De eetwereld staat weer een beetje op zijn kop. De kleurstof Rood2G (E128) die wordt gebruikt om vlees, frisdranken en sauzen ook na verhitting een mooi kleurtje te laten houden blijkt kankerverwekkend. Van het Agrarisch Dagblad tot de BBC werd er gisteren over geschreven.
Anti-industrie culi's zullen weer zeggen 'zie je wel en wat weten we allemaal nog meer niet?'
Terecht? Ik denk dat dat wel meevalt. Als je kijkt in de lijst van food-info.net zie je dat het stofje al als een mogelijk 'mutageen' (in gewone taal: erfelijk materiaal verstorend en kankerverwekkend) te boek stond.
OK, er stond inderdaad niet bij dat er geen veilige innamegrens te bepalen is. Maar laten we nou niet doen alsof we helemaal niks weten. Misschien dus een goed idee om die lijst eens goed door te nemen en alvast te weten welke berichten over gemene stofjes er in de toekomst nog meer in de lucht komen.
Het is natuurlijk wel opvallend dat Rood2G ondanks twijfel nog steeds in van alles en nog wat zit.
In het verkeer wordt ons geleerd "bij twijfel niet inhalen". Bij wat we in ons lijf stoppen maakt dat klaarblijkelijk niet uit.
Dit artikel afdrukken
Anti-industrie culi's zullen weer zeggen 'zie je wel en wat weten we allemaal nog meer niet?'
Terecht? Ik denk dat dat wel meevalt. Als je kijkt in de lijst van food-info.net zie je dat het stofje al als een mogelijk 'mutageen' (in gewone taal: erfelijk materiaal verstorend en kankerverwekkend) te boek stond.
OK, er stond inderdaad niet bij dat er geen veilige innamegrens te bepalen is. Maar laten we nou niet doen alsof we helemaal niks weten. Misschien dus een goed idee om die lijst eens goed door te nemen en alvast te weten welke berichten over gemene stofjes er in de toekomst nog meer in de lucht komen.
Het is natuurlijk wel opvallend dat Rood2G ondanks twijfel nog steeds in van alles en nog wat zit.
In het verkeer wordt ons geleerd "bij twijfel niet inhalen". Bij wat we in ons lijf stoppen maakt dat klaarblijkelijk niet uit.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Peterselie eet je inderdaad in kleine hoeveelheden, maar al die toevoegingen zorgen ervoor dat je onnatuurlijk veel van dergelijke giftige stofjes binnenkrijgt. Je weet op een gegeven ogenblik niet eens meer wat je precies binnenkrijgt. Hetzelfde met al die vitaminen die overal maar aan worden toegevoegd. Dat is ook alleen maar omdat de bewerkingen in de fabriek er eerst voor hebben gezorgd dat de vitaminen er juist uit verdwenen.
@ Jurgen, als ons voedsel minder houdbaar wordt, is[/url] is dat dus een utopie. Onze leefstijl maakt iedere dag echt vers onmogelijk te organiseren. Dus inderdaad: dan maar een paar gebakken peren uit onze stadse akkers en moestuinen die de supermarkten de facto zijn.
Mijn punt is denk ik dat er veel meer twijfelachtige stoffen in ons eten zitten maar dat we aan de andere kans ons moeten afvragen hoe erg dat allemaal is.
Nitriet in worst is ook een leuke case. In principe kan het kankerverwekkend zijn door vorming nitrosaminen. Maar, het zorgt ook voor smaak en houdbaarheid.
Liefst helemaal geen "kunstmatige" toevoegingen in mijn eten, ik zie ook het liefst iedereen met basisingredienten koken maar dat is vrees ik niet realistisch.
Jurgen, natuurlijk, van leven ga je dood en 'elk voordeel hep nou eenmaal z'n nadeel'. Je nuancering geeft al aan dat je niet zegt dat de natuur ook giftig is en voedingsfabrikanten daarom dus ook giftige stoffen in ons eten mogen stoppen (zoals GJ al zei: het Voedingscentrum redeneert idd wel zo! )
Ik vind met jou dat we niet meteen alles moeten wantrouwen. Een E-hetze is nonsens. Maaaaaarr .... het gaat toch wat ver dat twijfelstoffen van dit niveau zomaar in het eten mogen. Toch?
Verboden in deze landen, dat E128 Red 2G, aldus the Times: Norway, Sweden, Finland, Austria, US, Canada,Japan, Switzerland, Australia. Mogen we uit dit nieuwe onderzoek concluderen dat EU ook een verbod aan het voorbereiden is?