Temperatuur bepaalt het moment van de wijnoogst. Door de opwarming van het klimaat vervroegt de wijnoogst. Dat zorgt ervoor dat de wijnbouw voor forse veranderingen staat.

In de afgelopen 30 jaar is overal ter wereld, van Australië via Europa tot Zuid-Amerika, de wijnoogst structureel vroeger begonnen. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in Nature Climate Change. De onderzoekers analyseerden informatie over temperatuur, neerslag, bodemvochtigheid en oogsten in wijngebieden.

Door de klimaatverandering is het in de Franse wijngaarden bijvoorbeeld de laatste jaren gemiddeld 1,5 graad warmer geworden. Iedere graad opwarming resulteert in 6 tot 7 dagen eerdere oogst, doordat de druiven eerder rijpen. In Frankrijk, waar de archieven 400 jaar teruggaan, is het oogstmoment sinds 1980 2 weken vervroegd ten opzichte van het gemiddelde van de 400 jaar daarvoor.

De wetenschappers konden ook vaststellen dat in de relatief koele wijnlanden Frankrijk en Zwitserland, extreem goede wijnjaren het resultaat zijn van een combinatie van een vroege oogst die volgt op een natte lente, een hete zomer én een droge nazomer. Uit de historische data bleek dat hete zomers in West-Europa alleen maar vroege oogsten opleverden als er daarnaast ook sprake was van droogte. Tijdens een droogteperiode verdampt er minder vocht uit de bodem, waardoor de temperatuur in de wijngaard stijgt. Normaal zorgt verdamping uit de bodem voor een koelend effect, wat de rijping van de druiven juist vertraagt.

In Europa is de laatste decennia de koppeling tussen hogere temperaturen en droogte verzwakt. De stijgende temperaturen als gevolg van de klimaatverandering zorgen nu voor de vroege oogsten, zonder dat de druiven met droogte te kampen hebben gehad. Een vroege oogst alleen, blijkt geen garantie voor een topwijn. Dat laat het matige wijnjaar 2003 zien, dat gekenmerkt werd door een extreem hete zomer.

De opwarming zal er voor zorgen dat er in 's werelds wijngebieden forse verschuivingen gaan optreden. Niet alleen zullen traditionele wijngebieden wellicht andere druivenrassen moeten gaan telen, ook zullen voorheen voor de wijnbouw ongeschikte regio's juist wel aantrekkelijk worden. De eerste Champagnehuizen hebben zich al in Groot-Brittannië gemeld. "Sommige mensen zijn misschien nog altijd skeptisch over de opwarming van de aarde", zegt wijnprofessor Liz Thach van de Sonoma State University, "maar geen enkele wijnbouwer. Iedereen is er van overtuigd, omdat iedereen het ieder jaar ziet gebeuren - klimaatverandering is echt en gaat niet meer weg."
ScienceDaily - Het wordt te warm voor topwijn
Reageer
  • Deel
Druk af