Opmerkelijk. Het inmiddels wereldberoemde duurzame EAT-Lancet dieet moet toch een beetje dierlijk voedsel toestaan. Je bent er misschien al met wat zuivel van die goeie ouwe melkkoe. En je moet weer gaan oppassen met te veel noten en peulvruchten, ook al leerde je de afgelopen 10 jaar dat je die juist wat meer moest gaan eten. Fytinezuur is de spelbreker.
Het planeetreddende EAT-Lancet-voedingspatroon bevat van 4 belangrijke micronutriënten (ijzer, zink, calcium en vitamine B12) te weinig. Daar kwamen onderzoekers achter die, in een nieuw in The Lancet gepubliceerd artikel, de micronutriëntengehaltes van het voedingspatroon met geharmoniseerde aanbevelingen vergeleken. Dat zijn universele waardes die gebruikt worden om innames van populaties te beoordelen.
Voor volwassenen lag de geschatte ijzerinname van het EAT-Lancet-voedingspatroon op 90% van de aanbevolen inname, calcium lag op 86%, zink op 78% en vitamine B12 op 93%. De onderzoekers keken ook naar vrouwen in de reproductieve leeftijd (15-49 jaar). Voor hen ligt de ijzerinname op 55% van de aanbevolen inname, calcium lag op 84% en zink en vitamine B12 op 93%.
De onderzoekers bevelen aan om nutriëntrijker dierlijk voedsel op te nemen in het grotendeels plantaardige dieet, zoals schelpdieren, vis, eieren en rund.
Minder fytinezuur
Daarnaast waarschuwen ze voor fytinezuur, een anti-nutriënt dat de opname van mineralen zoals zink, ijzer en calcium verhindert. Noten, granen en peulvruchten bevatten veel fytinezuur en moeten minder gegeten worden, vergeleken met wat het EAT-Lancet-voedingspatroon voorschrijft. Stel dat iedereen volgens dit aangepaste EAT-Lancet-voedingspatroon eet: dan zou er wereldwijd minder rood vlees en meer eieren, vis, schaaldieren en zuivel gegeten worden. De onderzoekers hebben niet uitgerekend wat er dan nog overblijft van het planeetreddende effect van EAT-Lancet.
Extra portie zuivel
Volgens Corné van Dooren, voormalig expert duurzaam eten van het Voedingscentrum, kom je qua voedingsstoffen heel redelijk uit als je het EAT-Lancet voedingspatroon in de Eetmeter invult. Alleen calcium en vitamine B2 vallen bij die berekening te laag uit, maar dat valt op te lossen met een extra portie zuivel.
In 2019 kreeg het EAT-Lancet-rapport veel publiciteit. Een team van 37 internationale wetenschappers rekende uit wat een gezond en duurzaam voedingspatroon is voor 2050. Het voedingspatroon zou in staat zijn om in 2050 alle 10 miljard wereldbewoners te voeden. Al is wel de vraag of iedereen straks genoeg verdient omdat gezond eten te kunnen betalen.
Dit artikel afdrukken
Voor volwassenen lag de geschatte ijzerinname van het EAT-Lancet-voedingspatroon op 90% van de aanbevolen inname, calcium lag op 86%, zink op 78% en vitamine B12 op 93%. De onderzoekers keken ook naar vrouwen in de reproductieve leeftijd (15-49 jaar). Voor hen ligt de ijzerinname op 55% van de aanbevolen inname, calcium lag op 84% en zink en vitamine B12 op 93%.
De onderzoekers bevelen aan om nutriëntrijker dierlijk voedsel op te nemen in het grotendeels plantaardige dieet, zoals schelpdieren, vis, eieren en rund.
Minder fytinezuur
Daarnaast waarschuwen ze voor fytinezuur, een anti-nutriënt dat de opname van mineralen zoals zink, ijzer en calcium verhindert. Noten, granen en peulvruchten bevatten veel fytinezuur en moeten minder gegeten worden, vergeleken met wat het EAT-Lancet-voedingspatroon voorschrijft. Stel dat iedereen volgens dit aangepaste EAT-Lancet-voedingspatroon eet: dan zou er wereldwijd minder rood vlees en meer eieren, vis, schaaldieren en zuivel gegeten worden. De onderzoekers hebben niet uitgerekend wat er dan nog overblijft van het planeetreddende effect van EAT-Lancet.
Extra portie zuivel
Volgens Corné van Dooren, voormalig expert duurzaam eten van het Voedingscentrum, kom je qua voedingsstoffen heel redelijk uit als je het EAT-Lancet voedingspatroon in de Eetmeter invult. Alleen calcium en vitamine B2 vallen bij die berekening te laag uit, maar dat valt op te lossen met een extra portie zuivel.
In 2019 kreeg het EAT-Lancet-rapport veel publiciteit. Een team van 37 internationale wetenschappers rekende uit wat een gezond en duurzaam voedingspatroon is voor 2050. Het voedingspatroon zou in staat zijn om in 2050 alle 10 miljard wereldbewoners te voeden. Al is wel de vraag of iedereen straks genoeg verdient omdat gezond eten te kunnen betalen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En we kunnen meer vis eten zonder meer vis te vangen. De graten en de huid:
SuperGround pioneering tech that turns fish bones into food
De uitkomst van het onderzoek verbaast niet, mijn vertrouwen in dergelijk onderzoek ivm voedsel en gezondheid is een streepje toegenomen.
Wat hebben we toch tegen een handje supplementen?
Het eten van de toekomst voor de massa zal nl. toch uit de fabriek komen. Dat heeft of ingebouwde suppletie of je neemt er een multivtamine op maatconfectie bij.
Bij veel vega diëten wordt dan ook vaak gezegd: eet ook (volkoren)hele graanproducten(rijst, tarwe enz die je als korrel kookt en eet)als je peulvruchten eet, omdat die combi juist beter is dan alleen peulvruchten.
#3 Wat hebben we toch tegen een handje supplementen???? Dat zal cynisch bedoeld zijn. Of toch niet want ik kan niet eens reageren op dat oliedomme hermetische stukkie over plastic van vandaag.