De Consumentenbond en een drietal gezondheidsorganisaties roepen op tot onafhankelijke monitoring door het RIVM en de NVWA om vast te kunnen stellen welke voortgang de voedingsindustrie daadwerkelijk boekt sinds de invoering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in januari 2014.
Dinsdag boden de Federatie Nederlandse Levensmidden Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) een nieuwe infographic aan aan de Tweede Kamer. De infographic toont de resultaten van wat er bereikt is binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.
Het zoutgehalte in groenteconserven is sinds 2011 met 30% verminderd en in kaas met 24% ten opzichte van 2006. Het percentage vet in vleeswaren is met 9% verminderd sinds 2009. In 2016 gaat gewerkt worden aan het gezonder maken van hartige broodjes, kant-en-klaarmaaltijden, soepen, sauzen en toetjes.
Volgens de Hartstichting, Consumentenbond, Nederlandse Hypertensievereniging en Nierstichting bevat de infographic verouderde informatie die geen inzage beidt in de mate waarin bewerkte voedingsmiddelen daadwerkelijk gezonder zijn geworden. Vandaar de oproep aan het RIVM en NVWA om in 20126 een "uitgebreide monitor uit te voeren zodat inzichtelijk wordt welke stappen daadwerkelijk zijn gezet sinds januari 2014". Snelheid is geboden, omdat de meeste bewerkte voedingsmiddelen veel zout, verzadigd vet en suiker bevatten en consumenten nauwelijks keuzevrijheid hebben om tot gezondere keuzes te komen. "Wat betreft de ambities, constateert zelfs de onafhankelijke Wetenschappelijke Adviescommissie, een onderdeel van het Akkoord, dat “de reductiestappen van de gemaakte afspraken, gerelateerd aan de doelstellingen van het Akkoord, niet erg ambitieus zijn”, besluit het persbericht van de organisaties.
Out-of-Home - ?Minder zout in groente en kaas?
Dinsdag boden de Federatie Nederlandse Levensmidden Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) een nieuwe infographic aan aan de Tweede Kamer. De infographic toont de resultaten van wat er bereikt is binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.
Het zoutgehalte in groenteconserven is sinds 2011 met 30% verminderd en in kaas met 24% ten opzichte van 2006. Het percentage vet in vleeswaren is met 9% verminderd sinds 2009. In 2016 gaat gewerkt worden aan het gezonder maken van hartige broodjes, kant-en-klaarmaaltijden, soepen, sauzen en toetjes.
Volgens de Hartstichting, Consumentenbond, Nederlandse Hypertensievereniging en Nierstichting bevat de infographic verouderde informatie die geen inzage beidt in de mate waarin bewerkte voedingsmiddelen daadwerkelijk gezonder zijn geworden. Vandaar de oproep aan het RIVM en NVWA om in 20126 een "uitgebreide monitor uit te voeren zodat inzichtelijk wordt welke stappen daadwerkelijk zijn gezet sinds januari 2014". Snelheid is geboden, omdat de meeste bewerkte voedingsmiddelen veel zout, verzadigd vet en suiker bevatten en consumenten nauwelijks keuzevrijheid hebben om tot gezondere keuzes te komen. "Wat betreft de ambities, constateert zelfs de onafhankelijke Wetenschappelijke Adviescommissie, een onderdeel van het Akkoord, dat “de reductiestappen van de gemaakte afspraken, gerelateerd aan de doelstellingen van het Akkoord, niet erg ambitieus zijn”, besluit het persbericht van de organisaties.
The proof of the pudding is in the eating, RIVM!
Zullen we eens wat frequenter dan éénmaal in de 5 jaar het zout in urine monitoren?
Met die gigantische zoutreductie op dat fraaie bord van Marc Jansen moet dat intussen wel navenant fors gedaald zijn, evenals onze bloeddruk, en de incidentie van hartinfarcten en beroertes.
Stel je voor dat de vulling van een koek eruit loopt...
Of dat de consument er zelf een zoutvaatje of suikerpot bij pakt!
Te genant voor woorden, dat jarenlange getraineer:
2007, 9 (NEGEN!) jaar geleden, diezelfde Marc Jansen het CBL:
"De zoektocht naar goede zoutvervangers kost volgens hem meer tijd.
„We doen niet voor niets zout in het eten”, zegt Jansen. „Consumenten vinden dat lekker.
Als je er minder zout in doet, gaan ze thuis zelf met het zoutvaatje strooien.” "
Fantastisch, niet: die zorg van CBL en FNLI voor onze gezondheid:
men stopt dat zout dus in ons eten uit oogpunt van preventie!
2012:
"Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vorig jaar de levensmiddelenindustrie al dringend gevraagd het zoutgehalte in producten te verlagen. Als dat eind 2012 nog niet is gebeurd, overweegt zij wetgeving in te dienen om beperking af te dwingen.
'We menen het serieus', zegt een woordvoerder van Schippers.
'Het is van belang dat er nu werk van wordt gemaakt. Met de vermindering van ongezonde transvetten is het ook gelukt, dan moet het ook met zout kunnen.'"
Dat "werk" werd dus een tot niets verplichtend convenant.
2014:
Diezelfde minister van vrije keuze voor tabak, zout, suiker & vet, ingepakt, bij een bezoek aan Remia:
"Het verbeteren van de productsamenstelling gaat niet altijd van vandaag op morgen"
2016: De zoals altijd charmante Jansen houdt Kamerleden een schaamlap voor met prachtige, maar totaal oncontroleerbare reductiepercentages en schone voornemens.
Stringente wetgeving moet immers opnieuw koste wat kost middels tot niets verplichtende convenanten worden getraineerd tot tenminste 2020.
Stel je voor dat de vulling van een koek er uit loopt!
De door fabrikanten gevulde LEDA-database, waaruit de wagonladingen bespaard suiker vet & zout worden gedestilleerd, wordt verder uitgebouwd:
“DatakwaliTijd 2.0 is in dat licht gezien alleen maar een opwarmertje.
Transparantie vergt een op alle fronten foutloze informatievoorziening naar de consument."
Hoe zit dat eigenlijk met de onafhankelijkheid?
Hoeveel langer nog dit soort gratuite convenanten, en slagers die hun eigen vlees keuren?
"Waar we mee bezig zijn, waar we in 2016 aan gaan werken"
TIEN jaar nadat de problematiek al aangekaart werd. Om je ogen uit je kop te schamen.
Nota bene de eigen WAC noemt zelfs de voornemens ambitieloos.
Ook hier gaat - net als bij ESBL - omzet duidelijk WEL boven volksgezondheid.
Hoeveel langer laat deze 2e Kamer zich nog voor het lapje houden?
Wordt het niet een keer tijd dat de Consumentenbond, de Nierstichting, de Hartstichting en de Hypertensievereniging inerte Kamerleden een spiegel gaan voorhouden met informatie over onze hypertensie, onze obesitas, hart- en herseninfarcten?
En de vermijdbare zorgkosten die onze voeding genereert?
P.S.: Nota bene: vorig jaar oktober nog: promotie Hendriksen, RIVM:
Minder zout kan tienduizenden hartinfarcten en beroertes voorkómen.
"Ongeveer 80% van de dagelijkse zoutinname komt uit bewerkte voedingsmiddelen"
Jansen 2010, Nieuwsuur, n.a.v. de eerste gedocumenteerde ESBL-dode door kip:
"Volksgezondheid gaat boven omzet"...
Je moet maar durven!
TACHTIG procent zout uit BEWERKTE voedingsmiddelen, Marc Jansen!