Sommige automatenkoffie bevat ongezond veel cafestol, een verbinding die het gehalte LDL cholesterol verhoogt. Daarmee neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. De metingen naar cafestol komen uit ongepubliceerde gegevens van onderzoekers van de afdeling Humane Voeding aan de Wageningen Universiteit.
In gewone filterkoffie wordt nauwelijk cafestol gevonden, stelt onderzoeker dr. Mark Boekschoten. Het papieren filterzakje vangt de stof weg. Koffie die wordt bereid zonder filterzakje, bijvoorbeeld in een cafétière, bevat de verbinding wel. In een kopje cafétièrekoffie of kookkoffie zit 3 tot 6 milligram cafestol. Sommige soorten automatenkoffie bevatten vergelijkbare hoeveelheden. De hoeveelheid die in automatenkoffie werd gevonden varieerde van 0,3 tot 3,4 milligram per kop, meldt Boekschoten.
Hoe het komt dat er in sommige typen automatenkoffie zoveel cafestol bevat, kan de onderzoeker niet zeggen. Mogelijk dat het met de werking van de machine samenhangt. Er zijn automaten met een papieren filter en andere gebruiken een ander principe. Sommige machines die wel filters gebruiken persen de koffie door het papier heen. Door die druk kan cafestol het filter toch passeren.
De koffiepads die voor Senseomachines worden gebruikt zijn ook van papier en daar wordt de koffie ook doorheen geperst. Toch bevat de koffie uit deze machines weinig cafestol. Het is mogelijk dat er voor de pads een speciaal papier wordt gebruikt om te voorkomen dat er cafestol in de koffie komt, stelt Boekschoten. De voedingswetenschapper is minder enthousiast over de opmars van de espressomachines in Nederland. Espresso gaat niet door een filter en er zit in kopje espresso gemiddeld 2 milligram cafestol.
bron: Resource
Dit artikel afdrukken
In gewone filterkoffie wordt nauwelijk cafestol gevonden, stelt onderzoeker dr. Mark Boekschoten. Het papieren filterzakje vangt de stof weg. Koffie die wordt bereid zonder filterzakje, bijvoorbeeld in een cafétière, bevat de verbinding wel. In een kopje cafétièrekoffie of kookkoffie zit 3 tot 6 milligram cafestol. Sommige soorten automatenkoffie bevatten vergelijkbare hoeveelheden. De hoeveelheid die in automatenkoffie werd gevonden varieerde van 0,3 tot 3,4 milligram per kop, meldt Boekschoten.
Hoe het komt dat er in sommige typen automatenkoffie zoveel cafestol bevat, kan de onderzoeker niet zeggen. Mogelijk dat het met de werking van de machine samenhangt. Er zijn automaten met een papieren filter en andere gebruiken een ander principe. Sommige machines die wel filters gebruiken persen de koffie door het papier heen. Door die druk kan cafestol het filter toch passeren.
De koffiepads die voor Senseomachines worden gebruikt zijn ook van papier en daar wordt de koffie ook doorheen geperst. Toch bevat de koffie uit deze machines weinig cafestol. Het is mogelijk dat er voor de pads een speciaal papier wordt gebruikt om te voorkomen dat er cafestol in de koffie komt, stelt Boekschoten. De voedingswetenschapper is minder enthousiast over de opmars van de espressomachines in Nederland. Espresso gaat niet door een filter en er zit in kopje espresso gemiddeld 2 milligram cafestol.
bron: Resource
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Graag wil ik even reageren op de discussie hier. Dit stukje was geen persbericht van mijn kant, maar is geschreven op basis van een telefonisch interview. Bangmakerij is zeker niet de bedoeling, dus ik wil graag wat toelichting geven.
December vorig jaar publiceerden wij een stuk in het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde waarin we laten zien dat er bijna geen cafestol werd aangetroffen in Senseo koffie. In de discussie van dit stuk noemden wij ook ongepubliceerde data waarin een voorganger van mij, Baukje de Roos, wisselende hoeveelheden cafestol in automaten koffie vond. Zie deze link voor meer informatie.
