imageAan de zijkant ben ik een beetje betrokken bij dit project. Vanuit onderwijsperspectief. Er wordt druk gespeculeerd hoe je de kennis van de horeca kunt overhevelen naar de zorg. En omgekeerd. Het blijkt dat 'Ambiance' en 'Gastheerschap' de sleutels zijn. De zorgsector is zichzelf een hoedje geschrokken, terwijl men zich heel goed realiseerde dat goed eten belangrijk is.

Regelmatig wegen en een prettige sfeer rond maaltijden zijn belangrijke factoren om ondervoeding te voorkomen en te verminderen. Dit blijkt uit de resultaten van het Zorg voor Beter Verbetertraject Eten en Drinken. De prevalentie van ondervoede bewoners van de deelnemende instellingen is in een jaar tijd met zo'n 6% gedaald. Ongeveer een kwart van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in ons land is ondervoed. Daar verblijven immers vaak fragiele ouderen of chronisch zieken. Cliënten die te weinig eten en drinken, worden zwakker en zijn extra kwetsbaar voor ziekten. Bovendien blijven ze langer ziek en worden ze onnodig afhankelijk. Om ondervoeding te voorkomen is het belangrijk het probleem op tijd te signaleren en gericht actie te ondernemen als er sprake is van dreigende ondervoeding.

De 60 instellingen die aan het Zorg voor Beter Verbetertraject Eten en Drinken deelnamen, hebben extra aandacht geschonken aan deze groep bewoners. De ambiance rond de maaltijden is verbeterd en er wordt meer rekening gehouden met de wensen van bewoners. Hierdoor gaan bewoners vaak beter eten. Door bewoners regelmatig te wegen, kan er sneller worden ingegrepen. Uit metingen blijkt dat de prevalentie van ondervoede bewoners van de deelnemende instellingen in een jaar tijd met zo'n 6% is gedaald.


bron: Vilans
Dit artikel afdrukken