Zou het waar zijn of komt het Campina goed uit? Volgens Martijn Katan maakt het niet uit of je wel of niet ontbijt, als je maar eet als je het nodig hebt. Bovendien, we kregen toch al teveel calorieen binnen?

Van een echt ontbijt - waarover we ons schuldig voelen omdat we het niet meer nemen - moeten we aan het Drinkonbijt. Goedemorgen! Nou ja, dat is beter dan de Snickers en Gevulde Koeken waarmee de stationskiosken vol liggen.

Het overslaan van het ontbijt kost de Nederlandse economie jaarlijks 3,1 miljard euro aan productiviteitsverlies. Omgerekend zijn dit ruim 11 miljoen verloren werkdagen. Dat meldt een onderzoek van Goedemorgen! drinkontbijt van Campina. Uitgegaan is van een gemiddelde arbeidsproductiviteit van 42 euro per uur, 31,8 uur aan gewerkte uren per week en 38,4 weken per jaar. Productiviteitsverlies door zonder eten de deur uit te gaan, is 15 procent, oftewel 40,07 euro per dag, zo meldt het onderzoek.

De becijfering is volgens psychofysioloog Sander van Eekelen nog aan de voorzichtige kant. ‘De bereking gaat uit van één dag per week waarop niet ontbeten wordt door een kwart van wekend Nederland. Dit kunnen ook 2 of 3 dagen zijn, en dan kom je op een veelvoud van 3 miljard euro.’Hoger dan in UK
In Nederland is het verlies door niet ontbijten per inwoner 27 procent hoger dan in het Verenigd Koninkrijk. Daar was in 2007 becijferd dat dat land 8,6 miljard euro misliep doordat Britten niet ontbijten. Een kwart van de Nederlanders ontbijt niet, zo bleek uit een steekproef door bureau Motivaction onder 500 mensen in mei 2008. Reden voor het niet ontbijten is haast en het gebrek aan trek in de ochtend. Volgens Van Eekelen zijn niet-ontbijters minder scherp waardoor ze op hun werk meer fouten maken. Ook is hun werktempo lager. Bovendien werken ze vaker slecht samen door hun humeurigheid


bron: EVMI

Dit artikel afdrukken