Na de overheid en de voedingsmiddelensector, bekijk ik dit keer de rol van de consument.
Is 0,4g zout in 100g soep nu veel of weinig?Tenminste, zo is het bedoeld. Maar je moet wel enige inhoudelijke kennis hebben van voeding om deze getallen en woorden te kunnen begrijpen. Is 0,4g zout in 100g soep nu veel of weinig? En als het gaat om volkorenbrood en volkoren beschuit: wat is gezonder en waar moet je op letten?
Dit vraagt om een goede bestudering van het etiket en een zorgvuldige vergelijking met andere producten. Daar heeft niet iedereen kennis van en tijd voor. Daarom is het idee zo gek nog niet om een voedselkeuzelogo te ontwerpen waarmee consumenten in één oogopslag zien hoe gezond een voedingsmiddel is.

Er is weinig bewijs dat een logo consumenten helpt
Toch is bewijs dat een voedselkeuzelogo consumenten helpt met gezonde keuzes maken heel beperkt. Dat geldt dus ook voor Nutri-Score. De Nederlandse overheid heeft consumentenonderzoek laten doen ter voorbereiding van het voorgenomen besluit om een keuze te maken voor een bepaald voedselkeuzelogo. Hieruit bleek dat van de drie voorgelegde voedselkeuzelogo’s Nutri-Score consumenten het meeste aansprak (zie afbeelding).
Ook gaven consumenten aan verward te raken als Nutri-Score en de Schijf van Vijf elkaar tegenspreken. En dat ze dan de boel niet meer vertrouwen. Die verwarring ondergraaft dus zowel Nutri-Score als de Schijf van Vijf. Dit consumentenonderzoek lag aan de basis van het besluit om eerst het Nutri-Score algoritme aan te passen, zodat het beter past bij de Schijf van Vijf en daarna pas het logo op de verpakkingen te zetten. Althans dat was de bedoeling. In aflevering 5 van mijn serie bleek al dat het vaak enigszins anders loopt.
Nutri-Score is beter dan Stoplichten
De Consumentenbond speelt hierin ook – een meer politieke – rol. Samen met consumentenbonden uit heel Europa pleiten zij voor een snelle invoering van een verplichte Nutri-Score. Tot 3-4 jaar geleden pleitten deze consumentenbonden met evenveel enthousiasme voor het voedselkeuzelogo Stoplichten. Ik heb er destijds nog Consumentenbond:// Helpen met gezonde keuzes verkeerslichten of vinkjes over geschreven. Inmiddels zijn ze van mening veranderd en ik ben het met deze switch eens. Nutri-Score is een beter voedselkeuzelogo dan de Stoplichten, die veel te ingewikkeld voor consumenten zijn. Maar ik vind niet dat de Consumentenbond de consument een dienst bewijst door Nutri-Score er nu doorheen te duwen. Want er is verwarring door onlogische keuzes. Dat kan niet de bedoeling zijn van een organisatie die belangen van consumenten behartigt!

De realiteit in de supermarkt
Ik vind dat de Consumentenbond de consument geen dienst bewijst door Nutri-Score er nu doorheen te duwenDe meeste consumenten letten overigens helemaal niet op logo’s. Ze hebben haast en weten allang wat ze willen hebben. Of zijn niet geïnteresseerd in gezondheid. De prijs, het merk, de bereidingswijze, de houdbaarheidsdatum, dat zijn aspecten op basis waarvan consumenten hun keuzes maken. Gezondheid staat veel lager op dit lijstje. Maar áls ze geïnteresseerd zijn in gezondheid, dan is de informatie op de verpakking vaak te moeilijk. Die getallen zeggen namelijk weinig. In zulke gevallen zou een voedselkeuzelogo de keuze van consumenten kunnen bepalen.
Slechts een klein deel gebruikt een logo
Het werkelijke gebruik van zo’n voedselkeuzelogo door consumenten ligt niet hoog: Ongeveer een derde van de consumenten zegt (bijna) nooit het etiket te lezen. En ongeveer een vijfde van de consumenten zegt een logo te gebruiken bij het boodschappen doen.
Als dat zo is, waarom al dat gedoe met zo’n logo? Dat heeft vooral te maken met het tweede doel: namelijk dat een voedselkeuzelogo bedrijven stimuleert producten te verbeteren. Daarmee worden uiteindelijk veel meer consumenten bereikt dan alleen diegenen die het logo gebruiken.
Overigens, vrijwel alle consumentenonderzoek naar voedselkeuzelogo’s is gebaseerd op vragenlijsten. Dat is echt een tekortkoming. Consumenten zijn niet altijd zo consequent. Je kunt alleen maar vragen of ze het logo herkennen, waarderen, en (zullen) gebruiken. Maar of ze dat daadwerkelijk ook doen, het echte gedrag, kun je niet met een vragenlijst meten.