Hier nog wat achtergrond over cafestol. In de jaren 80 werd gevonden dat in sommige landen (Scandinavie, Italie) koffie consumptie was geassocieerd met een verhoogd cholesterolgehalte en risico of hart- en vaatziekten in andere landen (USA, UK, Nederland) werd dit niet gevonden. Er kwam toen een hypothese dat de zetmethode van invloed zou zijn. Inderdaad werd in interventie studies bevestigd dat ongefilterde koffie het cholesterolgehalte in het bloed kan verhogen en filterkoffie niet. In de ongefilterde koffie bleek olie te zitten. Echter de hoeveelheid olie was te klein om een effect of cholesterolgehalte te verklaren. Dit leidde tot de vondst van de stoffen cafestol en kahweol in de koffieolie. Daarvan werd toen in verschillende interventie studies aangetoond dat vooral cafestol cholesterolvehogend werkt. Bij dagelijkse consumptie verhoogt elke 10 mg cafestol het serum cholesterol met 0,13 mmol/l. Zie dit review
@Jurgen. Er wordt inderdaad gesuggereerd dat cafestol en kahweol kanker preventief zouden kunnen werken. Maar in tegenstelling tot de relatie met cholesterol blijft dit bij een associatie in epidemilogische studies. Daarbij vinden een aantal studies in gekweekte cellen en dieren dat cafestol en kahweol enzymen kunnen induceren die betrokken zijn bij het onschadelijk maken van potentieel toxische stoffen in de lever. Het is mogelijk dat cafestol en kahweol kankerpreventief werken, maar het is zeker nog niet aangetoond. Het ontbreken van een associatie tussen koffie consumptie en hart- en vaatziekten is in veel gevallen te verklaren door de zetmethode.
Overigens vind ik espresso koffie wel erg lekker en ben wat dat betreft wel blij met deze koffie. Bij het drinken van een of twee kopjes per dag zie ik ook niet zo’n probleem. Wanneer ik in Griekenland ben dan drink ik ook lekker de Griekse koffie na het eten, maar ik zou het zelf niet dagelijks drinken.
Het is een wat lange post geworden, maar ik hoop dat mij toelichting het iets duidelijker maakt.
Een normale koffieconsumptie heeft zo te zien evenveel voor- als nadelen. En alles waar "te" voor staat, leerde ik vroeger, is slecht, behalve tevreden.
Het gebruik van de meeste "koffie"automaten zou overigens toch al op grond van arbo-regels verboden moeten worden. De meeste brouwsels hebben alleen de kleur met koffie gemeen.
Verder is het drinken van 10 koppen per dag, van enig brouwsel, natuurlijk vrij bizar. Los van het cafestol verhaal leidt het tot een hoge cafeine inname, een probleem op zich. Het toont aan dat consumptie los is komen te staan van "behoefte", en tot een ritueel is verworden.
De vraag, door Wouter opgeworpen, wat het risico is bij normale consumptie (2 koppen), lijkt mij en zinvol startpunt. Ik kan me niet voorstellen dat die dosis tot extreme risico's leiden. Als iemand het vervolgens verkiest 10 koppen te drinken, is dat een zelfgekozen, dus aanvaard, risico (dus later niet aankomen met claims richting koffiefabrikanten!)
Daar wijst meneer Illy - van de espresso - dan ook op. Wij moeten kennelijk net als Cruyff concluderen: "elk voordeel hep z'n nadeel". Alles met mate en dan komt het goed.
Niettemin: het onderzoek ging natuurlijk over cholesterol. Als je dat slecht noemt en op dat aspect focust is koffie slecht. Geen idee trouwens hoe 'coffee induced high levels of cholesterol' door cholesterol sceptics worden beoordeeld. Weet iemand daar meer van?
Van cafestol krijg je een hoger cholesterol. Dat rijmt en was al bekend. MAAR, cafestol heeft anti kanker eigenschappen.
Uit epidemiologisch onderzoek dat ik snel tijdens mijn lunchpauze even bekeken heb blijkt geen correlatie tussen koffie en hart en vaatziekten maar wel een lichte afname van de kanker.
DUS automatenkoffie: goed tegen de kanker maar slecht voor de bloedvaten.
'k Heb ooit een compleet seminar gehad van een heel aardige meneer over eet- drink en leefgewoonten op kantoor. An sich bekende open deuren, maar wel dinggen waar we met z'n allen fors intrappen: slecht of geen ontbijt, veel teveel koffie, geen middagspauze, te weining beweging, slechte zit / werkhouding.
De koffie stond met stip op nummer 1 qua problematiek. Er werd niet op cafestol sec ingegaan, wel op cafeine. Hij raadde met klem af meer dan 5 koppen automatenkoffie per dag te drinken. Daar hou ik me nu maar aan (kost gezien de kwaliteit niet zo veel moeite, trouwens).