Minister Edith Schippers biedt vandaag de Tweede Kamer het RIVM-rapport over de zout-, jodium- en kaliuminname in 2015 aan. Volgens de Nederlandse verkopers van levensmiddelen, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), klopt er iets niet aan het rapport.
Het RIVM heeft op verzoek van de minister onderzocht hoeveel zout, jodium en kalium volwassen Nederlanders dagelijks binnenkrijgen. Vergelijkbare onderzoeken werden in 2006 en 2010 uitgevoerd. De Kamerbrief ligt koud op de mat of Centraal Bureau Levensmiddelenhandel reageert. Het CBL schrijft in het persbericht:
Het CBL is verrast door de uitkomst van het urineonderzoek dat is uitgevoerd door het RIVM om de natriuminname van consumenten te monitoren. Deze blijkt de afgelopen jaren nauwelijks gedaald. De oorzaak is volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel niet direct te herleiden naar het zoutgehalte in producten. Uit de jaarlijkse monitoring van het gehalte aan keukenzout in diverse levensmiddelen van de NVWA blijkt namelijk dat het zoutgehalte in levensmiddelen tussen 2011 en 2015 is gedaald met 6,8%. Wellicht strooit de consument zelf zout bij. Dit geeft aan hoe belangrijk het is om de vermindering van zout stapsgewijs aan te pakken om de consument langzaam aan een minder zoute smaak te laten wennen.
Het CBL werkt sinds een aantal jaar samen met de FNLI aan de stapsgewijze verbetering van de samenstelling van productgroepen en recepturen onder de paraplu van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Dat dit tot resultaat leidt, blijkt uit de monitor van de NVWA. Zo bevatten Nederlandse vleeswaren flink minder zout. De gemiddelde hoeveelheid zout in vleeswaren is in twee jaar met iets meer dan 20% gedaald. Vleeswaren zijn goed voor zo’n 12% van de dagelijkse zoutinname. De daling van het zoutgehalte in deze productcategorie draagt er dus in belangrijke mate aan bij dat mensen dagelijks minder zout binnenkrijgen. Het zoutgehalte in andere belangrijke productgroepen is de afgelopen jaren ook aanzienlijk gedaald: zout in kaas is met 24% gedaald en in brood (goed voor 28% van de zoutinname) is het met 25% gedaald. Op dit moment wordt gewerkt aan het reduceren van zout in vleesproducten zoals cordon bleu of braadworst en aan Oosterse en Italiaanse kant-en-klaarmaaltijden. Zo maken we het aanbod in supermarkten steeds een stukje gezonder.
Toen wij het op ons namen om het zoutgehalte significant te verlagen, wisten wij dat het een proces van de lange adem zou worden. Er is helaas geen quick fix om de samenleving gezonder te laten eten en drinken. Naast productherformulering (minder zout, suiker, vet) promoten supermarkten ook de consumptie van verse groente en fruit, bewegen, zelf koken en meer kennis over de productie en bereiding van voedsel. Zo pleiten supermarkten voor voedselonderwijs voor ieder kind met de petitie www.voedselonderwijs.nl. Want gezond eten begint bij gezond verstand.
In februari bood het Akkoord Verbetering Productsamenstelling de minister een nieuwe infographic aan over de bereikte verbeteringen in zout-, vet- en suikergehalte. Dat was aanleiding voor de Consumentenbond, Hartstichting, Nederlandse Hypertensievereniging en Nierstichting om te pleiten voor onafhankelijke monitoring door het RIVM en de NVWA.
Dit artikel afdrukken
Het CBL is verrast door de uitkomst van het urineonderzoek dat is uitgevoerd door het RIVM om de natriuminname van consumenten te monitoren. Deze blijkt de afgelopen jaren nauwelijks gedaald. De oorzaak is volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel niet direct te herleiden naar het zoutgehalte in producten. Uit de jaarlijkse monitoring van het gehalte aan keukenzout in diverse levensmiddelen van de NVWA blijkt namelijk dat het zoutgehalte in levensmiddelen tussen 2011 en 2015 is gedaald met 6,8%. Wellicht strooit de consument zelf zout bij. Dit geeft aan hoe belangrijk het is om de vermindering van zout stapsgewijs aan te pakken om de consument langzaam aan een minder zoute smaak te laten wennen.
Het CBL werkt sinds een aantal jaar samen met de FNLI aan de stapsgewijze verbetering van de samenstelling van productgroepen en recepturen onder de paraplu van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Dat dit tot resultaat leidt, blijkt uit de monitor van de NVWA. Zo bevatten Nederlandse vleeswaren flink minder zout. De gemiddelde hoeveelheid zout in vleeswaren is in twee jaar met iets meer dan 20% gedaald. Vleeswaren zijn goed voor zo’n 12% van de dagelijkse zoutinname. De daling van het zoutgehalte in deze productcategorie draagt er dus in belangrijke mate aan bij dat mensen dagelijks minder zout binnenkrijgen. Het zoutgehalte in andere belangrijke productgroepen is de afgelopen jaren ook aanzienlijk gedaald: zout in kaas is met 24% gedaald en in brood (goed voor 28% van de zoutinname) is het met 25% gedaald. Op dit moment wordt gewerkt aan het reduceren van zout in vleesproducten zoals cordon bleu of braadworst en aan Oosterse en Italiaanse kant-en-klaarmaaltijden. Zo maken we het aanbod in supermarkten steeds een stukje gezonder.
