Ja alles, alles kan een mens gelukkig maken
de zon die doorbreekt
een vers kopje theeeeee!


Een oud liedje waarvan vooral die lange uithaal met dat verse kopje thee bij ons thuis nog immer een gevleugelde uitspraak is. Dat zit ‘m vooral in dat verkneukelwoordje ‘vers’. Vers is goed, vers is fijn, van vers word je blij. Haal jij even vers brood? Dan doen we een ontbijtje met verse jus en een kakelvers eitje van de kippen van de buurvrouw. Of vraag eens in het rond of er behoefte is aan een vers bakkie koffie, dan roept iedereen meteen ‘jaa, lekker!’ Vooral in combinatie met zelfgebakken appeltaart, vers uit de oven. Puur geluk, dankzij vers.

Diepvries soms verser dan vers
Afgelopen zomer heb ik voor het eerst doperwten uit eigen tuin gegeten. Versgedopt, onvergetelijk lekker. Maar na twee weken was het op, over en voorbij. Dus gelukkig maar dat er ook diepvriesdoperwten bestaan. Die heb ik altijd in huis want een handje van die frisgroene knikkers kan een gerecht in een mum van tijd oppeppen. Ze smaken en ogen een stuk verser dan doperwten uit pot of blik, dat is sneue, grijzige, slappe hap. ‘Vriesvers’ klinkt als een gelikte marketingterm van gehaaide industriëlen, maar levensmiddelen die snel na de oogst worden ingevroren, blijken toch echt beter hun smaak, structuur en vitamines te behouden dan ‘verse’ ingrediënten die gestaag wegkwijnen door vervoer, verblijf in de winkel of de vergetelheid van de eigen koelkast.

Soms is vers ook een regelrechte dooddoener. Toen ik jaren geleden met mijn uitgeverij brainstormde over de beoogde titel van mijn kookboek ‘Zónder pakjes & zakjes’ waren de meningen verdeeld. Een negatieve titel, fronsten de verkoopleider en de marketingmanager in koor, dat bekte niet lekker. Een positieve titel was veel beter voor de verkoop. Maar wat is de positieve variant van zonder pakjes en zakjes? Koken met verse spullen? Dank je de koekoek. Elk kookboek gaat uit van verse ingrediënten, geen enkele zichzelf respecterende receptenschrijver propageert poedermixen of kant-en-klaar fabrieksvoer. Dus die titel, die bleef. En bleek gelukkig helemaal niet ongunstig voor de verkoop, integendeel.
Toch krijg ik nog regelmatig de vraag wat ik precies versta onder pakjes en zakjes. Mogen tomaten uit blik wel? Natuurlijk! Zeker in de winter zijn ingeblikte pomodori, geoogst op hun smakelijkste hoogtepunt, te prefereren boven knetterharde verse tomaten uit de kas.

Maar toch verheug ik me nu alweer op volgend jaar, als ik opnieuw doperwten ga zaaien in mijn moestuin. Echte verse doperwten, wat kan een mens daar intens gelukkig van worden.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander.

Dit artikel afdrukken