Daarom loopt er al sinds 2013 een experiment om de druiven te voorzien van gezuiverd rioolwater. Het afvalwater van de zuiveringsinstallatie gaat door een mechanisch filter van 50 micron, vervolgens wordt het gedesinfecteerd met UV-licht en licht gechloreerd.

Er zijn talrijke chemische en bacteriologische analyses van het water en de geïrrigeerde wijn uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het aldus behandelde water voldoet aan de minimumkwaliteit voor irrigatie. Het water blijkt zelfs van betere kwaliteit dan het - sowieso onvoldoende beschikbare - natuurwater uit de bodem zelf. Bovendien blijken de niet uit het water weggezuiverde meststoffen de druivenstokken van zoveel voeding te voorzien dat de wijngaardeniers kunnen besparen op het gebruik van kunstmest. Dat meldt de Franse site voor de professionele wijnmakers Vitisphere.

Vanaf komende zomer kunnen daarom 80 hectare wijngaarden van de coöperatieve kelders in de gemeentes Coursan en Gruissan in het Clape-massief worden geïrrigeerd met gezuiverd afvalwater van de waterzuiveringsinstallatie van Narbonne-Plage, een geliefd toeristenoord. Vanaf 2022 kan de installatie 50 kubieke meter water per uur leveren.

Zijn er geen zorgen over het de facto slechts licht gezuiverde rioolwater? Projectleider Hernan Ojeda zegt op Vitisphere dat de proeven hebben aangetoond dat het gezuiverde water schoner is dan het grondwater dat de landbouw doorgaans gebruikt en waarvoor geen normen gelden. De chemische en fysische samenstelling, alsmede het smaakprofiel van de wijnen worden volgens hem niet beïnvloed. Een kubieke meter water uit het systeem kost de wijnboeren €0,70. Die prijs ligt tussen de kostprijs voor het gebruik van grondwater en drinkwater in volgens Ojeda. Of er specifiek getest is op de residuen van medicijnen in de druiven en wijn is onbekend.
Dit artikel afdrukken