Van een echt ontbijt - waarover we ons schuldig voelen omdat we het niet meer nemen - moeten we aan het Drinkonbijt. Goedemorgen! Nou ja, dat is beter dan de Snickers en Gevulde Koeken waarmee de stationskiosken vol liggen.
Het overslaan van het ontbijt kost de Nederlandse economie jaarlijks 3,1 miljard euro aan productiviteitsverlies. Omgerekend zijn dit ruim 11 miljoen verloren werkdagen. Dat meldt een onderzoek van Goedemorgen! drinkontbijt van Campina. Uitgegaan is van een gemiddelde arbeidsproductiviteit van 42 euro per uur, 31,8 uur aan gewerkte uren per week en 38,4 weken per jaar. Productiviteitsverlies door zonder eten de deur uit te gaan, is 15 procent, oftewel 40,07 euro per dag, zo meldt het onderzoek.
De becijfering is volgens psychofysioloog Sander van Eekelen nog aan de voorzichtige kant. ‘De bereking gaat uit van één dag per week waarop niet ontbeten wordt door een kwart van wekend Nederland. Dit kunnen ook 2 of 3 dagen zijn, en dan kom je op een veelvoud van 3 miljard euro.’
In Nederland is het verlies door niet ontbijten per inwoner 27 procent hoger dan in het Verenigd Koninkrijk. Daar was in 2007 becijferd dat dat land 8,6 miljard euro misliep doordat Britten niet ontbijten. Een kwart van de Nederlanders ontbijt niet, zo bleek uit een steekproef door bureau Motivaction onder 500 mensen in mei 2008. Reden voor het niet ontbijten is haast en het gebrek aan trek in de ochtend. Volgens Van Eekelen zijn niet-ontbijters minder scherp waardoor ze op hun werk meer fouten maken. Ook is hun werktempo lager. Bovendien werken ze vaker slecht samen door hun humeurigheid
bron: EVMI
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat een bullshit. Niet-ontbijters zijn gewoon geen ochtendmensen. Van een ontbijt erin douwen worden we echt niet vrolijker hoor.
Ik ga met Katan mee. Na een paar jaar braaf 's ochtends een mueslibol te hebben verorberd "omdat het moest" ben ik daar sinds een tijdje weer mee opgehouden en het bevalt me helemaal prima. Ik eet pas wanneer ik honger heb. Meestal na een paar uur, dus tegen "lunchtijd". Bevalt me prima.
Ook al ben ik zo'n irritante vroege vogel: ontbijten ligt mij niet. Wat fruit zo tegen tienen, maar ook niet veel eerder. Het vroege ontbijt is een late uitvinding, past een beetje bij het aardappeltheorietje van Nick.
Robin,ik denk dat je niet voor iedereen kan spreken.Dat niet-ontbijters gewoon geen ochtendmensen zijn.Ik heb een niet ochtend mens-man.Het eerste wat hij doet is eten.
Zelf moet ik als ochtend-mens eerst een douche,enigszins beweging.Daarna wil ik graag ontbijten.
Kan er verschil bestaan welke leeftijd je hebt?Een jong kind misschien in de ochtend meer trek kan hebben dan een volwassene,die s,avonds voor het naar bed gaan misschien nog iets heeft genuttigd?
Ailko,dat drinkontbijt.Heb het eens uitgeprobeerd.Ik vind het zo vreselijk dat spul.Zal aan mij liggen.
Verder is het waarschijnlijk wat je gewent bent?
Anne, wat mij betreft heeft dat ontbijten nooit echt iets met de leeftijd te maken gehad. Vóór tienen is het hangen en wurgen en je de rest van de dag ongemakkelijk voelen.
De vragen bedoel ik meer in het algemeen gesteld.Niet per definitie op de persoon.
Het zal vast heel persoonlijk liggen.
Of dhr.v.Eekelen het juist heeft?ik kan het niet staven.
Hooguit dat ik van geen ochtend-mensen weet,er niet teveel aan te zeggen;-)