Extreem weer is er de oorzaak van dat de wereldwijde wijnproductie dit jaar daalt naar het laagste niveau in 61 jaar. Maar het woord 'klimaatverandering' neemt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw toch niet in de mond. Minder productie heeft ook een voordeel. Het houdt de markt als geheel in evenwicht en voorkomt prijsdalingen. De wereldwijde vraag naar wijn daalt immers ook al tijden.
Volgens de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV) zal de wereldwijde wijnproductie in 2023 waarschijnlijk 7% lager uitvallen dan vorig jaar. Dat klinkt nog niet zo dramatisch, maar in hectoliters betekent het de laagste opbrengst sinds 1961. Het wijnjaar 2023 moet alleen 1957, 1961 en 1956 voor laten gaan, toen de wijnproductie nóg lager uitviel dan de 244,1 miljoen hectoliter die de OIV voor dit jaar voorspelt.

"Een perfecte storm op het noordelijk en zuidelijk halfrond heeft deze catastrofale situatie veroorzaakt", aldus Giorgio Delgrosso, hoofd statistieken van de OIV, op de BBC. Vroege vorst, zware regenval en droogte schaadden de productie. In de Europese Unie, die meer dan 60% van de wereldproductie voor haar rekening neemt, daalde de productie in bijna alle landen. Vooral Italië, Spanje en Griekenland zien hun productie drastisch afnemen, met respectievelijk -12%, -14% en -45%, meldt het FD. Voor Frankrijk, dat zijn druivenoogst min of meer wist te handhaven, heeft dat tot gevolg dat het land voor het eerst in 9 jaar weer de grootste wijnproducent ter wereld is.

Ook op andere continenten was sprake van dramatische ontwikkelingen als gevolg van extreem weer. In Argentinië wordt dit seizoen naar verwachting -29% minder wijn gemaakt, in Chili -18%, door bosbranden en droogte. Tevens leveren Australië (-22%) en Zuid-Afrika (-8%) flink in.

Er zijn wat omgekeerde bewegingen. Zo voorspelt de OIV, die 94% van de wereldwijde wijnproductie vertegenwoordigt, een toename van de wijnproductie in Roemenië (15%), Portugal (8%) en Duitsland (1%). En ook 's werelds op drie na grootste wijnproducent, de VS (na Frankrijk, Italië en Spanje), zag de productie in 2022 met 12% stijgen dankzij koelere temperaturen en zware winterregens in de Californische wijngebieden Napa Valley en Sonoma Valley.

De OIV ziet een lichtpuntje in de dalende productie. Omdat de economische groei in China sinds 2018 is vertraagd, zijn de consumptie en import van wijn daar aanzienlijk gedaald, zegt Delgrosso. Ook in Frankrijk daalt de wijnconsumptie al tijden. Zo zeer zelfs, dat de Franse overheid €200 miljoen beschikbaar stelde om een flinke plas overtollige wijn uit de markt te halen om wijnmakers te helpen zich aan te passen aan de dalende vraag.

Vorige maand nog blokkeerden Franse wijnboeren de grens met Spanje uit protest tegen de invoer van goedkopere wijnen uit dat land. "In een context waarin de wereldwijde wijnconsumptie afneemt en de voorraden in veel regio's van de wereld hoog zijn, zou de verwachte lage productie de wereldmarkt in evenwicht kunnen brengen," aldus de OIV.