In de zorg worden de mooiste kantoren neergezet, maar op de voeding wordt bezuinigd. Laatst vertelde een kok dat hij er zo trots op was dat hij een zo laag mogelijk voedingsbudget had. Hoe kun je er nou trots op zijn dat je vlees inkoopt voor 30 eurocent? Die vraag is afkomstig van Wim van Wouw, 35 jaar chef-kok van het Haagse Rudolf Steiner Verpleeghuis en autoriteit op het gebied van antroposofische voeding. Hij pleit voor vers koken, met zoveel mogelijk biologische producten. In de antroposofie worden bij voorkeur alle vier kwaliteiten van de plant – aarde, water, lucht en vuur, oftewel wortel, blad/stengel, bloem en vrucht/zaad – gebruikt binnen één gerecht of menu. Voeding kan deze kwaliteiten echter alleen overdragen als de 'vitaliteit' die tijdens de teelt is opgebouwd behouden blijft tot het moment van consumptie.
Kwaliteitsverlies door invriezen en magmnetron
En daar gaat het volgens Van Wouw vaak mis. Volgens hem gaat in de magnetron 80 tot 90% van alle kwaliteiten die in de landbouw toegepast zijn verloren. Ook invriezen doodt de vitaliteit. Voedsel dat bevroren is geweest is twee keer zo snel aan bederf onderhevig en beschimmelt snel. Bij biologische en biologisch-dynamische producten zie je de schimmelvorming veel later, beweert Van der Wouw
Geen additieven
De hedendaagse voeding is volgens Van Wouw sowieso van niet al te beste kwaliteit. Veel voeding ondergaat een bewerking en tijdens dat proces gaat er veel verloren. Om het verlies aan kwaliteit te verdoezelen worden veel additieven toegevoegd, om het goed te houden en om het kleur en smaak te geven. Als je vers kookt met goede ingrediënten is dat allemaal niet nodig, aldus Van der Wouw.
Stapsgewijs omschakelen
Van Wouw adviseert instellingen die willen overstappen op biologische of biologisch-dynamische voeding om rustig te beginnen: Begin met een biologische week of een thema puur natuur, of begin met de groenten. Niet alles hoeft in één keer omgegooid te worden. Dat is ook onbetaalbaar en organisatorisch lastig, zegt Van der Wouw.
Bied het aan als keuze
Ook streng in de leer zijn raadt Van Wouw af. In de antroposofie wordt het eten van veel granen aanbevolen, zoals gierst, couscous en bulgur. Maar dat vindt niet iedereen lekker. Zeker in de ouderenzorg is men gewend aan veel aardappelen. Dring het daarom niet op, maar bied het aan als keuze, voor mensen die eens iets nieuws willen proberen.
bron: Grootkeuken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
6 jaar langs de theaters van Nederland getourd.
6 jaar lang 5 a 6 dagen per week lekker, gezond, versgekookt goed voedsel gegeten, dat echter in het theater in magnetrons opgewarmd werd.
Na 6 jaar moeten stoppen met een, zoals achteraf bleek: uitgehongerd, ingestort lichaam, vol klachten en ontstekingen.
In 6 jaar tijd heeft de dagelijkse dosis magnetronvoedsel, zoveel vitaminetekorten veroorzaakt, dat deze, na 10 jaar weer 'normaal' koken op gas, nog steeds niet helemaal zijn aangevuld tot optimaal, strek, fit en gezond niveau.
Een kuur van 3 maanden met voornamelijk 'raw food' en tegelijkertijd orthomoleculaire vitaminenpreparaten 3 jaar geleden deed tijdelijk wonderen, maar omdat deze preparaten zo duur zijn, moest ik dat voortijdig afbreken.
De "raw food" kan ik natuurlijk wel doen, en wanneer ik dat doe zijn de effecten ook direct positief merkbaar.
Volhouden is echter een ander verhaal...
Toegegeven er was nog een extra factor naast de magnetron:
theaters zijn donker, dus je blootstelling aan daglicht (vitamine D!) is praktisch nihil.
Dat hielp toen ook niet echt bij het behouden van een werkbaar gezondheidsniveau.
Klachten verbeterden in die tijd altijd snel op zonvakanties (binnen enkele dagen!) door blootstelling aan de zon en het eten van veel verse groenten (rauwkost) en fruit.
Echter, na terugkeer naar de situatie van daglichtloze theaters en magnetronvoedsel, keerden de fysieke klachten weer terug na ongeveer een maand. Ondanks mijn grote passie voor mijn vak was dit op den duur niet vol te houden en moest ik hier uiteindelijk noodgedwongen mee ophouden.
Voor degenen die denken dat magnetrons geen kwaad kunnen.... want er is niks schadelijks bewezen.
Probeer het gewoon eens!
Maar dan wel dagelijks!
Voor een periode van enkele jaren.
