imageVanmorgen een helder artikel in de Belgische Tijd over de hype rond biobrandstoffen. Biobrandstoffen zijn zo 'in' dat mais, sojabonen en koolzaad olie en koper verdringen als de favoriete grondstoffen van beleggers.


Er wordt al een tijdje gewaarschuwd tegen de consequenties van de bio-hype voor de prijs van ons voedsel. Ik signaleerde het eerste bericht hier in juni vorig jaar. Sinds deze winter is de berichtgeving regelmatig in de pers terug te vinden. Biobrandstoffen bieden een rendabel alternatief voor het boerenbedrijf, verlagen onze afhankelijkheid van onstabiele olieproducerende landen en zouden uitstoot-neutraal zijn (de eerste generatie in iedere geval niet, de tweede generatie biobrandstofen mogelijk wel). Maar of het nou zo moet?

Het zal tevens leiden tot concurrentie tussen de mens en zijn machinepark als ze hun energie uit dezelfde bron gaan halen en dus ook tot verdere intensivering (met behulp van genetische technieken ter verbetering van het rendement) van de landbouw.

Een heel lezenswaardig artikel! (ik heb het hieronder overgenomen)

De Tijd had er al eerder een eveneens aan te bevelen artikel over. Biobrandstoffenhype schokt grondstoffenmarkt

Landbouwproducten spelen een glansrol in de wereldwijde grondstoffenmarkten. Mais, sojabonen en koolzaad verdringen olie en koper als de favoriete grondstoffen van beleggers.

Vooral als basis voor biobrandstoffen zijn ze in trek. Beleggers in zachte grondstoffen boekten de jongste maanden riante returns. Maar de prijsstijging is zo fors dat de leefbaarheid van de ontluikende groenebrandstoffenindustrie in gevaar komt.

Door de klimaatverandering groeit het besef dat veranderingen nodig zijn om onze planeet op langere termijn leefbaar te houden, Dat zet steeds meer regeringen, bedrijven en particulieren ertoe aan over te schakelen van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, naar biodiesel en ethanol voor verwarming en als motorbrandstof. De meest verspreide biobrandstof is bio-ethanol, gemaakt van maïs, tarwe, suikerriet, bieten of aardappelen. Biodiesel wordt gehaald uit koolzaadolie, palmolie of sojaolie. De gevolgen van die stormloop naar biobrandstoffen op de grondstoffenmarkten zijn groot.

De brede CRB-grondstoffenindex staat 15 procent lager dan op zijn hoogtepunt in mei vorig jaar. Geld verdienen aan grondstoffenbeleggingen is dus niet langer vanzelfsprekend. De olieprijs noteert 25 procent lager dan zijn piek in de zomer van vorig jaar. Koper is 30 procent goedkoper dan in mei. Mooie winsten kon men op de grondstoffenmarkten de jongste maanden wel halen met landbouwproducten. De maïsprijs staat in de buurt van zijn hoogste peil in tien jaar. Sojabonen zijn het meeste waard sinds 2004. Voor het eerst in dertig jaar stijgt Amerikaans akkerland sneller in waarde dan appartementen in hartje Manhattan.

schaars
Volgens de Economist Intelligence Unit (EIU) is het feest nog niet gedaan. Het Britse onderzoeksbureau verwacht in 2007 een verdere prijsstijging van de meeste landbouwproducten. 'Aangevuurd door de biobrandstoffenindustrie overstijgt de vraag het aanbod op vele markten', stelt EIU. Vooral maïs, sojabonen en palmolie zullen schaars zijn omdat slechte weersomstandigheden leidden tot een magere oogst in de grote productieregio's.

Goedkopere olie en de fors gestegen prijzen van landbouwproducten brengen de leefbaarheid van de boomende biobrandstoffenindustrie echter in gevaar. De fikse prijsstijgingen van de grondstoffen drukken de winstmarges bij de biobrandstoffenfabrikanten. In de meeste Europese landen en in de Verenigde Staten is de sector wel zwaar afhankelijk van staatssubsidies waardoor de impact van de hogere prijzen van landbouwproducten er minder sterk is.

De westerse wereld heeft grootse plannen met groene brandstoffen. De Verenigde Staten willen het benzineverbruik met 20 procent verminderen in tien jaar tijd. De Europese Commissie streeft ernaar dat biobrandstoffen tegen 2020 10 procent uitmaken van alle motorbrandstof. In de diesel aan de pomp in België zit sinds kort 3,4 procent biodiesel verwerkt.

De subsidies hebben niet alleen ecologische motieven. Zelfgeproduceerde biobrandstoffen verlagen ook de afhankelijkheid van de olie die vooral uit het Midden-Oosten komt en van het gas dat Europa importeert uit Rusland.

Duurder bier
De biobrandstoffenhype leidt niet alleen tot duurdere maïs en sojabonen, maar zet onrechtstreeks ook de bierprijs onder druk. Landbouwers planten hun velden vol met gewassen die kunnen dienen voor de aanmaak van biobrandstof. Gerst, de basisgrondstof voor bier, hoort daar niet bij. De gerstproductie in de VS bevindt zich op het laagste peil in zeventig jaar. Droogte in Australië en zware regenval in Europa vorige zomer duwden ook daar de opbrengst lager. Daardoor werd gerst 80 procent duurder in een half jaar tijd.

Volgens Jean-François Van Boxmeer, de topman van de Nederlandse brouwer Heineken, leidt de groei van de biobrandstoffenindustrie tot 'een structurele verschuiving in de Amerikaanse en Europese landbouwmarkten'.

Bron: De Tijd

Dit artikel afdrukken