Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren aan het einde van de dag bekend. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) klaagde in december al dat er te weinig schot zit in het gezonder maken van het gemiddelde voedingspatroon in ons land door de levensmiddelenindustrie en -handel. Het RIVM stelt nieuwe structuren voor om daar verandering in te brengen.

Een commissie onder leiding van het RIVM adviseert om te komen tot een nieuw integraal systeem van productverbetering, met per voedingsmiddelengroep een samenhangende set criteria voor zout, verzadigd vet, suiker, calorieën en vezel. In Nederland kennen we verschillende systemen die de samenstelling van voedingsmiddelen kunnen helpen verbeteren: het Akkoord Verbetering Productsamenstelling tussen de overheid en het bedrijfsleven, het Vinkje (voedselkeuzelogo) op verpakkingen en de Schijf van Vijf met adviezen voor een gezonde voeding van het Voedingscentrum. Ze bevatten afspraken of criteria voor de gehalten zout, verzadigd vet en suiker in producten, maar vertonen weinig samenhang.

Om een nieuw integraal systeem te laten slagen is het belangrijk om draagvlak te creëren door maatschappelijke organisaties en de industrie bij de ontwikkeling te betrekken. Daarnaast is het belangrijk dat de criteria vanuit de rijksoverheid worden vastgesteld en regelmatig worden aangescherpt. Ten slotte moet een onafhankelijke organisatie bijhouden of voedingsmiddelen aan de criteria voldoen. De Commissie Criteria Productverbetering is ingesteld door het ministerie van VWS en bestaat uit wetenschappers uit de Wetenschappelijke Adviescommissie van het (voormalige) Vinkje (Wecom), de Wetenschappelijke adviescommissie van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (WAC) en het Voedingscentrum. De commissie wordt voorgezeten en begeleid door het RIVM.


Iets minder ongezonde producten maken geen gezond voedingspatroon, al haal je er 20 procent uit. Om mensen gezonder te maken moet er een brede aanpak komen
Dat maakte het RIVM gistermiddag laat bekend nadat het had duidelijk gemaakt dat het niet opschiet met de voortgang van de resultaten bij het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Er worden "slechts kleine stappen gezet", schrijft het Instituut, om de dagelijkse zout- en suiker-inname te verlagen. Daarom adviseert het "uitbreiding en aanscherping van de afspraken" en het formuleren van "een nieuw integraal systeem van productverbetering" omdat Nederlanders anders niet komen tot een substantieel lagere zout- en suikerinname.

De gemiddelde 8,7 gram zout en 114 gram suiker die Nederlanders dagelijks via hun voeding binnenkrijgen, ligt een derde (zout) tot ruim twee keer boven (suiker) boven de consumptienorm voor volwassenen. De tot nu toe bestaande afspraken zouden volgens berekeningen van het RIVM tot een lagere zoutinname van 0,4 gram (moet zijn 2,7 gram) en 2 gram minder suiker (moet circa 60 gram zijn) kunnen leiden. Volgens Matthijs van den Berg, hoofd Voeding, Preventie en Zorg van het RIVM, zijn voor te weinig producten afspraken gemaakt. Koek en gebak vallen bijvoorbeeld niet onder de afspraken van het Akkoord. Alleen Goudse 48+ kaas valt onder de afspraken voor zout.

In de NRC laat hoogleraar Volksgezondheid Jaap Seidell (VU) en adviseur van het Preventieakkoord dat staatssecretaris Blokhuis naast deze RIVM-activiteit probeert te sluiten zich nadrukkelijk uit. "Dat de reductie van zout en suiker niet vlot, verbaast me niet", zegt hij. "Wat staatssecretaris Blokhuis zal doen, weet ik niet, maar we weten wel dat productverbetering alleen geen zoden aan de dijk zet. Het kabinet moet ook denken aan bijvoorbeeld prijsmaatregelen, afspraken over portiegroottes of beschikbaarheid van ongezonde producten op scholen en in openbare gebouwen.”

Seidell is niet mis te verstaan over de effecten die hij verwacht van de nieuwe integrale productherformulering die het RIVM voorstelt: "We praten over een beetje natrium en suiker, maar intussen slikken 4 miljoen Nederlanders bloeddrukverlagers en heeft de helft overgewicht. Iets minder ongezonde producten maken geen gezond voedingspatroon, al haal je er 20 procent uit. Om mensen gezonder te maken moet er een brede aanpak komen.”





Foodlog organiseert het snelcongres
Gezonde Innovatie:
hoe kom je van herformulering naar het uitvinden van een gezond aanbod?

Dat blijkt niet zomaar een vraag. Schrijf je nu in: maandag 4 juni (Utrecht, stadion Galgenwaard)



Dit artikel afdrukken