Met de nieuwe campagne wil het ministerie de consument helpen om de sinds 1 januari 2024 verplichte Nutri-Score op de juiste manier te gebruiken. De invoering van de Nutri-Score in Nederland was een heel gedoe. Voedingsexperts waren tegen, omdat de score de consument zou verwarren.

De Nutri-Score is een relatieve score, die per categorie wordt berekend. Je moet producten uit verschillende categorieën dus niet met elkaar vergelijken. De voedingsexperts waren bang dat de consumenten zouden denken dat een pizza even gezond is als spinazie als zo'n ronde deegschijf met beleg een Nutri-Score A kreeg. Ook zouden ze kunnen denken dat gerookte zalm met een D veel ongezonder is dan frisdrank met een B.

Vermeld de categorie: de campagne wordt er bij iedere aankoop door versterkt en het is meteen duidelijk met welke alternatieven je het product mag vergelijken
Serge Hercberg, de ontwikkelaar van de Nutri-Score, dringt er bij overheden al jaren op aan om duidelijk te communiceren dat de score vergelijkingen maakt binnen een categorie en niet over categorieën heen. Dat gaat de Nederlandse overheid met deze campagne nu doen. Helaas is nog altijd niet helemaal duidelijk hoe de categorieën afgebakend zijn. Onze lezer Krijn Prins suggereerde daarom bij iedere Nutri-Score de categorie te vermelden. Daarmee slaat het logo twee vliegen in één klap: de campagne wordt er bij iedere aankoop door versterkt en het is meteen duidelijk met welke alternatieven je het product mag vergelijken.

Hoe de Nutri-Score wordt berekend is te vinden op de overheidswebsite Nutri-Score voor bedrijven. Albert Heijn geeft een eenvoudige uitleg voor consumenten. En uiteraard verwijst het ministerie van VWS naar de eigen eenvoudige uitleg (plus animatie) hier.

In een verhelderende video hieronder legt voeding- en gezondheidsonderzoeker Alie de Boer (Universiteit van Maastricht) de werking van de Nutri-Score uit en licht ze de voor- én nadelen toe. Ze maakt duidelijk dat de Nutri-Score geen 'gezondheidsclaim' maar een 'voedingsclaim' is: de letter en kleur van de score zeggen alleen iets over de samenstelling van het product. Het totaal van producten dat je eet, bepaalt of je gezond eet. Voor de samenstelling van je dagelijkse menu kun je gewoon Schijf van Vijf gebruiken die is vastgesteld op basis van de consensus onder voedingsexperts .

Dit artikel afdrukken