Het kleine bergmassief La Clape aan de Middellandse zeekust voor Narbonne (in de regio Languedoc-Roussillon, tegenwoordig ook bekend als Occitanie) behoort tot de droogste van Frankrijk als gevolg van klimaatverandering. Er wordt al sinds mensenheugenis wijn gemaakt. Grondwater om de wijngaarden te irrigeren is er moeilijk op te pompen. Niettemin willen de wijnmakers hun druivengaarden niet opgeven.
Daarom loopt er al sinds 2013 een experiment om de druiven te voorzien van gezuiverd rioolwater. Het afvalwater van de zuiveringsinstallatie gaat door een mechanisch filter van 50 micron, vervolgens wordt het gedesinfecteerd met UV-licht en licht gechloreerd.
Er zijn talrijke chemische en bacteriologische analyses van het water en de geïrrigeerde wijn uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het aldus behandelde water voldoet aan de minimumkwaliteit voor irrigatie. Het water blijkt zelfs van betere kwaliteit dan het - sowieso onvoldoende beschikbare - natuurwater uit de bodem zelf. Bovendien blijken de niet uit het water weggezuiverde meststoffen de druivenstokken van zoveel voeding te voorzien dat de wijngaardeniers kunnen besparen op het gebruik van kunstmest. Dat meldt de Franse site voor de professionele wijnmakers Vitisphere.
Vanaf komende zomer kunnen daarom 80 hectare wijngaarden van de coöperatieve kelders in de gemeentes Coursan en Gruissan in het Clape-massief worden geïrrigeerd met gezuiverd afvalwater van de waterzuiveringsinstallatie van Narbonne-Plage, een geliefd toeristenoord. Vanaf 2022 kan de installatie 50 kubieke meter water per uur leveren.
Zijn er geen zorgen over het de facto slechts licht gezuiverde rioolwater? Projectleider Hernan Ojeda zegt op Vitisphere dat de proeven hebben aangetoond dat het gezuiverde water schoner is dan het grondwater dat de landbouw doorgaans gebruikt en waarvoor geen normen gelden. De chemische en fysische samenstelling, alsmede het smaakprofiel van de wijnen worden volgens hem niet beïnvloed. Een kubieke meter water uit het systeem kost de wijnboeren €0,70. Die prijs ligt tussen de kostprijs voor het gebruik van grondwater en drinkwater in volgens Ojeda. Of er specifiek getest is op de residuen van medicijnen in de druiven en wijn is onbekend.
Dit artikel afdrukken
Er zijn talrijke chemische en bacteriologische analyses van het water en de geïrrigeerde wijn uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het aldus behandelde water voldoet aan de minimumkwaliteit voor irrigatie. Het water blijkt zelfs van betere kwaliteit dan het - sowieso onvoldoende beschikbare - natuurwater uit de bodem zelf. Bovendien blijken de niet uit het water weggezuiverde meststoffen de druivenstokken van zoveel voeding te voorzien dat de wijngaardeniers kunnen besparen op het gebruik van kunstmest. Dat meldt de Franse site voor de professionele wijnmakers Vitisphere.
Vanaf komende zomer kunnen daarom 80 hectare wijngaarden van de coöperatieve kelders in de gemeentes Coursan en Gruissan in het Clape-massief worden geïrrigeerd met gezuiverd afvalwater van de waterzuiveringsinstallatie van Narbonne-Plage, een geliefd toeristenoord. Vanaf 2022 kan de installatie 50 kubieke meter water per uur leveren.
Zijn er geen zorgen over het de facto slechts licht gezuiverde rioolwater? Projectleider Hernan Ojeda zegt op Vitisphere dat de proeven hebben aangetoond dat het gezuiverde water schoner is dan het grondwater dat de landbouw doorgaans gebruikt en waarvoor geen normen gelden. De chemische en fysische samenstelling, alsmede het smaakprofiel van de wijnen worden volgens hem niet beïnvloed. Een kubieke meter water uit het systeem kost de wijnboeren €0,70. Die prijs ligt tussen de kostprijs voor het gebruik van grondwater en drinkwater in volgens Ojeda. Of er specifiek getest is op de residuen van medicijnen in de druiven en wijn is onbekend.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mooi initiatief, maar ik ben er vrij zeker van dat met microfiltratie en uv- licht er geen medicijn- en hormoonresten afgebroken worden.
Medicijnwijn
Ik vermoed net als Willem in #1 dat er sporen van metformine, de pil en antibiotica (veel gebruikte humane middelen) in het water te vinden zijn. Mogelijk ook in de druiven. Of ze het tot in de vergiste wijn houden, durf ik niet te gokken.
Misschien kunnen Tiny van Boekel, Simone Hertzberger of Wouter de Heij daar meer over zeggen vanuit hun expertise op het gebied van voedselveiligheid en chemie.
Overigens: het zou me verbazen als daar niet op getest is.
Er is veel zorg in de Verenigde Staten of naburig grazend vee bladgroente kan besmetten via waterstromen die worden gebruikt voor irrigatie.
Ik spreek dan over ongezuiverd water met feces van runderen erin.
En over bladgroente die zonder enige bewerking wordt gegeten.
Dat is echt iets anders dan gezuiverd rioolwater en het maken van wijn met een vergistingsproces er bovenop.
Bovendien kent men in Frankrijk super deskundige instituten die zeker onmiddellijk iets van zich zullen laten horen als er hier een (microbieel) risico dreigt te ontstaan. Ik denk aan bijvoorbeeld ANSES en L'Institut Pasteur.
Over chemische risico's kan ik niks zeggen. Dat weet ik niet precies. Het zal wel loslopen.
We mogen echter nooit vergeten dat eten emotie is. Technisch kan het allemaal kloppen, maar ja.......emotie.......
Oh ja, nog even een nabrander:
1. Wat is licht gechloreerd? Dat is nietszeggend. Het gaat om de concentratie chloor om effect te bepalen
2. Talloze testen? Je kunt water of voedsel niet veilig maken door veel te testen. Testen geeft een indruk of je preventieve maatregelen goed werken.
3. Betere kwaliteit dan grondwater? Welke kwaliteit? Wat zijn de criteria. Zeer nietszeggend.
Nou, dat was mijn nabrander