Gepascaliseerd sinaasappelsap
Vers is een lastig begrip. Ik geef een aantal bekende voorbeelden. Is vers geperst sinaasappelsap dat gepascaliseerd is (onder hoge druk langer houdbaar gemaakt) vers? Of appels die tien maanden in een Ultra Low Oxygen-opslag liggen? Wat mij betreft zijn het beide versproducten. Maar kan een gedroogde worst ook vers zijn? En zijn de bruine bonen in blik vers? Nee, ik denk het niet. Gedroogde kruiden zijn ook niet vers, wat mij betreft. En thee en koffie ook niet, ook al kun je er een vers bakkie van zetten. Een bakje gesneden fruit dan? Of een huismerk braadworst of een vers gemaakte bak zuurkool? Ja, dat weer wel, in mijn ogen. Chips of pinda's zijn nooit vers, of toch wel? Oude pinda's en slappe chips zijn vies. En hoe goed 's lands grootste brouwer ons ook gekoeld vers bier probeert te slijten, bier en wijn zijn in mijn ogen noch niet-vers noch wel-vers.
Snappen jullie het nog?
Een zakenvriendje van mij spreekt graag over vriesvers. Maar ja, hij verkoopt dan ook vooral bevroren spulletjes. Is vers dan altijd een product dat in de koeling ligt? Ik denk dat dit wel een veel voorkomende opinie is. Maar dan wel een totaal verkeerde opinie, natuurlijk. Concentraat sinaasappelsap in een kartonnen pak dat in de koeling ligt kan ik echt niet vers vinden. Verse drop is trouwens ook onzin (en vers zout, verse rijst en verse suiker). Verse cola is wel weer een grappig voorbeeld. Als de prik eruit is, is het vies en dus oud, dus misschien bestaat verse cola toch wel.
Houden zo
Vers is een begrip dat technisch niet te beschrijven valt. Het woord duidt op een perceptie, geloof en gevoel tegelijkertijd. Vers bestaat niet en dat moeten we vooral zo houden.
Weet je wat we ook niet moeten doen? Proberen tot definities van verse groente en fruit te komen. Stop daarom met het inrichten van gekke commissies die moeten vertellen wat vers is. En als we toch bezig zijn: hef gelijk die ban op processed foods weg, ook onzinnig.
Hoe meer ik weet, hoe minder ik weet; zelfverzekerd als ik ben, durf ik wel te zeggen inmiddels heel veel te weten van levensmiddelenketens en vers. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de andere opiniestukjes over dit onderwerp. Kom maar op met het gesprek in deze lijn!
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een forse kritiek op de UPF definitie staat hier.
Dennis Zeilstra #24, (echt) ik wist het niet, maar kijk even wat Felix Wilbrink over zojuist en vers zegt.
In deze draden wordt er niet gesproken over de negatieve kant van vers.
Dat is namelijk bederf en verspilling. De percentages van niet-verkocht en daarna niet-opgegeten zijn hoog toch? En waarom? Een illusie van gezondheid en het zich kunnen permitteren. Elitair hoor.
Aanhakend bij Dennis Zeilstra en Hanno Pijl: tot zover constateren we dat het woordenboek iets weet dat de wet niet kan definiëren.
Vers is 'zojuist' (net geoogst, gebakken, gezet etc). De 'verse' uiensoep die Frank Lindner van foodwatch de Lidl uitjoeg, kreeg terecht een nieuw etiket: het is een 'al even geleden' klaargemaakt product.
Er zit logica in het woordenboek!
Vlees dat gerijpt is, normaal rond vriespunt en in droge lucht, is zo veel lekkerder dan vers net geslacht vlees inderdaad! Dit proces kan weken duren voor beef. Wisten jullie dat ook varkensvlees en zelfs kip kan afrijpen?