image

Zoals beloofd hierbij een eerste artikel over mijn Hongaarse wijnreis.
Op uitnodiging van de Hongaarse Ambassade was ons gevraagd om Hongaarse wijnen - er zijn maar liefst 22 gebieden - ter plaatse te komen bezoeken en proeven.

Ik zal een aantal postings maken over het eten in restaurants, wijnen en het eten van gewone mensen.
Om de ziel van een bevolking, wat eten betreft, te bekijken ga ik het liefst naar de markt.

Ik was dus blij met de vraag om een markt te bekijken in Eger. Mij ontging dan ook de discussie die tussen onze charmante begeleidster Nora Kanizsai en onze gids Katinka Nagy. Nora vertelde mij later dat zij dit liever niet wilde laten zien omdat ze de markt zo’n vuile plaats vond(sic!).

Jullie moeten weten dat een gecertificeerde gids mee moet met iedere groep toeristen. Als je als Hongaar zonder gidslicensie iets over Eger zou gaan vertellen aan een buitenlander, riskeer je een arrestatie. Hieruit merk je dat er een nog sterk controlerend apparaat achter de schermen actief is.

image image image


Uiteraard hebben we haar na wat aandringen weten over te halen. Ze bracht ons naar een overdekte markt, die overigens absoluut schoner was dan ik ik menig ander land heb kunnen waarnemen!
Ik werd even helemaal blij bij het zien van al die verse producten. Het eerste wat opvalt, zijn de binnen - en buitenfadelingen. Buiten staan de mensen die iets van hun eigen productie verkopen. Denk aan eigengemaakte zuurkool, jammetjes,groenten etc.

Wat erg opviel was dat er ook bloemen verkocht werden.Voor het grootste deel gladiolen maar toch er was handel in. Dat was wel anders voor het communistische juk werd afgeworpen. Nu alweer 15 jaren en twee verkiezingen geleden.

Binnen staan de mensen die professioneel hun verse waar aan de man brengen. De slagers met uiterst schone counters, gekoeld, en met de meest lekkere worsten en andere producten. Ik kreeg overigens de indruk dat in vele gevallen de producten puur en natuurlijk zijn. Als je dat vraagt, hebben de mensen eigenlijk geen idee waar je je druk over maakt. Daar zijn ze waarschijnlijk ook helemaal niet mee bezig.

Bij Hongarije denk je aan paprika. Toch is de paprika die er het meest wordt gebruikt een lichtgroene variant van wat wij kennen. Wat weer vragen oproept,want het Hongaarse paprika-poeder is toch … rood?
Het antwoord was snel gevonden. Het woord paprika in Hongarije kent twee betekenissen: peper & paprika. Dat verklaarde al snel het één en ander

Katinka zag onze interesse in de paprika en kocht er gelijk een paar van een voor ons onbekende paprikasoort. Pompoenvormig, vol rood met een lekkere geur en heerlijk zoet. Een actie die in dank werd aanvaard.

image image

De mensen waren vooral aardig en nieuwsgierig waar we vandaan kwamen.
De gemiddelde Hongaar heeft een maand inkomen van € 450,- dat is toch wel even schrikken.
Voor ons waren de prijzen van de producten dan ook bizar laag. Je zet dan gelijk wel vraagtekens of het wel zo verstandig geweest is om zo snel al lid te worden van de Europese Unie. Want die inhaalslag zal op korte termijn niet makkelijk zijn. Een voorproefje maken we daarvan mee op onze laatste dag.

Stel je voor: een groep verwende wijnmensen, met menig wijnstudiereisuur op de teller. En .. tijdens ons laatste diner was er geen wijn maar water omdat dat er qua budget even niet meer inzat. Dat bracht de gemoederen natuurlijk fors in beweging.

Uiteraard kan en mag dat het totaal beeld van de reis niet beïnvloeden maar je wordt je weer even pijnlijk bewust van je ingesleten gewoonten. Natuurlijk hebben we het ter plekke opgelost en werd ons diner er niet door verpest. Maar toch: een gebeurtenis om niet te vergeten.

Wat betreft de bediening in de restaurants konden we sommige scenes uit fawlty towers gekopieerd zien, als gevolg van het taalprobleem. Op andere momenten was de service gewoonweg perfect. Iets wat sterk opviel is dat de dames aan tafel consequent, in welk resturant of hotel we ook kwamen, als eerste werden geserveerd. Daar kan mening Nederlands restaurant wat van leren.

Wij zijn op bezoek geweest in Eger en Tokaj en hebben gisteren doorgebracht op het
15e internationale Boedapest wijnfestival van 1-15 September 2006.
Een groots spektakel voor de bevolking van Budapest ( 1,5 à 2 miljoen inwoners). Waar dan ook gretig gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid. De opzet hiervan was een menging van het preuvenement en een fair in Frankrijk.

Wordt vervolgd in de loop van de week!
Dit artikel afdrukken