imageSupermarktketen Carrefour gaat vlees verpakken in een plantaardig schaaltje.
Volgens de supermarktketen is dit een Europese en wellicht zelfs een wereldprimeur.
Tot nu toe bestond er geen natuurlijk alternatief voor de verpakking van vlees in polystyreen.

Volgens Agriholland in Wageningen wordt het lichtbeige, plantaardige schaaltje vervaardigd van suikerrietvezels. Nadat de suiker uit het riet is gehaald, worden de rietstelen industrieel verwerkt tot suikerrietpulp. Deze pulp wordt in mallen gegoten om vellen te verkrijgen die vergelijkbaar zijn met kartonnen vellen. Het materiaal is water- en vetdicht, volledig composteerbaar en recyclebaar. Ook kan het in de oven of de magnetron worden gebruikt. De suikerrietvlootjes worden op dit ogenblik al gebruikt in het Verenigd Koninkrijk, maar alleen voor groenten en fruit.
Jaarlijks komen in de schappen van de Carrefour- en GB-winkels meer dan 20 miljoen bakjes van suikerriet te liggen. Voorlopig worden ze volgens Agriholland alleen gebruikt voor de verpakking van gehakt. Op termijn kunnen ze ook dienen voor andere droge vleeswaren, waaronder worsten en hamburgers. Aan de ontwikkeling van de nieuwe schaaltjes is meer dan een jaar testen en onderzoeken voorafgegaan. De schaaltjes kosten 10% meer, maar dit wordt niet doorberekend aan de consument.

Bron: agriholland
Dit artikel afdrukken