image

Je ziet het wel vaker in Frankrijk. De groenen zijn tegen maatregelen die duurzame energie bevorderen. Zo zijn ze op winderige plateaux en bergkammen van de Cévennen tegen windmolens.

Eenzelfde case speelt nu rond de duurzame biodiesel waar politiek en bedrijfsleven zich achter scharen. Omdat wij als mensen nu moeten concurreren om ons eten met auto's, vrachtwagens en vliegtuigen zegt de links-groene beweging: 'Je stop toch ook geen bloed in je motor'.

Maar biobrandstof was toch juist goed, net als windmolens? Niet volgens conservatief links. Gisteren kreeg ik de nieuwsbrief van Kokopelli, de 'illegale' vermeerderaars van oude zaden uit het Z-Franse Alès, waarin de voedingsindustrie en oliemaatschappijen het moeten ontgelden - sorry, in het Frans.

Vanwege de belangen van de laatsten om onafhankelijk te worden van de olie uit het Midden-Oosten. En de eersten, omdat ze meedoen aan deze 'grote farce' die alleen maar is ingegeven om politiek onafhankelijk te worden van olie en die voor het milieu 'alleen maar leidt tot verdergaande erosie, het oprukken van droge woenstijnachtige gebieden en schaarste aan water." Volgens Kokopelli zijn biobrandstoffen nog 'groen, noch biologisch, noch fair, noch duurzaam.'

Kokopelli vergeet kennelijk dat de voedingsindustrie juist waarschuwt voor de oplopende prijs van voedsel als we er brandstof voor machines van gaan maken. De prijs van een ton mais op de wereldmarkt is inmiddels meer dan verdubbeld over de afgelopen 15 maanden.
Zouden dat krokodillentranen zijn? Het kan natuurlijk, maar ik geloof het niet.

Ondanks het feit dat ze er vandaan komen, vergeten de mensen van Kokopelli dat er bijvoorbeeld in Z-Europa enorme wijngaarden liggen waarvan de productie geen cent meer oplevert. Ze liggen in die grote vlakte tussen het bergachtige achterland en de Middellandse Zee. Rijke grond met als eigenaren boeren die alles willen laten bij hoe het is en vinden dat iemand ze dan maar moet subsidiëren. Als Nederlandse boeren met hun kleine akkertjes al beter kunnen verdienen aan koolzaad en mais als biobrandstof, dan kunnen zij het daar des te meer.

Waarom niet een beetje innovatiever gedacht, want het zou zelfs het Z-Europese wijnprobleem oplossen? Zou conservatief links op z'n minst zo'n gedachte willen overwegen?

In plaats van eindeloze wijngaarden, zou je in bijv. de Languedoc-Roussillon het bovenstaande plaatje gaan zien - een ' techculture' landschap, ik heb de design windmolens er nog niet in gephotoshopped. Veel mooier dan de 'droomvilla's' die de andere zekere toekomst van het gebied vormen.
Dit artikel afdrukken