imageJa je leest het goed. Hiervoor is een programma Zorg voor Beter gemaakt, een initiatief van het ministerie van VWS, in samenspraak met de brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties. NIZW Zorg voert uit, ZonMw heeft de regie.

Gisteren was ik daarbij aanwezig. Het ging om de 2e werkconferentie met trajectgroep nr.3 van de zgn. taskforce. Ik moet zeggen, er ging een wereld open over de manier waarop zorgcentra en andere bejaardentehuizen bezig zijn met eten en drinken. Er zitten nogal wat haken en ogen aan. Je hebt te maken met diverse groepen ouderen, gezondheidstechnische aspecten en Management Teams die budgetten beheren. Een lastige combinatie. Tegenwoordig moet het overigens al behoorlijk slecht met je gaan als je überhaupt opgenomen magworden. Zelfredzaamheid staat hoog in het vaandel. Wel kun je in aanleunwoningen, woningen en die rondom de zorgcentra gebouwd aanvullende hulp inhuren.

In zorgcentra zijn voor de "cliënten" (bewoners) drie zaken van belang: post, bezoek en eten!

We houden allemaal van lekker eten, maar wat blijkt? Zorginstellingen zijn zo druk geweest met structuur en regelgeving dat ze de aandacht voor de meest dagelijkse van die drie even waren vergeten. Eten dus.

'Lekker' is geen criterium. Er wordt zelden een glas wijn geschonken vanwege de regelneverigheid en budgettaire vraagstukken. Ik moet er eerlijk gezged niet aan denken ....
Liever 5 jaar korter met, dan 5 langer zonder.

Eigenlijk wou ik hier nu eens het positieve nieuws brengen: met man en macht wordt gewerkt aan het verbeteren van het bestaande tranendal. Er zijn diverse pilots gestart. We gaan weer terug naar de gedekte tafels, dekschalen en linnen. In enkele gevallen ligt er zelfs weer damast op tafel. Ook werken we weer met persoonlijkke servetringen en linnen servetten. Er wordt met zijn allen gegeten, de eettijden zijn verschoven, de communicatielijnen aangepast en - niet onbelangrijk - de budgetten zijn aangepast. Ook is er veel aandacht voor ambiance en de rust die er tijdens een maaltijd bijhoort. Uit dus die witte jassen tijdens de maaltijd.
In sommige tehuizen gaat zelfs het mobieltje uit aan tafel.

De retro-tafel? Wie zal het zeggen. Ik vond het in ieder geval een bijzonder evenement.

Er staat een klaarblijkelijk een flinke verschuiving voor de deur en dat zal, net zoals in het onderwijs dat op dit moment het geval is, de nodige scepsis oproepenbij de gevestigde orde.

Ik had al veel respect voor dit werk. Dat is alleen maar toegenomen. Het was goed te horen dat het zorgpersoneel zich net als ik verbaast hoe het het ‘lekkerste en heiligste’ moment van de dag helemaal uit de aandacht was verdwenen. Management, budgetteringen, regels, HACCP, ontkoppelt koken en nog meer regels waren er de oorzaak van, denken ze.

Zouden we dan echt op de weg terug zijn naar zoiets als 'kwaliteit'?
Dit artikel afdrukken