Echt vers zijn voor mij groenten, kruiden en vruchten uit eigen tuin geplukt. Gelijk opgegeten of verwerkt. Van de buren of uit de pluktuin op fietsafstand mag ook. Eieren die ik zelf ophaal bij de kippenboer, verse kaas, boter van de zuivelboerderij uit de buurt, dagverse melk, karnemelk, yoghurt, room. En uiteraard zonder toevoegingen die de houdbaarheid moeten verlengen, want ik hoef het niet lang te bewaren.

Persoonlijk kennen
Vers onbewerkt vlees en gevogelte van de eco-slager die zijn (pluim)veehouders persoonlijk kent, die zicht heeft op de hele keten en die het hele beest gebruikt, ook vers. Ook hier geen houdbaarheidsverlengende toevoegingen.
Vis, schaal- en schelpdieren, zo uit het water of de dagvangst van de boot. Zelf fileren en vervolgens bereiden tot gerechten.
Zelfgebakken brood, gebak en koekjes, van verse ingrediënten.

Vers zijn voor mij ook nog steeds producten die op een natuurlijke manier zijn gerijpt (kaas), gerookt, gedroogd, gestoomd, ingelegd (vlees en vis). Voorwaarde is dat er een korte lijn zit tussen mij en de producent, kortom lokaal.
Verse seizoensgebonden groenten, kruiden en fruit, in zijn geheel en onbewerkt (!), die je in de winkel kunt kopen. Een krop sla ja, een zakje gesneden en gewassen slamix, nee. Maar ook groenten en fruit die op een dag na de oogst, zonder toevoegingen, zijn diepgevroren of geweckt. Ik bedoel hiermee nadrukkelijk het pure product en geen bereide gerechten, maaltijdcomponenten of condimenten zoals sambal en mosterd.

Pure yoghurt ja, aardbeienyoghurt nee
Dagvers brood en gebak van de bakker die in eigen bakkerij zijn deeg maakt, laat rijzen en afbakt. Niet erg als het na 2 dagen oudbakken is, dan is het toch al op. Of ik maak er lekkere oud-brood toepassingen mee.
Eieren en dagverse zuivel (onbewerkt) in de winkel gekocht. Yoghurt puur ja, aardbeienyoghurt nee.
Dagvers geperst sap ja, wijn en bier helaas ;) maar nee, die hebben nog steeds weinig met vers te maken.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander.

Dit artikel afdrukken