Sinds woensdag mag je in de Verenigde Staten kweekkip kopen en eten. Toen gaf namelijk het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) goedkeuring aan twee startups uit Californië om hun in laboratoria gekweekte kip te verkopen. De officiële benaming voor kweekvlees in de VS is vanaf nu 'cell-cultivated'.
Eind vorig jaar verklaarde de Food and Drug Administration het kweekproces van Upside Foods en Good Meat al veilig. Tot nu toe was Singapore het enige land ter wereld dat de verkoop van kweekkip toestond. Het kweekvlees van Good Meat staat daar sinds 2020 op de menukaart van een restaurant.

"Dit is het moment waarop science fiction werkelijkheid wordt," zegt Amy Chen, chief operating officer van Upside op Vox. "Het is een keerpunt voor ons om de toekomst van voedsel opnieuw te bekijken."

Nederlanders aan de wieg
Het idee van kweekvlees is verre van nieuw. Al in 1931 voorspelde Winston Churchill dat de mensheid op een dag vlees zou kweken in een fabriek in plaats van dieren te fokken en te slachten. Pas 70 jaar later, in 2000 werden de eerste uit cellen gekweekte vis- en vleesbrokjes werkelijkheid. De race om kweekvlees te produceren ging pas echt los toen de Nederlandse wetenschapper Mark Post - voortbordurend op de patenten van de Nederlander Willem van Eelen - in 2013 de eerste kweekrundvleeshamburger bakte. Die ene burger kostte een onbehoorlijke smak geld om te maken: $325.000.

Het idee van slachtvrij, ecologisch verantwoord en nutritioneel volwaardig 'echt' vlees uit-de-reageerbuis inspireerde tientallen startups. Maar hoewel er wereldwijd bijna $3 miljard in geïnvesteerd is, laat de echte doorbraak nog op zich wachten. Ook Upside Foods en Good Meat beginnen kleinschalig. De Upside-kweekkip komt op tafel bij 3-sterrenchef Dominique Crenn (waar een menu zo'n $300 kost), Good Meat is een samenwerking aangegaan met celebrity chef Jose Andres, die de kweekkip in een van zijn restaurants in Washington op het menu zal zetten.

Prijskaartje
Het prijskaartje van kweekvlees blijft vooralsnog een heikel issue. Massaconsumptie zal dus nog wel even op zich laten wachten, omdat gekweekt kippenvlees veel duurder is dan vlees van geslachte kip. Een pond gewone kipfilet koop je, zeker in de VS, voor nog geen $4. Maar voor kweekkip zijn er nog talloze kostbare beren op de weg: van het bouwen van genoeg bioreactoren tot het vinden van goedkope ingrediënten om de cellen te voeden en sneller te laten groeien tot het voorkomen van bacteriële besmettingen.

Om het over de schaalgrootte nog maar niet te hebben: Upside Foods verwacht 50.000 pond kweekkip per jaar te produceren en door te groeien naar 400.000 pond per jaar. Good Meat laat zijn productiecapaciteit vooralsnog onbenoemd. Ter vergelijking: de VS produceert jaarlijks ongeveer 50 miljard pond aan gewoon kippenvlees, aldus NU.

Vandaar dat no-kill kweekvleeskip voorlopig alleen in restaurants te koop is tegen een exclusieve prijs. De ervaring moet je wat waard zijn en maakt de kosten vermoedelijk ruimschoots goed. Volksvlees is het nog altijd niet; daar is no-kill kip veel te duur voor.