Toen wij het op ons namen om het zoutgehalte significant te verlagen, wisten wij dat het een proces van de lange adem zou worden. Er is helaas geen quick fix om de samenleving gezonder te laten eten en drinken. Naast productherformulering (minder zout, suiker, vet) promoten supermarkten ook de consumptie van verse groente en fruit, bewegen, zelf koken en meer kennis over de productie en bereiding van voedsel. Zo pleiten supermarkten voor voedselonderwijs voor ieder kind met de petitie www.voedselonderwijs.nl. Want gezond eten begint bij gezond verstand.
In februari bood het Akkoord Verbetering Productsamenstelling de minister een nieuwe infographic aan over de bereikte verbeteringen in zout-, vet- en suikergehalte. Dat was aanleiding voor de Consumentenbond, Hartstichting, Nederlandse Hypertensievereniging en Nierstichting om te pleiten voor onafhankelijke monitoring door het RIVM en de NVWA.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De Hartstichting laat zojuist, mede namens collega-organisaties, dit weten: Teleurstelling over uitkomst rapport zoutinname RIVM
De Hartstichting, Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging en de Consumentenbond betreuren het dat de zoutinname van de Nederlandse bevolking in de afgelopen 10 jaar niet is gedaald. Zo blijkt uit het vandaag gepubliceerd onderzoek door het RIVM. 80% van de zoutinname is afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen. Ondanks alle mooie woorden van de levensmiddelenindustrie om zout in voedingsmiddelen te verlagen, hebben deze inspanningen niet geleid tot een lagere zoutinname door de Nederlandse bevolking. Een hoge zoutconsumptie verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en hart- of vaatziekten. Bovendien kan te veel zout zorgen voor nierschade. Op deze manier dreigen de doelstellingen van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, dat Minister Schippers met de voedingsindustrie sloot, niet gehaald te worden.
Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling uit 2014 tussen voedingssector en minister Schippers omvat doelstellingen tot en met 2020 ter vermindering van zout, suiker en vet in bewerkte voedingsmiddelen. Dit moet leiden tot een gezonder productaanbod. Nederlanders krijgen per dag gemiddeld negen gram zout binnen, maar zes gram is de maximale hoeveelheid aanbevolen door de Gezondheidsraad.
Consumenten kunnen nu vrijwel onmogelijk voldoen aan de aanbevelingen voor gezonde voeding van de Gezondheidsraad. Zij hebben amper keuzevrijheid, doordat alle voedingsproducenten (fabrikanten, horeca, catering) veel zout, verzadigd vet en suiker verwerken in voedingsmiddelen. Juist ook in alledaagse producten. Hartstichting, Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging en de Consumentenbond willen dat de oorzaak van chronische ziektes wordt aangepakt. In ons eten en drinken ligt een deel van de oorzaak en dus de oplossing. Verbetering van de productsamenstelling van bewerkte voedingsmiddelen maakt het consumenten mogelijk om gezonder te eten en te drinken, en zal de verwachte toename van chronische ziekten op termijn helpen verminderen.
Bij dit stukje hoort natuurlijk ook de analyse die Dennis Zeilstra een tijdje geleden maakte.
In essentie concludeerde hij daarin wat nu ook het RIVM officieel constateert. Van vertegenwoordigers van de levensmiddelenindustrie kreeg ik destijds te horen dat het een niet kloppend stuk was. Er zou nog een reactie komen.
Nou ja, de rest is - na dit rapport en deze reacties - history. Leg nu nog maar eens uit hoe het kan en wat er aan de hand is.
Zoutconsumptie heeft maar een bescheiden invloed op bloeddruk, en nog minder invloed op hart/vaat ziekten. Ze kunnen zich beter druk maken om suiker.
Tom, er zijn zelfs een paar onderzoekers die dat beweren. Er zijn er meer die het tegengestelde zeggen. En verder zijn er vooral heel veel meningen. Vanwege het laatste ga ik je niet vragen wat jouw mening een betere maakt dan die van anderen.
Het vraagstuk dat hier voorligt, is vooral: waarom heeft ingrijpen op de samenstellingen van levensmiddelen bij dominante marktpartijen geen meetbare invloed op wat mensen innemen/uitscheiden?
Volgens dit onderzoek regelen mensen (onbewust) zelf hun dagelijkse zoutinname. Bij verminderde zout hoeveelheden in voedsel gaan mensen blijkbaar zelf meer zout gebruiken, of hun consumptie van dat voedsel vergroten.