1
Fotocredits: 'The World's First Cultivated Ribeye Steak', Aleph Farms

FlashHalal kweekvlees uit Singapore

Het Israëlische kweekvleesbedrijf Aleph Farms wil de 'eerste halal-gecertificeerde' producent van kweekvlees zijn. Halal voedsel is voor moslims toegestaan om te eten. Het tegenovergestelde heet haram (onrein, verboden).

Twee jaar geleden gooide Aleph Farms al hoge ogen door ‘de eerste gekweekte ribeye steak in de wereld’ te maken met 3D-bioprint-technologie.

Aleph Farms is nu een samenwerking aangegaan met het Singaporese bedrijf ESCO Aster. Dat is op dit moment ‘s werelds eerste en enige bedrijf dat kweekvlees voor de commerciële verkoop mag produceren. Als deel van de samenwerking wordt een nieuwe productiefaciliteit opgetuigd in Singapore. Het moet de eerste halal-gecertificeerde kweekvleesproductielijn ter wereld worden. Het zal helpen om markten aan te boren met Islamitische eters.

Singapore gaf in 2020 als eerste land ter wereld groen licht voor de commerciële productie van kweekvlees. Nog steeds is de stadstaat het enige land waar kweekvlees voor menselijke consumptie is toegestaan. Let wel, dat gaat over kippenvlees. Je zou ook varkensvlees kunnen kweken. Als kweekvlees halal is, zouden moslims ook varkensvlees mogen eten. Maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd.

Plantaardig varkensvlees, zoals Impossible Pork of vegan bacon zijn nog altijd haram. Als het eruit ziet als varkensvlees, ruikt als varkensvlees en smaakt als varkensvlees, is het te vermijden, volgens de Islamic Food and Nutrition Council of America (IFANCA).

FoodNavigator Asia - Aleph Farms seeks to be ?first halal-certified? cultivated meat firm as it touts Singapore and Israel steak launch, 5 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 6 mrt '23
  • 20:52

Kunnen we nou echt geen andere, woorden verzinnen om laboratoriumvlees en laboratoriumvis van kweekvlees en kweekvis te onderscheiden?

Kweken is het vermenigvuldigen en op laten groeien van planten en dieren, voor sommige dieren. Alleen wordt met 'fokken' het kweken van dieren uit de huidige veeteeltsector bedoeld.

Kweekvis en kweekvis.
'Na kweekvlees ook kweekvis' (Foodlog), maar die vis bestaat al lang.
'De kweekvisindustrie zit in de lift.....' (WUR)
'één kilogram kweekvis heeft 0,7 kilogram visvoer nodig' (Wikipedia)

Kweekreactor.
'Een nog te ontwikkelen 'kweekreactor' kan van 25.000 liter kweekvloeistof jaarlijks 350.000 kilo vlees produceren, hetgeen genoeg zou zijn voor de jaarlijkse vleesconsumptie van tienduizend Europeanen.'
Ik vraag mij af of er ook nog een 'snelle kweekreactor' komt om de snelheid op te voeren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.