Of...
Na een zware periode van ziekte, een operatie of iets dergelijks; je lichaam proberen te laten herstellen op puur magnetronvoedsel (zoals in vele zorgcentra en ziekenhuizen).
Als de studies niet kloppen, zoals beweerd, dan moet dit geen enkel kwaad doen!
Ik weet wel beter.
De gevolgen waren in mijn geval desastreus!
Dag heren.
Jullie kunnen inhoudelijk prima afgeven op Steiner en de antroposofie, daar is alle gelegenheid toe omdat weinig te staven is met harde bewijzen, en veel nogal zweverig of ouderwets is, dat mag gezegd, maar ik wil daar toch wel enige nuance in aanbrengen; over het geheel genomen zijn antroposofen een heel stuk zuiniger op hun wereld en hun kinderen dan de gemiddelde mens, dus verdienen ze ook wel enig respect lijkt mij!
Als ik moet kiezen tussen de gangbaar etende/kopende/denkende levende mens en de leef/denkwijze van een antroposoof dan is voor mij de keuze toch snel gemaakt! Ondanks dat de wetenschap niet alles wat ze zeggen kan hardmaken.
De waarheid ligt ongetwijfeld ergens in het midden. Dag Heren.
Ah, een ontkenning van de wetten van de thermodynamica (behoud van energie).
Antroposofie over Magnetron. Lees hieronder de visie van Ronald van Vierzen over De magnetron: "warmte zonder vuur". Ronald van Vierzen tracht met behulp van de antroposofische geesteswetenschap tot een kwaliteitsoordeel te komen.... Overigens is www.ecolodgeic.nl geen sofenclub maar meer van de Eko-Gaiabroeders/kabouterprovo's.
"Laten we aan de hand van deze inzichten eens opnieuw kijken naar wat er op het fornuis en in de magnetron gebeurt. Alles wat leeft of heeft geleefd bevat warmte. In het oerbegin is het leven geschapen in de warmte (niet vanuit) en is het van warmte doordrongen. Plantaardige en fossiele resten van vroeger leven kunnen daarom gebruikt worden om ons warmte te leveren, bijvoorbeeld door verbranding (gas, hout, kolen, olie, turf, stro, enzovoort). De energie die erin zit wordt eruit gehaald door het te verbranden. Er komt daarbij geen grammetje warmte vrij dat er niet van nature inzit. Op het fornuis worden de twee elementen, warmte en water, samengevoegd.
In de magnetron wordt er geen water en warmte samengevoegd, maar water en elektromagnetische golven. Deze vorm van energie is geen warmte, lucht, water of aarde, het is een energievorm die zich niet in een van de vier elementen heeft uitgedrukt. In de magnetron wordt er dus geen warmte toegevoegd aan het water, maar de warmte wordt geschapen uit het element water. Als je de warmte die al in het water zit eruit zou halen, zou het water alleen maar kouder worden. In de magnetron wordt het water juist warmer. Er wordt dus niets gedaan met de warmte die in het water zit, maar er wordt nieuwe warmte gecreëerd uit water.
Bij de confrontatie van de elektromagnetische golven met het water kan het niet anders dan dat een deel van het element water zich 'op moet offeren' om omgezet te kunnen worden in warmte. Ik bedoel hier niet zozeer dat er na deze omzetting minder water in het glas zit, maar dat er een elementomzetting plaatsvindt van water naar warmte. De krachten die daarvoor nodig zijn, worden geleverd door de energie van de microgolven.Van het natuurlijke proces van het verbinden met het element warmte met het element water is geen sprake in de magnetron. Er vindt een schepping van een nieuw soort warmte plaats ten koste van het element water. Bij het kunstmatig scheppen van warmte die er voorheen nog niet was, wordt die nieuwe 'kunstwarmte' drager van een 'kunstgeest'. Deze is naar mijn oordeel ahrimanisch van aard.
Hiermee is de vraag of de kwaliteit van de warmte die in de magnetron is gecreëerd uit het element water en de kwaliteit van het resterende element water zich onderscheiden van de kwaliteit van het element water waaraan het element vuur is toegevoegd, enigszins beantwoord.
Een vraag van gelijke aard is of bijvoorbeeld de opwarming van de hersenen door de microgolven van een GSM-telefoon net zo onschuldig is als eenzelfde temperatuurstijging, maar dan veroorzaakt door koorts of door het zitten in de zon" Aldus Ronald van Vierzen.
In de magnetron zit de duivel...
Meer van dit, toets -antroposofie magnetron- in op Google.
Hebben de Russen (magnetronverbod sinds de jaren '70) de magnetron dan ook uitgebannen omdat ze dertig jaar na het einde van WO II nog steeds de pest in hadden over de Duitsers en hun U-boten?!?!? Ze zullen het in ieder geval niet met Steiner in de hand hebben gedaan.