Zo'n lijstje verschijnt in de krant. En wat gebeurt er dan in het hoofd van de doodgewone consument? Weet iemand hoeveel mensen ziek worden door onderstaande gevaren?

Voedingsexpert Sven-David Muller, werkzaam bij de organisatie voor voeding en diëtiek in Aken, heeft een lijst van 25 voedingswaren opgesteld die hij als gevaarlijk beschouwt. Hij doet een reeks aanbevelingen rond het gebruik er van.

Aardappelchips
Bij de productie van chips ontstaat acrylamide, een stof die bij dieren kanker kan veroorzaken. Uit voorzorg is het af te raden om er grote hoeveelheden van te eten.

Aardappelen (verkeerd bewaard)
Aardappelen bouwen de giftige stof alkaloïde op om zich te beschermen tegen parasieten. Bij slechte bewaring (te licht, te vochtig) neemt de concentratie alkaloïde toe. Die kan diarree en misselijkheid veroorzaken. Eet zeker nooit kiemende, groene of ingedroogde aardappelen.

Alcohol
Alcohol beschadigt niet alleen de lever. Ook het spijsverteringsstelsel, hart en bloedvaten, geheugen en skeletspieren lijden eronder.

Aspartaam
De zoetstof aspartaam wordt vooral in lightproducten gebruikt. De toegelaten dosis voor kinderen is klein - oppassen dus met lightfrisdranken voor kinderen.

Bakbananen
Bakbananen bevatten veel serotonine. Te veel serotonine is niet goed voor het hart en kan de slagkracht ervan verminderen.

Barbecuevlees
Als bij het grillen vet van het vlees in de gloeiende houtskool drupt, ontstaan zogenaamde polycyclische aromaten. Die kunnen in het vetweefsel giftige verbindingen opbouwen die voor tumoren zorgen. Wikkel daarom barbecuevlees in aluminiumfolie of leg het in een aluminium grillschaal.

Cornflakes
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, zoals aardappelen, rijst en noedels, mogen niet te lang en niet te sterk verhit worden. Dan ontwikkelt zich acrylamide, een stof die in verband wordt gebracht met kanker. Frieten, aardappelchips, muesli en cornflakes bevatten veel acrylamide.

Drop
Drop is niet geschikt voor mensen met een verhoogde bloeddruk. Bij het verteren van de zoetigheid ontstaat een stof die de bloeddruk verhoogt en voor hoofdpijn kan zorgen.

Frieten
Frieten en koekjes bevatten veel transvetzuren. Die verhogen de schadelijke ldl-cholesterol in het bloed, verminderen de goede hdl-cholesterol en laten moleculen tegen de bloedvatwanden achter. Die kunnen tot dichtslibben leiden en het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Hoestbonbons
Hoestbonbons bevatten etherische olie. Te grote hoeveelheden kunnen misselijkheid, braken en nierfalen veroorzaken. Te veel menthol beïnvloedt de hartspier en kan tot hartritmestoornissen leiden.

Honing
Honing is taboe voor zuigelingen. Bij de bereiding kunnen bacteriën ontstaan die voor darmverstopping zorgen. Als het gif in de bloedsomloop terechtkomt, kan het de spieren verlammen.

Mosterd en muskaatnoot
Mosterd kan bij allergie tot misselijkheid, braken en nierschade leiden. Muskaatnoot kan hallucinaties opwekken. Lever en nieren kunnen schade oplopen, vanaf 15 gram kan inname tot zware vergiftiging leiden. Opgelet: twee muskaatnoten kunnen al dodelijk zijn voor kinderen.

Kaas
Veel kaassoorten (cheddar, emmentaler, camembert) bevatten tyramine, een stof die gevaarlijk is voor parkinsonpatiënten. In combinatie met antidepressiva en geneesmiddelen tegen de ziekte van Parkinson kan tyramine bloeddrukverhogend werken. Andere kaassoorten, zoals kazen die bereid zijn met rauwe melk, kunnen listeria bevatten, een bacterie die tijdens de zwangerschap dodelijk kan zijn voor de ongeboren baby.Jeneverbessen
Jeneverbessen bevatten een substantie die het darmslijmvlies prikkelt. Voor zwangere vrouwen zijn deze bessen absoluut taboe omdat ze bloedingen kunnen veroorzaken.

Kiwi
Gevaarlijk voor mensen met allergie, want kiwi, ananas en papaja bevatten het enzym actinidine, dat melkeiwit splitst. Het kan hevige allergische reacties uitlokken.

Koffie
Te veel koffie kan onrust, beven, braken en zelfs hartritmestoornissen veroorzaken. Wie regelmatig veel koffie drinkt, kan ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn krijgen als hij dat achterwege laat.

Noten
Heel gevaarlijk voor allergische reacties - de kleinste hoeveelheid kan ernstige gevolgen hebben. Mensen met een allergie moeten zich ver weg houden van alles wat 'sporen van noten' vermeldt op het etiket. Heel gevaarlijk is het om van amandelnoten zelf amandelolie proberen te maken: tien drupjes kunnen al dodelijk zijn voor een kind, omdat de olie waterstofcyanide kan bevatten, een kleurloze, erg giftige vloeistof. In de industrie wordt die stof verwijderd.

Oude conserven
Conserven mag je nooit te lang bewaren. In minder ernstige gevallen ontstaat er in het blik een chemische reactie omdat het te vol zit, maar in het slechtste geval ontwikkelen zich giftige kiemen die het ademhalingsstelsel kunnen lamleggen.

Rauwe eieren
Rauwe eieren vormen een risico voor salmonella-infectie. Symptomen daarvan zijn braken, buikkrampen, diarree en koorts - vooral kinderen en ouderen zijn er gevoelig voor. Eieren moeten altijd tot boven de 75 graden verwarmd worden om besmetting te voorkomen.

Rauwe prinsessenbonen
Rauwe prinsessenbonen zijn giftig en tasten het darmslijmvlies aan. Bij grote hoeveelheden kan zelfs weefsel afsterven. Worden de bonen gekookt, dan verdwijnen de gifstoffen volledig.

Suiker
Huishoudsuiker (saccharose), glucose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker), galactose (bouwsteen van melksuiker) en lactose (melksuiker) kunnen mensen ziek maken. Glucose wordt door insuline verteerd. Diabetici van het type 1 produceren geen insuline en moeten zich ermee inspuiten. Diabetici van het type 2 produceren te veel insuline, met gevaar op overgewicht.

Vlees (te heet gebakken)
Als vlees te lang en te heet gebakken wordt, verandert het weefstel en ontstaan stoffen die in verband worden gebracht met tumoren. Tip: vis en vlees worden het best niet te lang en niet warmer dan 150 graden verhit.

Wijn
Een klein beetje wijn kan al tot hoofdpijn leiden. De boosdoener zijn zwavelachtige zuren, die bij het houdbaar maken van wijn ontstaan door zwaveldioxide. Gevoelige personen reageren er allergisch op.

Wild en ingewanden
Wild en ingewanden zoals lever en niertjes kunnen sterk met zware metalen belast zijn. Als het wild geschoten is, kan het vlees in de omgeving van de schotwonden met lood vervuild zijn.

Zwarte thee
Zwarte thee bevat veel salicylzuur. Allergiepatiënten moeten er voorzichtig mee zijn. Het zuur - ook bekend als aspirine - werkt pijnstillend, maar kan huidproblemen veroorzaken en allergieën uitlokken.



bron: De Standaard met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken