Wat is vers? Simone Hertzberger, hoofdredacteur Voedselveiligheid bij VMT Vakmedianet, zet uiteen hoe Albert Heijn - toen zij er werkte - bepaalde wat vers mocht heten en wat niet. Het werkte niet voor 100%, maar het hielp wel.
Verrotte tomaten, oudbakken brood, beschimmelde kaas, verkleurde leverworst, ijsbergsla met bruine glazige randjes…..nee, bedorven producten zijn niet meer vers.
Maar al die andere producten die enthousiast ‘vers’ worden genoemd, zijn die dat wel?
Vers is in de ogen van veel consumenten gezond. Dus hoe verser we eten, des te gezonder we eten.
Vers verkoopt.
Verse roomboterspritsen? Spaanse fuet, gemaakt van vers vlees? Winegums gemaakt van vers fruit? Allemaal een gezond imago omdat ze vers heten.
Omdat we de consument niet wilden misleiden, hadden we bij Ahold indertijd, toen ik er werkte, een eigen definitie ontwikkeld. Die luidde:
‘Een product is vers als er in supermarkten geen vergelijkbaar product is in dezelfde productcategorie dat verser is, onafhankelijk van de houdbaarheid’.
Deze definitie was niet voor 100% werkbaar, maar we kwamen er een heel eind mee. Laten we een paar voorbeelden eens bekijken.
Verse melk? Die melk is gepasteuriseerd, dus bewerkt. Ongepasteuriseerde melk is verkrijgbaar op sommige boerderijen, maar niet in supermarkten. Dat is verboden, omdat ongepasteuriseerde melk gevaarlijk kan zijn. Verser dan gepasteuriseerde melk is dus niet verkrijgbaar.
Verse pizza? Een bewerkt product, maar verser dan verse pizza is er niet in supermarkten. Van diepvries hadden we al vastgesteld dat dit een aparte categorie producten is, waarmee we de verse pizza’s niet hoeven te vergelijken.
Verse haring? Nadat haring is gevangen, wordt hij ontdaan van ingewanden, gepekeld en ingevroren. Dat invriezen moet wettelijk, want anders is haring gevaarlijk omdat er haringworm in kan zitten. Alle haring is daarom ingevroren geweest. Er is niks verser in supermarkten en we mogen de haring vers noemen. Dat ze in een gasverpakking zitten, doet daar niks aan af.
Maar twee dagverse producten
Vers brood, gemaakt van diepvriesdeeg in de bake-off? Dat er een industrieel proces aan vooraf gaat, met deegmachines en diepvriestunnels, is prima. De bakker hoeft echt niet tot zijn ellebogen in het deeg staan te kneden om vers brood te maken. Moderne tijden doen geen afbreuk aan de definitie vers.
Over 'dagvers' zeiden we bij Albert Heijn tegen elkaar: "Er zijn eigenlijk maar twee dagverse producten: brood en de krant."
Je kunt die andere producten ook best vers noemen. Leg roomboterspritsjes naast de definitie. Er is niks verser in de winkel dan die roomboterspritsjes. Die mag je dus vers noemen.
Er blijven onduidelijke producten. Wat te denken van droge kattenbrokjes, bereid met vers vlees.
Was er maar een wettelijke bepaling voor vers. Maar die is er niet. Ik weet niet hoe het nu is, maar de definitie werkte indertijd goed. Niet voor 100%. Het hielp wel.
Dit artikel afdrukken
Maar al die andere producten die enthousiast ‘vers’ worden genoemd, zijn die dat wel?
Vers is in de ogen van veel consumenten gezond. Dus hoe verser we eten, des te gezonder we eten.
Vers verkoopt.
Verse roomboterspritsen? Spaanse fuet, gemaakt van vers vlees? Winegums gemaakt van vers fruit? Allemaal een gezond imago omdat ze vers heten.
Omdat we de consument niet wilden misleiden, hadden we bij Ahold indertijd, toen ik er werkte, een eigen definitie ontwikkeld. Die luidde:
‘Een product is vers als er in supermarkten geen vergelijkbaar product is in dezelfde productcategorie dat verser is, onafhankelijk van de houdbaarheid’.
Alle haring is ingevroren geweest, maar er is niks verser in supermarkten. Daarom mogen ze hun haring vers noemen. Dat ze in een gasverpakking zitten, doet daar niks aan afEr waren uitzonderingen. De belangrijkste was het diepvriesproduct. Verse slagroomsoesjes uit de diepvries? Verse garnalen uit de diepvries? Nee dus!
Deze definitie was niet voor 100% werkbaar, maar we kwamen er een heel eind mee. Laten we een paar voorbeelden eens bekijken.
Verse melk? Die melk is gepasteuriseerd, dus bewerkt. Ongepasteuriseerde melk is verkrijgbaar op sommige boerderijen, maar niet in supermarkten. Dat is verboden, omdat ongepasteuriseerde melk gevaarlijk kan zijn. Verser dan gepasteuriseerde melk is dus niet verkrijgbaar.
Verse pizza? Een bewerkt product, maar verser dan verse pizza is er niet in supermarkten. Van diepvries hadden we al vastgesteld dat dit een aparte categorie producten is, waarmee we de verse pizza’s niet hoeven te vergelijken.
Verse haring? Nadat haring is gevangen, wordt hij ontdaan van ingewanden, gepekeld en ingevroren. Dat invriezen moet wettelijk, want anders is haring gevaarlijk omdat er haringworm in kan zitten. Alle haring is daarom ingevroren geweest. Er is niks verser in supermarkten en we mogen de haring vers noemen. Dat ze in een gasverpakking zitten, doet daar niks aan af.
