imageHervé This, de éminence grise van moleculaire gastronomie, twijfelt er niet aan: het antwoord is ja!

Ik kwam gisteravond dit opmerkelijke bericht tegen:
de chemisch-fysicus This voorspelt dat er binnenkort doden zullen vallen in de keuken. Samen met zijn vriend en kok Pierre Gagnaire is hij de wetenschappelijke motor achter de zg. moleculaire gastronomie. Die trend is volgens This al weer uit. Of liever: we zoeken al weer naar de volgende fase daarvan.

We zoeken weer een nieuwe thrill. Die heet note-à-note. Was moleculaire gastronomie een aanpak waarin producten in een andere vorm dan gebruikelijk werden bereid (zoals bijv. de lollie van met stikstof bevroren foie gras), in note-à-note wordt het product chemisch uit elkaar gehaald en met onderdelen van andere weer in elkaar gezet. Dat leidt tot mogelijke zeer giftige of kankerverwekkende creaties. Vooral ook omdat het een werkterrein is waar ook voedingsbiologen en -chemici nog maar heel weinig van weten.

Note-à-note, dat letterlijk 'noot voor noot' betekent (onderdeeltje voor onderdeeltje bij elkaar stoppen dus), lijkt een vorm van Russisch Roulette. Volgens This dus, maar ik kan me er iets bij voorstellen. Moleculair koken is uit. Vernieuwender is wat ook wel la cuisine note-à-note wordt genoemd. Maar geheel ongevaarlijk is de nieuwe kooktechniek met chemische processen niet. ‘Er zullen doden vallen’.

De onaangename voorspelling over slachtoffers komt van Hervé This. De 51-jarige This is culinair wetenschapper aan het Collège de France en bedenker van de moleculaire gastronomie. This stelt dat moleculair koken passé is en dat la cuisine note-à-note de nieuwe hype wordt.

Te gevaarlijk
Bij de nieuwe techniek worden bepaalde bestanddelen onttrokken via chemische processen, legt This uit in de culinaire bijlage van Elsevier. ‘Door die bestanddelen te mengen, krijg je volkomen nieuwe creaties, waarvan niemand ook maar een idee heeft hoe ze smaken. Zelf ga ik er niet in verder, want het is te gevaarlijk’.

Kankerverwekkende stof
This vervolgt: ‘In dragon zit bijvoorbeeld een kankerverwekkende stof. In het kruid is het risico beperkt, het wordt opgeheven door andere stoffen, maar als je die stof mengt met moleculen die dat niet opheffen...’.

Doden
This vergelijkt het met de ontdekkingsreizigers die aan het eind van de Middeleeuwen nieuwe werelden ontdekten. ‘Daarbij vielen doden. Die zullen hier ook vallen’, aldus This, die eraan toevoegt dat de komst van note-à-note onvermijdelijk is.


bron zibb
Dit artikel afdrukken