1
Fotocredits: 'Salmon jumping' Andrew Russell, via Flickr CC BY 2.0 DEED

Flash VoedselketenIJslands Natuurfonds wil zalm de zee uit

In IJsland ontluikt de omstreden zalmkwekerij-industrie. De vissen worden gehouden in ronde kooien in zee. Die techniek heet ook wel open-pen farming. Het is de bedoeling dat de vissen daar in blijven, maar dat gaat niet altijd goed.

Viskwekerij Arctic Fish in Patreksfjörður ontdekte op 21 augustus 2 gaten in de viskooien. 3500 zalmen ontsnapten (dat is overigens niet voor het eerst). Die moeten gevangen worden. Immers, je wilt niet dat ze zich voortplanten met de lokale wilde zalm die genetisch anders in elkaar steekt. De eerste reactie was om netten rond de monding van de fjord uit te werpen. Maar toen was het eigenlijk al te laat.

Speciaal getrainde duikers doden nu de ontsnapte zalmen met harpoengeweren, onder andere in de rivier Langadalsá. De getallen zijn niet heel indrukwekkend: 172 gevangen zalmen in een maand.

Volgens Jón Kaldal van het IJslands Natuurfonds is de enige manier om de ellende te stoppen het verbieden van open-pen farming. "De vraag is niet of de netten zullen breken, alleen wanneer," zegt hij. "Haal ze uit zee. Geen compromissen."

NewScientist - On the hunt for thousands of salmon that escaped Icelandic fish farm, 26 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nick V
Nick V Landschaps architect
  • #1
  • 27 okt '23
  • 13:17

Misschien dat ik hier te makkelijk over denk, maar het klinkt alsof het enigste probleem hier is dat bij het ontsnappen de uitheemse soorten zich voortplanten met de inheemse soorten. In ieder geval in dit artikel.

Als dat zo is, inplaats van de zalm kweek in zijn geheel te verbieden, zou het dan niet voldoende zijn om te reguleren welke soorten toegestaan zijn om te kweken, aka, alleen inheemse soorten?
Bedrijven hoeven dan niet hun (hele) investering weg te gooien, en de regering/natuur bescherming heeft geen menging van inheemse soorten met uitheemse soorten?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.