Maar twee dagverse producten
Vers brood, gemaakt van diepvriesdeeg in de bake-off? Dat er een industrieel proces aan vooraf gaat, met deegmachines en diepvriestunnels, is prima. De bakker hoeft echt niet tot zijn ellebogen in het deeg staan te kneden om vers brood te maken. Moderne tijden doen geen afbreuk aan de definitie vers.
Over 'dagvers' zeiden we bij Albert Heijn tegen elkaar: "Er zijn eigenlijk maar twee dagverse producten: brood en de krant."
Je kunt die andere producten ook best vers noemen. Leg roomboterspritsjes naast de definitie. Er is niks verser in de winkel dan die roomboterspritsjes. Die mag je dus vers noemen.
Er blijven onduidelijke producten. Wat te denken van droge kattenbrokjes, bereid met vers vlees.
Was er maar een wettelijke bepaling voor vers. Maar die is er niet. Ik weet niet hoe het nu is, maar de definitie werkte indertijd goed. Niet voor 100%. Het hielp wel.
In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Inderdaad Jeroen.
De consument moet blijkbaar maar snappen wat de supermarkt heeft bedacht, maar voelt zich naderhand beetgenomen.
In het voorbeeld van verse melk zit een valkuil die nog wel te horen en zien is anno 2022 in de keten retail. De tekst waar ik op doel:
Verse melk? Die melk is gepasteuriseerd, dus bewerkt. Ongepasteuriseerde melk is verkrijgbaar op sommige boerderijen, maar niet in supermarkten. Dat is verboden, omdat ongepasteuriseerde melk gevaarlijk kan zijn. Verser dan gepasteuriseerde melk is dus niet verkrijgbaar.
De laatste zin laat heel duidelijk zien dat de retailer vanuit zijn eigen aanbod mogelijkheden redeneert. Niet vanuit zijn klant, de shopper.
De shopper centraal stellen is wel het advies wat iedere adviseur / trendwatcher nu vertelt. Platformen worden uitgedaagd om een zich een leven lang te binden aan zijn klant. En in iedere levensfase relevant te zijn en blijven voor die klant. Sterker nog de beste (de winnaars) kennen hun klant zo goed dat ze de klant in iedere levensfase weten te verrassen, ze weten al wat hun klant nodig heeft voordat de klant het zelf wist. Bron: Lezing, boek: The offer you can't refuse
Opgekomen retailer Coolblue heeft dat goed verwoordt in z'n slogan die we bijna allemaal kennen:
Alles voor een glimlach. Oke, we kunnen nog discussiëren wie z'n glimlach bedoelt wordt. Ik durf aan dat 95% die beantwoord met: Die van de klant, wie anders?
Bol.com heeft dat ook, de winkel van ons allemaal. Als je die slogan vertaald dan zal bol balen dat ze geen ongepasteuriseerde melk kan aanbieden. Alhoewel, aanbieden kunnen ze het wel. Wat ze niet kunnen is het voor je thuisbezorgen.
Met die laatste zin zou AH ook juist wat kunnen: wilt u verse melk > Ga dan naar boer xxx hier yzkm vandaan, kijk naar het AH bord bij de boerderij en volg de pijlen naar de melktap.
Vanuit Shopper: melk van Picnic heeft een kortere keten en is daarmee zeer waarschijnljk verser dan de huidige stenen winkel supermarkt melk anno 2022.
Versus dan niet verkrijgbaar, hmm... ik weet het nog net zo niet.
Van de Picnic website:
Gegarandeerd vers!
Bij ons komen brood, groente en fruit niet eerst in de supermarkt terecht: alles gaat rechtstreeks van de boer of bakker naar jou toe. Daardoor zijn onze producten altijd lekker vers. In onze app zie je altijd hoe lang je product minimaal nog houdbaar is op de dag dat je het bezorgd krijgt. Dat is onze versgarantie. Bij ons ervaar je de gemakken van online brood, groente en fruit bestellen én ben je verzekerd van verse producten.
Wouter v.d. Weijden #11 Je vraagt wat Vers 1 en Vers 2 betekenden. Bij mijn weten waren dat logistieke termen. Logistieke organisatie voor de levering van producten en sortering van producten die vanaf distributiecentra geleverd werden op bepaalde momenten aan winkels.
Het had zoals ik mij herinner niet te maken met de aard van de producten zelf.
Maar het is wel lang geleden......
Oeps, Erik, ik beging een blunder.
BSE = Gekkekloeienziekte
BST = bovine somatotropine, een melkstimulerend hormoon.
Dat mocht en mag in de EU niet worden gebruikt. In de VS wel.
#10 Als we het dan toch over 'nootjes' hebben, waarom zitten in vrijwel iedere mix cashews? Het valt mij op, omdat ik daar niet van houd.
#11 Ik heb geen flauw idee hoe een land een ziekte zou kunnen gebruiken, maar het was als volgt:
AH had altijd de Nederlandse veehouder wijsgemaakt dat de consument graag mager vlees had. Dat kwam mooi uit, want dan hoefde er ook niet veel met de afgemolken koeien te gebeuren. Toen ontdekte AH het gesubsidieerde rundvlees uit Ierland, wat aanmerkelijk goedkoper was, maar ook vetter. Dus AH begon een vet-is-smaak campagne (wat natuurlijk ook klopt), maar die werd wreed verstoord door de uitbraak van BSE en het vrij snel daarop volgende verbod op al het vee en vlees uit de UK en Ierland.