Waarom aanpassen?
Maar wel onder de voorwaarde dat het algoritme wordt aangepast. Dat was een politiek compromis. Wij, 170 voedingswetenschappers, diëtisten en artsen, hadden namelijk bezwaar gemaakt tegen de Nutri-Score, omdat deze in strijd is met de Schijf van Vijf, de manier waarop wij in Nederland over gezonde keuzes communiceren. De oplossing hiervoor: zorg dat Nutri-Score en de Schijf van Vijf wél bij elkaar passen door het achterliggende algoritme aan te passen. En dat gaat dus nu gebeuren. Echter niet alleen voor Nederland, maar op Europees niveau, althans voor 7 landen (Frankrijk, Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Spanje).
Nutri-Score
Het voedselkeuzelogo Nutri-Score staat op de voorkant van de verpakking van voedingsmiddelen. Er zijn 5 verschijningsvormen: A, B, C, D, E. Voedingsmiddelen met een donkergroene A zijn het meest gezond. De minst gezonde voedingsmiddelen krijgen een rode E.

Nutri-Score weegt positieve en negatieve voedingsstoffen. Dat is ook meteen een probleem van dit algoritme. En oorzaak van veel onlogische scores.Het algoritme uitgelegd (zie afbeelding):
Welke kleur en letter een voedingsmiddel krijgt wordt bepaald door de samenstelling van het product. Zo krijgt een voedingsmiddel pluspunten voor eiwit, vezels, groente en fruit. En minpunten voor energiegehalte (kcal/kJ), suikers, verzadigd vet en zout. De totaalscore bepaalt of een voedingsmiddel een A, B, C, D of E krijgt. Dat is het algoritme. Een donkergroene A staat dus voor de meest gezonde samenstelling. Voedingsmiddelen met de minst gezonde samenstelling krijgen een rode E.
Weging van positieve en negatieve punten
Nutri-Score weegt positieve en negatieve voedingsstoffen. Dat is ook meteen een probleem van dit algoritme. En oorzaak van veel onlogische scores. Zoals Chocoballs ontbijgranen en Naturel muesli, allebei met een donkergroene A. Of de Nesquick chocolade shake (19g suiker) en half volle melk (5g suiker) allebei een lichtgroene B. Fabrikanten hoeven de suikergehaltes niet te verlagen, voor een betere score kunnen ze ook de vezels of eiwitten verhogen. Maar daar wordt het voedingsmiddel niet gezonder door.

Andere onlogische keuzes
Doordat Nutri-Score dezelfde puntentelling gebruikt voor vrijwel alle voedingsmiddelen, gaat het op verschillende plaatsen mis: er zijn voedingsmiddelen die een A of B krijgen maar niet in de Schijf van Vijf passen. Zoals cola light, Chocoballs ontbijtgranen en chocolademelk. Ook zijn er voedingsmiddelen die wel in de Schijf van Vijf vallen maar toch een ongezonde C, D of E Nutri-Score krijgen. Voorbeelden daarvan zijn olijfolie en 30+ kaas. Ik schreef daar eerder een blog over.
Wat zou de commissie die het algoritme van de Nutri-score gaat aanpassen, dan moeten gaan doen? Ik heb daar wel ideeën over. In mijn volgende tekst vertel ik daar meer over.
Annets voorgaande tekst is te vinden onder de volgende link: Waarom een voedselkeuzelogo?
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik vind het een lastige discussie. Vooral in het ontbijtschap van de Franse supermarkten zie ik scores die tegen mijn gevoel ingaan. Maar dat is slechts mijn gevoel. De nutriscore probeert dit gevoel te rationaliseren door de plus en min punten toe te kennen (is het overigens logisch dat punten voor verschillende voedingsstoffen bij elkaar worden opgeteld en afgetrokken?). Volgens die score zijn in bovenstaand voorbeeld Chocoballs ontbijgranen en Naturel muesli even gezond. Iedereen (ook ikzelf) lijkt ervan uit te gaan dat dit niet logisch is terwijl de rationele berekening zegt dat de gelijke score terecht is. Kan iemand mij uitleggen op basis waarvan de Chocoballs een minder gezonde keuze zou zijn? Wellicht komen dan de pijnpunten van de score aan het licht. Ik ben geen voedingskundige dus ikzelf kan hier geen antwoord op geven.
Carolien #15, dat wordt toch al lang gedaan, zelfs bij vers. Water = geld.
Kan het ook goedkoper, Joep? Bijvoorbeeld door meer vezels erin? Bijvoorbeeld cellulose (zaagsel, of oud papier)?
Lucratief schuiven met de score.
Als je in de rekenmodule voor de nutri-score zelf waardes invoert dan zie je wat er gebeurt.
Om een product met veel suiker van Nutr-C naar Nutri-B te laten gaan, dan stop je er een paar eiwitten bij en je ligt meteen voor op de concurrent.
#9, mooi zo! Tot het zover is: houd je in zolang dat moment niet gekomen is. AJB!