Vandaag op zibb.nl:
Onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Illinois hebben uitgedokterd dat mannen die drie tot vijf keer per week een combinatie van tomaat met broccoli eten 40 procent minder kans hebben op prostaatkanker.
Dat beide groenten een effect hebben op het voorkomen van prostaatkanker hadden, was al bekend. Maar het effect wordt duidelijk vergroot bij een gecombineerde maaltijd. Het beste effect wordt volgens de onderzoekers bereikt bij het eten van rauwe broccoli en verse tomaten.
Is dit nou zinvol onderzoek? Want ik mag hopen dat niemand zich gaat veroordelen tot 5 dagen in de week rauwe broccoli met verse (niet ouder dan hoeveel dagen geleden geplukt? - dat wordt lastig) tomaten. God mag weten wat je door zulk eenzijdig eten allemaal niet binnen krijgt. Het side-effect dus: meer kans op ziektes en kankers X, Y en Z door een ongebalanceerde voedselinname.
Wie betaalt dit soort onderzoek? De groententelers (die zich op Zibb zowel blij als blijmakend realistisch tonen) of de overheid? Het lijkt me vanuit beide kanten volstrekt irrelevant. Tenzij je het natuurlijk ziet als zuiver wetenschappelijke kennis. Maar dan lust ik er nog wel een paar ;-)
Doe mij liever een blik wiskundigen die eens out-of-the-box het energiebeheer van kassen mogen gaan optimaliseren.
Dit artikel afdrukken
Onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Illinois hebben uitgedokterd dat mannen die drie tot vijf keer per week een combinatie van tomaat met broccoli eten 40 procent minder kans hebben op prostaatkanker.
Dat beide groenten een effect hebben op het voorkomen van prostaatkanker hadden, was al bekend. Maar het effect wordt duidelijk vergroot bij een gecombineerde maaltijd. Het beste effect wordt volgens de onderzoekers bereikt bij het eten van rauwe broccoli en verse tomaten.
Is dit nou zinvol onderzoek? Want ik mag hopen dat niemand zich gaat veroordelen tot 5 dagen in de week rauwe broccoli met verse (niet ouder dan hoeveel dagen geleden geplukt? - dat wordt lastig) tomaten. God mag weten wat je door zulk eenzijdig eten allemaal niet binnen krijgt. Het side-effect dus: meer kans op ziektes en kankers X, Y en Z door een ongebalanceerde voedselinname.
Wie betaalt dit soort onderzoek? De groententelers (die zich op Zibb zowel blij als blijmakend realistisch tonen) of de overheid? Het lijkt me vanuit beide kanten volstrekt irrelevant. Tenzij je het natuurlijk ziet als zuiver wetenschappelijke kennis. Maar dan lust ik er nog wel een paar ;-)
Doe mij liever een blik wiskundigen die eens out-of-the-box het energiebeheer van kassen mogen gaan optimaliseren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het is bijvoorbeeld een mooi zetje in de rug voor groenteshakes en vie-drankjes.
Verdomd! Maar die tomaten moeten wel vers zijn. Enfin, dat is aanleiding voor relevant, wat zeg ik nader relevant onderzoek. Ik begreep trouwens dat er ook gewoon tomatenketchup in kan omdat die ver boven verse tomaten staat in lycopeenwaarde.
Verse tomatenketchup?
Hebben ze echt een groep mannen jarenlang op dat dieet gezet? Nee. De Zibb site lijkt niet te werken, maar hier heb ik nog een link:
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/01/070115215454.htm
Dus je moet helemaal geen verse tomaten en broccoli eten, maar poeder gemaakt van verse tomaat en broccoli. Overigens maakt het onderzoek ook nog gewag van het feit dat de effecten van castratie op de groei van de tumors de goede effecten van dit dieet benaderd.
In ratten althans.
Vers geplukt dan toch ;-)
Dit gaat natuurlijk deze discussie weer in het kwadraat voorbij, maar weet iemand wat SmartFresh is? Ik begrijp dat veel fruit er inmiddels mee behandeld is, maar wat ís het? Ik kan er niet echt relevante informatie over vinden...