image

Afgelopen week kwam de BBC met nieuws dat kopte ‚Meer geld nodig voor obesitas-onderzoek‚. Dat zou ik ook willen als ik onderzoeker was. Toch waren de bevindingen van de onderzoekers, minstens zo opmerkelijk voor het grote publiek als de boodschap dat cholesterolverlagers de facto slecht zijn: bewegen - ‚excercise‚- bleek helemaal niet te zorgen voor een gezond gewicht. De sportscholen en gymlokalen kunnen dus weer dicht. Geplande hoeven niet meer gebouwd te worden.

Veel of weinig bewegen blijkt genetisch bepaald. Sporten of niet sporten maakt geen verschil omdat niet-sporters tijdens sport dan wel sporten maar dat daarna componseren met niks doen. Wel-bewegers krijgen hun beweging ook wel, zelfs als ze helemaal niet sporten.

Om dat uit te zoeken is dus meer geld voor nodig.

Volgens mij kijken ze één ding over het hoofd: als je nu niet meer wilt bewegen, is er niets meer dat je dwingt. In de natuur lag dat anders. Hebben we het over luie vs actieve mensen of over een veranderde context? Ik zou dat eerst maar eens uitzoeken voor we de hoofdwetten van de thermodynamica ontkennen (je weet wel: onverbrande energie slaat zich ergens in op, in geval van mensen in vet).

Nieuws dus, of nonsens?
Dit artikel afdrukken