Duurzaam eten is een breed begrip. Het staat wat mij betreft voor rekening houden met drie hoofdfactoren: mens, dier en milieu.

Ik begin met de mens. De Neder Groep werkt samen met verschillende Nederlandse voedselmakers, variërend van veehouders tot quinoatelers. Ik vind het belangrijk dat we goed met de boer communiceren zodat wij zijn of haar verhaal weer duidelijk door kunnen vertellen aan onze klanten. Ook vind ik het belangrijk dat alle voedselmakers, groot of klein, een eerlijke kans krijgen. We helpen elkaar en geven handvatten om verder te ontwikkelen. Wij krijgen kwaliteitsproducten van onze voedselmakers en daarom bieden wij hen een eerlijke prijs. Zo hoort dat.

We vinden het belangrijk dat de dieren goed worden behandeld. Ze moeten een goede leefruimte hebben en goed worden verzorgd. Lekker buiten in de weide en ruime, lichte stallen. Zorg en liefde voor de dieren moet voorop staan. Wij kennen onze boeren persoonlijk en gaan geregeld langs. Zo weten we waar onze producten vandaan komen.

Het belangrijkste punt om het milieu te sparen vind ik dat voedsel geen enorm lange afstanden aflegt. Onze producten komen uit de korte keten. Het gaat rechtstreeks, zonder tussenschakels, vanuit de voedselmakers naar onze klant. Dat bespaart veel voedselkilometers en maak onze producten ook nog eens verser dan vers. We zijn nog in onze opbouwfase, maar de nodige voedselmakers hebben zich al bij ons aangesloten. We kunnen onze klanten nog vaker beloven dat hun producten van nóg dichterbij komen.

Begin bij jezelf en met kleine stappen
Korte keten
We communiceren duidelijk naar onze klanten wanneer groenten en fruit in het seizoen zijn en wanneer niet. Dat stelt onze klant in staat een bewuste keuze te maken door voor seizoensproducten te kiezen. Producten die niet in het seizoen zijn geteeld kosten meer energie omdat ze in kassen worden geteeld.

Naast ons assortiment uit de korte keten bieden we serviceproducten die niet (volledig) uit de korte keten komen. Dit is onoverkomelijk omdat nou eenmaal niet alle producten in Nederland geteeld kunnen worden. Neem bijvoorbeeld onze Goodly koffie. Ondanks dat de koffiebonen niet uit Nederland komen, kijken we hoe de lange keten zo kort mogelijk kan worden gemaakt. Op dezelfde manier werken volgens de standaarden van internationale keurmerken, zoals Rainforest Alliance, om wat beter te zijn voor de mens, het dier en milieu om ons heen.

Rolmodel
Tot slot vind ik dat duurzaam voedsel ook te maken heeft met hoe je ermee omgaat. Verduurzaam door minder te verspillen. Dit kan door slimmer in te kopen en restjes te gebruiken voor iets anders. Van oud brood kan je bijvoorbeeld nog heerlijke croutons of wentelteefjes maken. En zo zijn er nog talloze andere manieren om minder te verspillen.

Als laatste vind ik dat grote bedrijven voorloper moeten zijn en voorbeeld moeten geven in hoe je duurzaam kan consumeren. Hier moeten zij handvatten voor geven. Het meest voor de hand liggende is daarbij natuurlijk vegetarisch of veganistisch eten aanmoedigen. Maar begin bij jezelf en met kleine stappen. Door bijvoorbeeld je eigen dieet onder de loep te nemen en te kijken waar de ingrediënten van jouw maaltijd nou eigenlijk vandaan komen.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dit doen lees je in De ontdekking van de ander. Bekijk ook de introductie tot de duurzaam voedselreeks of het overzicht van de serie.
Dit artikel afdrukken