Gezonde boodschappen in winkelwagentjes
Toch is er is wel wat onderzoek gedaan waarin het consumentengedrag echt is gemeten: zo stonden Amsterdamse onderzoekers bij de uitgang van de supermarkt en vroegen de consumenten of ze het voedselkeuzelogo (dat was toen Het Vinkje) gebruikt hadden. En vervolgens telden de onderzoekers boodschappen met een Vinkje. Hieruit bleek dat de consumenten die het logo gebruikten meer producten met een Vinkje in hun winkelwagen hadden. Maar ook dat de consumenten die er niet op letten toch ook een aantal producten met een Vinkje in hun winkelwagen hadden liggen. Dat resultaat, namelijk meer gezonde boodschappen in ALLE winkelwagentjes is -denk ik- belangrijker als het gaat om gezondheid.
Annets voorgaande teksten zijn te vinden onder de volgende links:
1. Waarom een voedselkeuzelogo?
2. Het Nutri-Score algoritme levert onlogische scores op
3. Hoe pas je het algoritme van Nutri-Score aan?
4. Belangen en poppetjes zitten voedingsprofielen in de weg
5. De overheid aan het stuur, maar het voedselkeuzelogo laat veel vrijblijvendheid
6. Nutri-Score maakt een valse start
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Carolien #7,
Letterlijk staat er in de inleiding van het ANSES rapport:
De Anses werd op 26 april 2019 door het directoraat-generaal Gezondheid verwezen voor de realisatie van de volgende expertise: "verzoek om advies over de wijziging van het besluit van 31 oktober 2017 tot vaststelling van de vorm van presentatie aanvullend op de voedingsverklaring aanbevolen door de Staat in toepassing van de artikelen L.3232-8 en R.3232-7 van de Code de la santé publique."
Deze specificaties zijn vastgesteld in de beschikking van 31 oktober 2017, waardoor de keuze van het interpretatiesysteem genaamd "Nutri-score" eerder is onderzocht door de Anses onder vijf systemen in zijn advies van 31 januari 2017(Anses, 2017).
De toepassing van de Nutri-score op levensmiddelen laat een discrepantie tussen deze twee aanbevelingen zien: olijfolie en walnootolie worden volgens de Nutri-score als D geclassificeerd, terwijl raapzaadolie als C wordt geclassificeerd.
Het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) stelt daarom een wijziging van de voedingsscore-algoritme voor om deze tegenstrijdigheid te corrigeren, waardoor olijfoliën en walnootoliën van categorie D naar categorie C kunnen worden overgebracht, zonder dat de voedingsscore van andere voedingsmiddelen a priori wordt gewijzigd.
Ook wordt voorgesteld bepaalde fouten en onnauwkeurigheden te corrigeren om de berekening van de nutriëntscore te verduidelijken:
- schrapping van de term "mineraal" om in tabel 2b de grenzen van de score voor water te vermelden;
- het schrappen van de termen "enkelvoudige" en "totale" om suikers op verschillende plaatsen in de tekst te karakteriseren. Alleen de wettelijke definitie van "suikers" waarvan de inhoud op de voedingswaardedeclaratie moet worden vermeld, wordt gehandhaafd;
- het decimaalteken "0" uit de eiwitdrempel te schrappen, waardoor 5 punten kunnen worden toegekend (8 in plaats van 8,0);
- een fout corrigeren in de toelichting bij de berekening van het puntenaantal in het geval dat het N-aandeel gelijk is aan of groter is dan 11 punten en de punten voor "groenten en fruit, peulvruchten, noten en olijf- en notenoliën" minder dan 5 bedragen;
- in de gehele tekst de woorden "groenten en fruit, peulvruchten, noten en olijfoliën" te harmoniseren in plaats van "groenten en fruit".
Het door de DGS toegezonden ontwerp-besluit is opgenomen in de bijlage.
(https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2019SA0086.pdf)
Het lijkt mij juist ongewenst als NutriScore biologisch een bonus geeft. Ik was gewoon verbaasd dat de bio olie van Joep een C heeft. Ik rekende voor de gein de scores van de oliën en vetten in mijn keuken uit, op basis van de calorieën, gehalten vet, verzadigd vet, suikers, eiwit en vezels. Met zo'n rekenprogrammaatje, ik geloof van Colruyt. Toen kreeg ik de indruk dat olie en vet nooit 'beter' scoren dan D of E. Blijkbaar klopt dat niet, omdat er ook olijfolie met score C bestaat.
Carolien Makkink waarom zou NutriScore (gezondheid, macronutrienten) een bonus moeten geven op biologisch? Ik hoop niet dat het algoritme op termijn dit soort gekkigheden gaat uithalen.
Carolien #3, Heeft niets met Bio te maken.
Er is destijds op aangedrongen om olijfolie een punt extra te geven vanwege de extra gezondheidseffecten. Hier de volledige informatie op FL, het linkje naar het ANSES rapport werkt nog.
Carolien Makkink
NutriScore geeft geen punten voor biologisch.
Boter zal meer verzadigd vet bevatten dan olijfolie en sesamolie?