In gewone filterkoffie wordt nauwelijk cafestol gevonden, stelt onderzoeker dr. Mark Boekschoten. Het papieren filterzakje vangt de stof weg. Koffie die wordt bereid zonder filterzakje, bijvoorbeeld in een cafétière, bevat de verbinding wel. In een kopje cafétièrekoffie of kookkoffie zit 3 tot 6 milligram cafestol. Sommige soorten automatenkoffie bevatten vergelijkbare hoeveelheden. De hoeveelheid die in automatenkoffie werd gevonden varieerde van 0,3 tot 3,4 milligram per kop, meldt Boekschoten.
Hoe het komt dat er in sommige typen automatenkoffie zoveel cafestol bevat, kan de onderzoeker niet zeggen. Mogelijk dat het met de werking van de machine samenhangt. Er zijn automaten met een papieren filter en andere gebruiken een ander principe. Sommige machines die wel filters gebruiken persen de koffie door het papier heen. Door die druk kan cafestol het filter toch passeren.
De koffiepads die voor Senseomachines worden gebruikt zijn ook van papier en daar wordt de koffie ook doorheen geperst. Toch bevat de koffie uit deze machines weinig cafestol. Het is mogelijk dat er voor de pads een speciaal papier wordt gebruikt om te voorkomen dat er cafestol in de koffie komt, stelt Boekschoten. De voedingswetenschapper is minder enthousiast over de opmars van de espressomachines in Nederland. Espresso gaat niet door een filter en er zit in kopje espresso gemiddeld 2 milligram cafestol.
bron: Resource
Graag wil ik even reageren op de discussie hier. Dit stukje was geen persbericht van mijn kant, maar is geschreven op basis van een telefonisch interview. Bangmakerij is zeker niet de bedoeling, dus ik wil graag wat toelichting geven.
December vorig jaar publiceerden wij een stuk in het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde waarin we laten zien dat er bijna geen cafestol werd aangetroffen in Senseo koffie. In de discussie van dit stuk noemden wij ook ongepubliceerde data waarin een voorganger van mij, Baukje de Roos, wisselende hoeveelheden cafestol in automaten koffie vond. Zie deze link voor meer informatie.
Hier nog wat achtergrond over cafestol. In de jaren 80 werd gevonden dat in sommige landen (Scandinavie, Italie) koffie consumptie was geassocieerd met een verhoogd cholesterolgehalte en risico of hart- en vaatziekten in andere landen (USA, UK, Nederland) werd dit niet gevonden. Er kwam toen een hypothese dat de zetmethode van invloed zou zijn. Inderdaad werd in interventie studies bevestigd dat ongefilterde koffie het cholesterolgehalte in het bloed kan verhogen en filterkoffie niet. In de ongefilterde koffie bleek olie te zitten. Echter de hoeveelheid olie was te klein om een effect of cholesterolgehalte te verklaren. Dit leidde tot de vondst van de stoffen cafestol en kahweol in de koffieolie. Daarvan werd toen in verschillende interventie studies aangetoond dat vooral cafestol cholesterolvehogend werkt. Bij dagelijkse consumptie verhoogt elke 10 mg cafestol het serum cholesterol met 0,13 mmol/l. Zie dit review
@Jurgen. Er wordt inderdaad gesuggereerd dat cafestol en kahweol kanker preventief zouden kunnen werken. Maar in tegenstelling tot de relatie met cholesterol blijft dit bij een associatie in epidemilogische studies. Daarbij vinden een aantal studies in gekweekte cellen en dieren dat cafestol en kahweol enzymen kunnen induceren die betrokken zijn bij het onschadelijk maken van potentieel toxische stoffen in de lever. Het is mogelijk dat cafestol en kahweol kankerpreventief werken, maar het is zeker nog niet aangetoond. Het ontbreken van een associatie tussen koffie consumptie en hart- en vaatziekten is in veel gevallen te verklaren door de zetmethode.
Overigens vind ik espresso koffie wel erg lekker en ben wat dat betreft wel blij met deze koffie. Bij het drinken van een of twee kopjes per dag zie ik ook niet zo’n probleem. Wanneer ik in Griekenland ben dan drink ik ook lekker de Griekse koffie na het eten, maar ik zou het zelf niet dagelijks drinken.
Het is een wat lange post geworden, maar ik hoop dat mij toelichting het iets duidelijker maakt.