Sommige automatenkoffie bevat ongezond veel cafestol, een verbinding die het gehalte LDL cholesterol verhoogt. Daarmee neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. De metingen naar cafestol komen uit ongepubliceerde gegevens van onderzoekers van de afdeling Humane Voeding aan de Wageningen Universiteit.
In gewone filterkoffie wordt nauwelijk cafestol gevonden, stelt onderzoeker dr. Mark Boekschoten. Het papieren filterzakje vangt de stof weg. Koffie die wordt bereid zonder filterzakje, bijvoorbeeld in een cafétière, bevat de verbinding wel. In een kopje cafétièrekoffie of kookkoffie zit 3 tot 6 milligram cafestol. Sommige soorten automatenkoffie bevatten vergelijkbare hoeveelheden. De hoeveelheid die in automatenkoffie werd gevonden varieerde van 0,3 tot 3,4 milligram per kop, meldt Boekschoten.
Hoe het komt dat er in sommige typen automatenkoffie zoveel cafestol bevat, kan de onderzoeker niet zeggen. Mogelijk dat het met de werking van de machine samenhangt. Er zijn automaten met een papieren filter en andere gebruiken een ander principe. Sommige machines die wel filters gebruiken persen de koffie door het papier heen. Door die druk kan cafestol het filter toch passeren.
De koffiepads die voor Senseomachines worden gebruikt zijn ook van papier en daar wordt de koffie ook doorheen geperst. Toch bevat de koffie uit deze machines weinig cafestol. Het is mogelijk dat er voor de pads een speciaal papier wordt gebruikt om te voorkomen dat er cafestol in de koffie komt, stelt Boekschoten. De voedingswetenschapper is minder enthousiast over de opmars van de espressomachines in Nederland. Espresso gaat niet door een filter en er zit in kopje espresso gemiddeld 2 milligram cafestol.
bron: Resource
Dit artikel afdrukken
In gewone filterkoffie wordt nauwelijk cafestol gevonden, stelt onderzoeker dr. Mark Boekschoten. Het papieren filterzakje vangt de stof weg. Koffie die wordt bereid zonder filterzakje, bijvoorbeeld in een cafétière, bevat de verbinding wel. In een kopje cafétièrekoffie of kookkoffie zit 3 tot 6 milligram cafestol. Sommige soorten automatenkoffie bevatten vergelijkbare hoeveelheden. De hoeveelheid die in automatenkoffie werd gevonden varieerde van 0,3 tot 3,4 milligram per kop, meldt Boekschoten.
Hoe het komt dat er in sommige typen automatenkoffie zoveel cafestol bevat, kan de onderzoeker niet zeggen. Mogelijk dat het met de werking van de machine samenhangt. Er zijn automaten met een papieren filter en andere gebruiken een ander principe. Sommige machines die wel filters gebruiken persen de koffie door het papier heen. Door die druk kan cafestol het filter toch passeren.
De koffiepads die voor Senseomachines worden gebruikt zijn ook van papier en daar wordt de koffie ook doorheen geperst. Toch bevat de koffie uit deze machines weinig cafestol. Het is mogelijk dat er voor de pads een speciaal papier wordt gebruikt om te voorkomen dat er cafestol in de koffie komt, stelt Boekschoten. De voedingswetenschapper is minder enthousiast over de opmars van de espressomachines in Nederland. Espresso gaat niet door een filter en er zit in kopje espresso gemiddeld 2 milligram cafestol.
bron: Resource
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"De voedingswetenschapper is minder enthousiast over de opmars van de espressomachines in Nederland. "
Ik ben zelf heel enthousiast over de opmars van espressomachines in Nederland. Dat helpt namelijk bij mijn met klem aangeraden mediterrane levensstijl. Griekse koffie wordt zelfs helemaal ongefilterd gezet en Kretenzers hebben een lager percentage hartziektes dan Okinawa.
Het zou aardig zijn als Mark Boekschoten in zijn persbericht het risico had gespecificeerd: hoe groot is het risicoverhogende effect bij 2 koppen automatenkoffie per dag bijvoorbeeld? Dit bericht is vage bangmakerij. Waarom worden de resultaten niet gepubliceerd? Schandalig, zou Wilders zeggen.
Koffie is ook geen 'Humane Voeding' maar een genotsmiddel. Daar moet een andere hoogleraar voor worden aangesteld.
Geen humane voeding? Dat zijn frisdranken ook niet, maar mensen lurken er de hele dag aan. Kantoortuinbewoners, vertegenwoordigers en andere zakelijke praatberoepers halen nogal eens meer dan 10 koppen per dag.
@Dick, dat is ook wel weer waar. Toen ik kantoorbewoner was deed ik dat ook. Maar dan is het probleem het aantal bakken dat mensen drinken en niet zozeer het type koffie. Ik drink nu soms dagen helemaal geen koffie, maar als ik het zet gebruik een cafetière. Dan zit ik hoog met mijn cafestol per kop, maar niet in zijn totaliteit.
Aanvullende stelling: Meer espressomachines zijn een teken van meer smaakwaardering. Meer smaakwaardering leidt tot meer bewustzijn van eten & drinken en zo tot een gezonder levenspatroon.
Ben bang dat ik het met je aanvullende stelling eens ben ;-)
'k Heb ooit een compleet seminar gehad van een heel aardige meneer over eet- drink en leefgewoonten op kantoor. An sich bekende open deuren, maar wel dinggen waar we met z'n allen fors intrappen: slecht of geen ontbijt, veel teveel koffie, geen middagspauze, te weining beweging, slechte zit / werkhouding.
De koffie stond met stip op nummer 1 qua problematiek. Er werd niet op cafestol sec ingegaan, wel op cafeine. Hij raadde met klem af meer dan 5 koppen automatenkoffie per dag te drinken. Daar hou ik me nu maar aan (kost gezien de kwaliteit niet zo veel moeite, trouwens).