In zijn verkiezingscampagne in 2017 liftte Emmanuel Macron maar al te graag mee op de populariteit van biologisch. Zijn regering ging boeren helpen de overstap te maken. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moest omlaag en publieke instellingen zouden minstens 30% biologische producten gaan serveren. Talloze boeren gingen biologisch(er) en diervriendelijk(er) produceren. Duurder, maar "overeenkomend met onze smaak, met onze behoeften," in de woorden van Macron. Het leidde ertoe dat in 2020 "bio nu echt verankerd zit in de winkelkarretjes van de Fransen," zei het Franse bioagentschap destijds.
Maar dat klonk wel erg optimistisch. De heftige gele hesjesprotesten maakten duidelijk dat het gewone leven voor veel Fransen al bijna niet meer op te brengen was. Door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne schoten de voedselprijzen en de inflatie omhoog. Met als gevolg dat de verkoop van biologische producten inzakte. In 2022 daalden de biologische aankopen door huishoudens met bijna €600 miljoen. Met anti-inflatiemandjes hielpen supermarkten het leven voor de Fransen betaalbaar te houden, daarbij geholpen door de Franse regering die druk uitoefende op de grote voedingsconcerns.
'Herovering standaardkip'
De knop moet om, zei minister van Landbouw Marc Fesneau vorige maand in Bretagne. "We moeten kunnen zeggen dat we aan de onderkant van de markt moeten werken," ofwel: betaalbare Franse producten voor de gewone Fransen. Niet voor niets is Fesneau ook minister van Voedselsouvereiniteit.
"Ons doel is de herovering van de standaardproductie," zie Gilles Huttepain, topman van pluimveegigant LDC bij diezelfde gelegenheid. Vroeger was Frankrijk zelfvoorzienend voor kip, inmiddels komt de helft uit het buitenland omdat Frankrijk de productie van de 'standaardkip' aan het buitenland heeft overgelaten na de moeilijkheden waarin alweer jaren geleden kippengigant Doux verstrikt was geraakt. Tot in de beginjaren van deze eeuw was Frankrijk ruimschoots zelfvoorzienend. Nu moet het land betaalbare kip importeren en verkoopt het zijn dure conceptkippen naar het buitenland.
Blije boeren
Bretonse boeren reageerden opgetogen op de U-bocht. Zij zijn van alle Fransen nog het dichtst bij de intensieve houderijvormen gebleven. Maar er zijn ook boeren die zich in de steek gelaten voelen. "We draaien de klok terug," zegt boerencollectief Nourrir in De Standaard. "Niet meer streven naar kwaliteit en doorgaan met wat we sinds de jaren 60 hebben gedaan, steeds goedkoper produceren ongeacht de verborgen sociale en milieukosten, is volledig in strijd met de problemen waarmee we geconfronteerd worden."
Toch laat de Franse regering de biosector niet helemaal aan zijn lot over. In mei maakte de regering nog €200 miljoen vrij voor de ondersteuning van de biosector. Dat lijkt heel wat, maar valt uiteindelijk in het niet bij de ruim €2 miljard die Frankrijk reserveert voor de digitalisering en robotisering van de hele agrofood-sector, schrijft De Standaard. Maar "als je je boerderij gaat bekijken als een fabriek, verlies je de betekenis in je job," zegt bioboer Mickaël Poillion. "Dát is het failliet van de landbouw."
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frankrijk is de grootste kippeneter van Europa. Maar de laatste jaren verloor de Franse kip terrein aan goedkopere importkip. "Het is moeilijk om te concurreren met Brazilië, Thailand of Oekraïne, waar filet de helft goedkoper is dan in Frankrijk", legt Yann Nédélec uit, directeur van Anvol, de brancheorganisatie voor vleespluimvee.
Er gloort licht aan de horizon: de grote fastfoodketens zoals KFC, McDonald's en Popeyes hebben het aandeel Frans gevogelte in hun producten aanzienlijk verhoogd, schrijft Le Parisien. Daarmee hopen ze aan te sluiten bij de verwachtingen van de consument. In combinatie met de hierboven genoemde U-bocht valt er garen te spinnen bij kip uit de voedselsoevereine lokale economie.
Nu nog de NGO’s meekrijgen. Er kan wel vraag zijn naar betaalbare kip maar in Frankrijk weten actiegroepen behoorlijk wat projecten te saboteren. Ook al heb je de vergunningen om een hoogproductieve kippenstal (of voor koeien of varkens) te bouwen, de voorbeelden zijn legio dat er NGO’s of omwonenden tijdens de bouw voor het project gaan liggen.
Als Nederlandse kippenboer zou ik eieren voor mijn geld kiezen en een ander land uitzoeken wanneer je weg wilt uit Nederland.
NB: in de intro staat dat in 2020 biologisch het nieuwe normaal was. Dat normale omhelsde ongeveer 6% van de aankopen door een consument.
Piet #15, omdat je daar welkome productie kunt verzorgen en er nog een gat in de markt zit.
LDC heeft bovendien een Nederlandstalige exportmanager die ook een nieuwe rol zou kunnen vervullen: acclimatiseringsmanager. Waarom zou je kip produceren in Nederland als dat in Frankrijk welkomer is?
#15 Precies, waarom...?? Nederlandse kippenboeren zijn de besten van de hele wereld net als trouwens alle andere Nederlandse boeren en wie dat niet begrijpt is gek...!!!
Waarom Nederlandse kippenboeren naar Frankrijk? Moeten Nederlandse kippenboeren meehelpen om het Franse kippenprobleem op te lossen?