Met ingang van vandaag start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met een publiekscampagne over Nutri-Score: ‘Kijk, vergelijk & kies’. De campagne is onder meer te zien op tv, online, in kranten en magazines.
Met de nieuwe campagne wil het ministerie de consument helpen om de sinds 1 januari 2024 verplichte Nutri-Score op de juiste manier te gebruiken. De invoering van de Nutri-Score in Nederland was een heel gedoe. Voedingsexperts waren tegen, omdat de score de consument zou verwarren.
De Nutri-Score is een relatieve score, die per categorie wordt berekend. Je moet producten uit verschillende categorieën dus niet met elkaar vergelijken. De voedingsexperts waren bang dat de consumenten zouden denken dat een pizza even gezond is als spinazie als zo'n ronde deegschijf met beleg een Nutri-Score A kreeg. Ook zouden ze kunnen denken dat gerookte zalm met een D veel ongezonder is dan frisdrank met een B.
Hoe de Nutri-Score wordt berekend is te vinden op de overheidswebsite Nutri-Score voor bedrijven. Albert Heijn geeft een eenvoudige uitleg voor consumenten. En uiteraard verwijst het ministerie van VWS naar de eigen eenvoudige uitleg (plus animatie) hier.
In een verhelderende video hieronder legt voeding- en gezondheidsonderzoeker Alie de Boer (Universiteit van Maastricht) de werking van de Nutri-Score uit en licht ze de voor- én nadelen toe. Ze maakt duidelijk dat de Nutri-Score geen 'gezondheidsclaim' maar een 'voedingsclaim' is: de letter en kleur van de score zeggen alleen iets over de samenstelling van het product. Het totaal van producten dat je eet, bepaalt of je gezond eet. Voor de samenstelling van je dagelijkse menu kun je gewoon Schijf van Vijf gebruiken die is vastgesteld op basis van de consensus onder voedingsexperts .
Dit artikel afdrukken
De Nutri-Score is een relatieve score, die per categorie wordt berekend. Je moet producten uit verschillende categorieën dus niet met elkaar vergelijken. De voedingsexperts waren bang dat de consumenten zouden denken dat een pizza even gezond is als spinazie als zo'n ronde deegschijf met beleg een Nutri-Score A kreeg. Ook zouden ze kunnen denken dat gerookte zalm met een D veel ongezonder is dan frisdrank met een B.
Vermeld de categorie: de campagne wordt er bij iedere aankoop door versterkt en het is meteen duidelijk met welke alternatieven je het product mag vergelijkenSerge Hercberg, de ontwikkelaar van de Nutri-Score, dringt er bij overheden al jaren op aan om duidelijk te communiceren dat de score vergelijkingen maakt binnen een categorie en niet over categorieën heen. Dat gaat de Nederlandse overheid met deze campagne nu doen. Helaas is nog altijd niet helemaal duidelijk hoe de categorieën afgebakend zijn. Onze lezer Krijn Prins suggereerde daarom bij iedere Nutri-Score de categorie te vermelden. Daarmee slaat het logo twee vliegen in één klap: de campagne wordt er bij iedere aankoop door versterkt en het is meteen duidelijk met welke alternatieven je het product mag vergelijken.
Hoe de Nutri-Score wordt berekend is te vinden op de overheidswebsite Nutri-Score voor bedrijven. Albert Heijn geeft een eenvoudige uitleg voor consumenten. En uiteraard verwijst het ministerie van VWS naar de eigen eenvoudige uitleg (plus animatie) hier.
In een verhelderende video hieronder legt voeding- en gezondheidsonderzoeker Alie de Boer (Universiteit van Maastricht) de werking van de Nutri-Score uit en licht ze de voor- én nadelen toe. Ze maakt duidelijk dat de Nutri-Score geen 'gezondheidsclaim' maar een 'voedingsclaim' is: de letter en kleur van de score zeggen alleen iets over de samenstelling van het product. Het totaal van producten dat je eet, bepaalt of je gezond eet. Voor de samenstelling van je dagelijkse menu kun je gewoon Schijf van Vijf gebruiken die is vastgesteld op basis van de consensus onder voedingsexperts .
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een slimme suggestie van Krijn Prins!
Het maakt nl. in 1 klap duidelijk waar je een product mee moet vergelijken. Wat mij betreft zou de Nutri-Score er goed aan doen die over te nemen (dat gebeurt nu alleen in de uitleg van het logo als onderdeel van de campagne; in de winkel moet de consument nog steeds gissen waar een product mee wordt vergeleken want niet alle artikelen in het schap of naburige schappen zitten in dezelfde categorie).
En: het blijft belangrijk om te benadrukken - zoals Alie de Boer dat doet in haar video hierboven voor de Universiteit van Nederland - dat Nutri-Score precies is wat het zegt: geen Health Score (gezondheidsclaim) maar een Voedingsscore (voedingsclaim: 'dit zit er (minder/meer) in').
Omdat het publiek er intuïtief een gezondheidsscore in willen lezen, is er zoveel gedoe ontstaan. Net als destijds met het blauwe vinkje, dat volgens kritische columnisten chips en frisdrank opeens 'gezond' maakte. Dat was meteen het einde van het logo én de basis van de kift over Nutri-Score dat nu het logo eindelijk officieel wordt geïntroduceerd al met minstens 3-0 achter staat.
De campagne was van meet af aan zeer gewenst. Serge Hercberg heeft daar altijd voor gepleit. En terecht.
Is op het internet de lijst te vinden met voor Nutri Score ingedeelde categorieën van producten?
Wie helpt?
Wouter, ik heb zo'n lijst niet 1-2-3 kunnen vinden in een voor consumenten handige vorm.
Dick Veerman, ik ook niet 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10.
8 Categorieën voor mij.
Groente, fruit, vis, vlees, zuivel, olie/vet, graanproducten, dranken.
De meest essentiële categorieën hebben (vers) geen nutri-score, behalve de voorverpakte in een supermarkt. Voor de overige zoals koek, snoep, snacks, (pre-)processed is nutri-score minder belangrijk mits met mate genuttigd wordt.
NVWA: Bepaal de categorie van een levensmiddel als onderdeel van een stappenplan in hun additievenwijzer.