Vis die wordt gevoerd aan gekweekte zalm zouden we eigenlijk zelf moeten eten. Dat komt onze eigen gezondheid en die van de oceaan ten goede.
Dat zeggen Britse onderzoekers naar aanleiding van een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Food.
Uit het onderzoek met gegevens van Noorse zalmkwekerijen blijkt dat 6 van de 9 onderzochte nutriënten hogere opbrengsten hadden in wilde vis als direct mensenvoer. Als we zelf de voervis eten, zouden we slechts een derde nodig hebben van de hoeveelheid vissen die kwekerijen nu voeren aan hun kweekzalm. Dat betekent een efficiëntere voedingsstoffenbenutting uit zee. Het kan de vraag naar mariene bronnen beperken - de wild gevangen voervissen worden bedreigd - en/of helpen om de wereldwijde voedingsstoffentekorten aan te pakken.
"Een paar kleine veranderingen in ons eetpatroon met betrekking tot het soort vis dat we eten, kan bijdragen aan het verbeteren van tekortkomingen van sommige van deze essentiële nutriënten en de gezondheid van zowel onze bevolking als onze planeet verbeteren", aldus David Willer van de University of Cambridge.
De vraag is natuurlijk of consumenten net zo graag horsmakreel, ansjovis en haring eten als zalm.
Dit artikel afdrukken
Als we zelf de voervis eten, zouden we slechts een derde nodig hebben van de hoeveelheid vissen die kwekerijen nu voeren aan hun kweekzalm'Voervissen' zoals horsmakreel, blauwe wijting, ansjovis, sardinella en haring zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals calcium, B12 en omega-3. Ze gaan grotendeels onze mond voorbij wanneer zalmkwekerijen ze gebruiken. Voor 1 kilo kweekzalm is tegenwoordig tussen de 1 tot 3 kilo (wilde) vis nodig, afhankelijk van de kwekerij. Daarbij gaat een deel van de voedingsstoffen verloren.
Uit het onderzoek met gegevens van Noorse zalmkwekerijen blijkt dat 6 van de 9 onderzochte nutriënten hogere opbrengsten hadden in wilde vis als direct mensenvoer. Als we zelf de voervis eten, zouden we slechts een derde nodig hebben van de hoeveelheid vissen die kwekerijen nu voeren aan hun kweekzalm. Dat betekent een efficiëntere voedingsstoffenbenutting uit zee. Het kan de vraag naar mariene bronnen beperken - de wild gevangen voervissen worden bedreigd - en/of helpen om de wereldwijde voedingsstoffentekorten aan te pakken.
"Een paar kleine veranderingen in ons eetpatroon met betrekking tot het soort vis dat we eten, kan bijdragen aan het verbeteren van tekortkomingen van sommige van deze essentiële nutriënten en de gezondheid van zowel onze bevolking als onze planeet verbeteren", aldus David Willer van de University of Cambridge.
De vraag is natuurlijk of consumenten net zo graag horsmakreel, ansjovis en haring eten als zalm.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Makreel, ansjovis en haring worden in bovenstaand bericht genoemd als voer voor zalm.
Ansjovis komt zelfs helemaal bij Chili vandaan.
Een visje dat bij ons over het hoofd wordt gezien is zandspiering. Dichtbij, Noordzee.
Uit een vijf jaar oud bericht van het NIOZ (Nederland Instituut voor Onderzoek der Zee):
‘De commerciële vangst van zandspiering in de Noordzee was de afgelopen twee decennia groter dan de totale vangst van alle andere bodemvissen, zoals bijvoorbeeld schol en tong, maar ook soorten als kabeljauw en wijting. De vangstquota voor zandspiering zijn praktisch geheel in handen van de Denen.’
Van zandspiering worden vismeel gemaakt en visolie. Voor vis- en veevoer.
Maar wat een smakelijk visje is het. Voor mensen. Weet haast niemand.
Kweekzalm die – om het voorzichtig te zeggen – niet als bijster gezond bekend staat radicaal links laten liggen. Dan is dit immens probleem ook weer opgelost. Het veel gehoorde ‘Wijting?., dat geef je toch aan de kat?’ is dan ook v.v.t.
Wouter Klootwijk ik at ze vorige week in hipsterbrouwerij Solaes in Ouddorp. Gewoon gefrituurd met een beetje citroen en een huisgemaakte mayo. Topsnack.
Het is een oud thema. Er zit nogal wat verschil tussen ons beeld van visserij (elke week viskisten van 20 kilo met schaafijs gesorteerd op de afslag voor humane consumptie) en de pelagische visserij die het spul vangt voor de visfabrieken. Grote trawlers laten enorme zwarte gaten achter in de oceaan (Afrikaanse kust is populair vanwege een upwelling daar) waar duizenden tonnen vis (heel divers, als het maar vis is) direct in blokken worden ingevroren in het ruim. Die vis kan na dat proces niet meer op de humane vismarkt komen. Het ziet er niet uit.
@1: Wouter: wat betekent het massale wegvangen van die zandspiering voor het ecosysteem in de Noordzee? (de wilde kabeljauw bijvoorbeeld, die nu ook in Noorwegen - in Frankenstein versie - gekweekt wordt met vismeel)
Ik koop bijna nooit kweekzalm, nu net wat gerookte zalm in milieu onvriendelijke verpakking voor Pasen, kon de 2=1 aanbieding niet weerstaan :( ) (goedkope gerookte makreel minstens zo lekker en gezond, maar anders?.... meer mals dan paling.... onlangs licht gerookte maatjesharing geproefd.... ook een ontdekking) (veel andere gerookte vissen niet zo'n liefhebber van,, er moet veel vet in zitten, en te lang kan taaier maken)
ps
Weet iemand waarom de diepvries 'wilde zalm' in de supers een stuk goedkoper is dan de Noorse kweekzalm? (de kleur?.... die mooie fel rode DSM astaxanthine kleurstof in het voer?)
pps kweekvijvers/ bassins hoeven helemaal niet verkeerd te zijn! Er zijn goede forellen, dorade etc kwekerijen. In Zeeland een prachtige, compleet verantwoorde, kweek opgezet van de heerlijke Zuid Afrikaanse Golden Fin Fish in bassins.... die er juist van geniet om massaal in cirkels te zwemmen... algen uit recycling bio reactoren kunnen voer bieden... Dit kan veel grootschaliger toegepast worden, en spaart de Noordzee spiering en wilde kabeljauwhaasjes (tot wij die verantwoord opeten ;)
De zalm terug in de Rijn zie ik graag tegemoet. Familie van me voor en tijdens WW2 viste zalm in de Waal voor eigen en Buurmans/ Fishers (Joodse tak... hoe toepasselijk) gebruik... een van de goedkoopste vissen toen, dagvers in Nijmegen beschikbaar.
Hierom is bevroren wild voordeliger en ook gezonder dan kweekprut. Had je ook zelf kunnen opzoeken Frank, maar ik ben de beroerdste niet.