De eetwereld staat weer een beetje op zijn kop. De kleurstof Rood2G (E128) die wordt gebruikt om vlees, frisdranken en sauzen ook na verhitting een mooi kleurtje te laten houden blijkt kankerverwekkend. Van het Agrarisch Dagblad tot de BBC werd er gisteren over geschreven.

Anti-industrie culi's zullen weer zeggen 'zie je wel en wat weten we allemaal nog meer niet?'

Terecht? Ik denk dat dat wel meevalt. Als je kijkt in de lijst van food-info.net zie je dat het stofje al als een mogelijk 'mutageen' (in gewone taal: erfelijk materiaal verstorend en kankerverwekkend) te boek stond.

OK, er stond inderdaad niet bij dat er geen veilige innamegrens te bepalen is. Maar laten we nou niet doen alsof we helemaal niks weten. Misschien dus een goed idee om die lijst eens goed door te nemen en alvast te weten welke berichten over gemene stofjes er in de toekomst nog meer in de lucht komen.

Het is natuurlijk wel opvallend dat Rood2G ondanks twijfel nog steeds in van alles en nog wat zit.

In het verkeer wordt ons geleerd "bij twijfel niet inhalen". Bij wat we in ons lijf stoppen maakt dat klaarblijkelijk niet uit.
Dit artikel afdrukken