Op ons melkveebedrijf gebruiken wij de term vers op verschillende manieren. We hebben een verse koe; een koe die net een kalfje heeft gekregen en vers aan de melk is. Maar ook vers gemaaid gras wat zo lekker ruikt. Op dit moment is het heel droog en is het vers gemaaide gras niet zo lekker vers in vergelijking met vers gras waar voldoende regen op is gevallen. Onze melk verkopen we in de melktap als echt verse melk. Als in 'niet verwerkt', vers uit de koe, direct in de tap, klaar voor de consument. Mijn column verschijnt vers van de pers op de eerste maandag van de maand bij Vee en Gewas.

Afstand, tijd en bewerking
In bovenstaande gevallen zegt vers iets over afstand, tijd en bewerking. Dus kun je dan wat zeggen over de definitie van vers? Het geeft iets weer van het momentum, de sfeer en de beleving. Een column die vers van de pers is geeft mijn gevoel van dat moment weer. Verse melk gaat over de korte weg en weinig bewerking die eraan vooraf is gegaan. Vers is denk ik een gevoelsbegrip wat persoonlijk voor iedereen net even anders ligt, maar waarbij tijd, bewerking en afstand wel altijd een betekenis speelt. Een verse krop sla kan voor mij betekenen dat de krop lekker fris en groen aan doet, maar wel van ver kan komen. Dus ergens zit er wel een vage grens tussen de begrippen hoe iedereen die op zijn of haar eigen wijze interpreteert.

Is lokaal voedsel altijd vers? Ook bij de boerderijwinkels kun je verse producten vinden die kort bij de tht-datum zijn. Die zijn voor mijn gevoel niet meer zo vers. En is vers een waardevermeerdering van een product? Hoe verser hoe duurder? Zou je een flexibele prijs kunnen maken in het supermarktschap waarbij de waarde van vers en dichtbij eerst hoog is en na een aantal dagen steeds verder omlaag loopt?

Of moet het juist andersom? Snelle omloop, lagere kosten. Dan zou je meer seizoensgebonden moeten eten. Wat vers van het land komt, meteen betaalbaar op je bord. Zou je dan met verse producten de transitie van de landbouw kunnen aanjagen?

Wat een breinbreker dit thema, vers.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander.

Dit artikel afdrukken