeren in Nederland is gedaald. De cijfers zijn niet helemaal vergelijkbaar maar ... zijn wel een teken aan de wand: een miserabele 2% van onze landbouw is biologisch, de consumptie stijgt en moet naar 5% in het aankoopaandeel. De toon van de berichtgeving is optimisch ('alle signalen wijzen erop dat de groei zal doorzetten' - terecht natuurlijk om het 'upbeat' te promoten) maar de boeren en hun voormannen zelf aarzelen. Ze stoppen zelfs met 'biologisch' omdat ze hun kostprijs niet gedekt krijgen omdat de consument die volgens de winkeliers niet pikt. Da's einde oefening voor de boer, want van de grote supermarkten moet hij het hebben. Het boerderijwinkeltje biedt geen structureel soelaas. Speciaalzaken al evenmin.

Onderwijl helpen we de boerenstand ook nog van de subsidieluwte af om te kunnen omschakelen én passen de bioboerenbeleidsmakers goed op hun woorden: zij adviseren geen overstap op biologisch, die verantwoordelijkheid moet een boer zelf nemen! Terecht zeggen zij overigens dat het alleen lukt als er 'ketenafspraken' worden gemaakt. In gewone taal: als retailers afzet garanderen. Maar lieve mensen, daar zit de prijs dwars!

Sorry - en ondanks m'n enorme sympathie voor biologisch! - maar biologisch is op die manier écht niet logisch en al helemaal niet als het zo nodig in de aanbieding moet. Alle leuke acties ten spijt. Ik zou bijna zeggen: is het biologisch of logisch? Krijgen we eindelijk vlees op die magere graat of laten we het bij gezellige, positieve verklaringen?

Bron: Biologica
Dit artikel afdrukken