imageOoit had ik iemand in mijn smaak-combinatielessen, die zei: "nou heb ik het begrepen, alles wat ik dacht, is precies omgedraaid. Rode wijn gaat niet bij rood vlees, witte wel." Het is niet eens zo'n gekke samenvatting. Zou het met andere eetonderwerpen soms ook zo zijn?

Gisteren kwam hier de discussie op over smaak: smaakt een Drents Heideschaap of een speciaal varkensras beter dan een 'gewoon' schaap, varken of rund, cq. zit er smaakverschil tussen de verschillende rassen?
We gaan ervan uit dat het zo is, en proeven daarom verschil - blindgeproefd blijkt er echter geen significant verschil, zelfs niet als de proevers professionals zijn. Hebben of zijn we smaak? En proeven we misschien alleen maar wat we verwachten, een paar heel subtiele proevers daargelaten?

Is er verschil in smaak tussen bio-industrieel vlees en biologisch vlees?
Helaas hiervoor geldt al weer hetzelfde: mensen proeven geen significante verschillen.

Vorige week kwam The Economist met opmerkelijk nieuws:
- Fair trade (bijv. Max Havelaar producten) is economisch juist unfair omdat het een paar mensen bevoordeelt, maar zorgt voor nóg slechtere omstandigheden voor anderen
- Organic teelt (wat wij 'biologisch' noemen) is niet goed maar juist slecht voor ons leefmilieu omdat het een veel groter impact heeft dan technologische teelt gericht op een hoger rendement per m2

Hier beweerde ik zelf afgelopen week dat de Dierenbeweging in zijn uitwerking eerder slecht, dan goed is voor dierenwelzijn omdat het de aandacht van het publiek van de zaken waar het werkelijk omgaat afleidt. Mogelijk zelfs definitief.

Het lijken me een paar goede onderwerpen om nu alleen maar even bij elkaar te vegen. Boeiende zaken om in de loop van het komende jaar nader uit te diepen.

Er tekent zich een politieke eetcorrectheid af die wel eens heel virtueel zou kunnen zijn. Hoe zit het eigenlijk - alle vooringenomenheden even aan de kant geschoven? Dat moet altijd de vraag zijn.
Dit artikel afdrukken