Kan de kweekvleesindustrie gecertificeerd worden voor producten die aan religieuze regels voldoen? Dat is geen simpel proces, want regels kunnen van land tot land verschillen. Twee van de bedrijven die certificering van hun product voor halal en koosjere voeding hebben aangevraagd, zijn Eat Just (uit de VS) en SuperMeat (uit Israël).

Volgens Josh Tetrick, CEO en medeoprichter van kweekvleesbedrijf Eat Just, is er een grote vraag naar kweekvlees in Saoedi-Arabië en andere delen van het Midden-Oosten en Zuid-Oost Azië, deels om de voedselzekerheid veilig te stellen. Dat zijn gebieden waar veel mensen halal en ook wel koosjer eten.

Eat Just vroeg 3 shariageleerden om te onderzoeken of kweekvlees halal kan zijn. Geen enkel probleem, zeiden de islamitische geleerden, als je er - onder meer - maar voor zorgt dat de bron van de stamcellen halal is.

Dat betekent dat het dier waar de cellen vandaan komen, geschikt moest zijn voor een moslim om te eten, geslacht moet zijn volgens de islamitische wet, en toegestaan voer gekregen moet hebben. De geleerden vonden dat het eindproduct eetbaar en gezond moet zijn en goedgekeurd door de relevante autoriteiten.

Dood dier nodig
De producten van Eat Just tellen nog niet als halal. Om ze op religieuze gronden voor moslims geschikt te maken, moet het bedrijf de herkomst van de kweekcellen veranderen. Gek genoeg moet daar een dier voor gedood zijn. Nu gebruikt Eat Just cellen van een kippenembryo. Voor religieuze moslims gaat het bedrijf over op cellen van een vers stuk halal geslachte kip.

Religieuze joden die koosjer kweekvlees willen eten, zien dat anders. Het certificeringsbureau van de Orthodox Union (OU Kosher, de grootse certificeerder voor koosjer voedsel) bepaalde onlangs dat de embryolijn van de Israëlische start-up SuperMeat koosjer mag heten. Ook erkende de OU dat kweekvlees zowel koosjer als echt vlees is.
Dit artikel afdrukken